ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nytt norskt nederlag i Sverige

  • Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix/TT, Leif R Jansson/TT

Fem år med förluster fick räcka. Nu stänger ännu en norsk butikskedja samtliga butiker i Sverige.

Nille är ett norskt lågpriskoncept inom detaljhandel som etablerades i Sverige 2011. De första åren öppnade heminredningskedjan en butik i månaden men 2014 blev det tvärnit och det stannade vid 30 Nille-butiker i Sverige.

Efter år med förluster kastar kedjan in handduken och stänger butikerna i Sverige som alla ligger i Västsverige.

Beslutet offentliggjordes efter sommaren och senast i januari 2018 ska alla 30 butiker vara borta.

"Vi gick in i Sverige 2011 och har sedan dess gjort ett antal försök att få ordning på lönsamheten men det har inte lyckats. Nu har vi tagit ett finansiellt beslut att satsa på den norska marknaden som går bra", säger vd Johan Åberg.

I Norge har Nille 375 butiker. Bolaget ägs av brittiska riskkapitalbolaget BC Partners, i Sverige mest känt för att ha tagit kabel-tv-operatören Comhem till börsen.

Nilles svenska verksamhet visade visserligen en vinst på sista raden för 2016, men det beror på att norska moderbolaget sköt till 56 miljoner kronor. Nilles förluster i Sverige sedan 2011 summerar till minst 150 Mkr.

Nille är den andra norska kedjan som i år ger upp i Sverige. Tidigare har Di rapporterat att ägarna till butikskedjan Enklare Liv har stängt samtliga butiker i Sverige.

Även Enklare Liv gjorde entré i Sverige 2011 med planer på att snabbt öppna ett 100-tal butiker. Men det stannade vid ett tiotal butiker och flera år av förluster.

En annan kedja som kämpar i motvind är Kitch´n, Norges största butikskedja för köksutrustning och köksredskap med över 100 butiker.

Kitch´n som i Sverige konkurrerar med Cervera tågade in över Kölen hösten 2015 och öppnade snabbt sju butiker. Bolaget planerade då att öppna 50-70 butiker i Sverige före årsskiftet 2018/2019. Ska det målet uppfylla får norrmännen trampa på gasen snart, i dag finns det bara 14 Kitch’n-butiker i Sverige.

Tyck till