1515

Nytt museum visar upp Östersjöns maritima skatter

Vrak är Sveriges nyaste museitillskott. Som ett systermuseum till Vasamuseet visar det resten av de maritima upptäckter som gjorts i Östersjön. 

”Det enorma kulturarvet ryms i dagsläget inte på något annat museum”, säger museichef Odd Johansen.

Foto:Jack Mikrut
Via 3D-teknik och hologram vill man förmedla känslan att vara på havets botten.
Via 3D-teknik och hologram vill man förmedla känslan att vara på havets botten.Foto:Jack Mikrut

I en av Djurgårdens gamla båthallar och med Östersjön som utsikt ligger Vrak - Museum of Wrecks. Det stora havet uppskattas vara gravplats åt över 100.000 lämningar, vilket gjorde museets fokus uppenbart från början. 

”Östersjön är fullkomligt unik. Ingen annanstans i världens finns ett så enormt kulturarv under ytan, där vrak och fornlämningar dessutom är så välbevarade”, säger museichef Odd Johansen och fortsätter:

”Vrak ska berätta resten av havets historia, allt det som vi upptäckt efter det att skeppet Vasa bärgades. Det ryms i dagsläget inte på något annat museum, vilket gör oss unika.”

Museichef Odd Johansen.
Museichef Odd Johansen.Foto:Jack Mikrut

På tisdagen är det äntligen dags att slå upp dörrarna. Museet började planeras redan 2015, på begäran av myndigheten Statens maritima och transporthistoriska museer. Verksamheten ska bevara och sprida kunskap kring det maritima kulturarvet och står också bakom ”storasyster” Vasamuseet, tillika Skandinaviens mest besökta museum. 

Museets koncept beskrivs som både exklusivt och hållbart, vilket framför allt syftar till att ytterst få föremål ställs ut fysiskt i Vraks lokaler. Istället vill man via 3D-teknik och hologram förmedla känslan av att vara på havets botten, på besök i vraken.

Att just så många vrak är välbevarade och därför ett lättillgängligt kulturarv i Östersjön är ingen slump. Vattnet är kallt och inte särskilt salt vilket leder till att skeppsmasken, som livnär sig på trä, inte trivs. Därför är lämningarna på botten i samma skick som vid tidpunkten när de sjönk. 

”Att välja att inte bärga är ett säkert sätt att behålla mystiken. Långt ifrån alla bärgningar slutar lika lyckligt som Vasas”, säger Odd Johansen och fortsätter: 

”Vi vill inte fastna i ett stort bevarandearbete. På det här viset kan vi fokusera på att ge besökaren en direkt upplevelse, likvärdig med den som de skulle fått om de hade dykt ner själva.” 

I fem olika utställningssektioner tas besökaren med på en snabbspolad resa genom Östersjöns djupaste djupa. I museets första rum introduceras man till konceptet via en illusion av att själv befinna sig under ytan. Besökaren möter både vrak och dykare och blir upplyst om vilken dyrbar berättelse om dåtiden som havets botten vittnar om. 

Rum nummer två berättar därefter historien om skeppet Resande Man, vars ödesdigra natt funnits nedtecknad för eftervärlden av en överlevare.  

”Det mytomspunna skeppet hade varit eftersökt hur länge som helst innan det hittades 2012, tack vare modern teknik. I det här rummet har vi byggt upp skeppet precis som det ligger under ytan och med hjälp av ett antal hologram visar vi upp föremål som finns bevarade där nere”, förklarar Patrik Höglund, marinarkeolog på Vrak. 

Den avslutande delen av utställningen består av sex olika rum och lika många historiska nedslag. Det startar för 7.000 år sedan, med en dansk stenåldersboplats som i dag ligger helt under vatten. Utställningen avslutas med föremål och intervjuer från 1994, natten då Estonia sjönk. Därefter ges en inblick i arkeologernas arbete, en utställning som förväntas uppdateras kontinuerligt för att man ska kunna hänga med ''live'' i de upptäckter som görs i samtiden. Museets epilog är, likväl som starten, ett imaginärt dyk under ytan. 

Museichef Odd Johansen hoppas på att Vrak ska nå ut till en bred publik. Då vrakplundring är ett känt problem hoppas han att kännedom om Östersjöns lämningsskatt ska leda till ett kollektivt försvar mot förstörelse av vraken. 

”Vi samarbetar med sjöpolisen för att motverka plundring, men genom att nå ut till allmänheten tror vi att vi kan motverka det här ännu bättre. Ingen skulle acceptera att någon sågade ner takbjälkar i ett kloster. Vi vill att samma ogillande appliceras på vrakplundring.” 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?