Annons

Nytt misslyckande för Boeing: Rymdkapseln missade dockning med ISS

En obemannad astronautkapsel tillhörande företaget Boeing har tagit mark i delstaten New Mexico i USA – efter ett misslyckat försök att nå fram till och docka med Internationella rymdstationen (ISS).

Foto:Bill Ingalls

Landningen skedde klockan 13.58 svensk tid i ökenområdet White Sands, enligt Boeing.

På bilder från USA:s rymdmyndighet Nasa syns hur kapseln landade under ordnade former efter att ha saktat ner farten med hjälp av tre stora fallskärmar.

Kapseln sköts upp i fredags från Florida. Men ett fel i dess tidmätningssystem gjorde att den hamnade i fel omloppsbana och därmed inte kunde docka med ISS.

Både Boeing och Space X har kontrakt med Nasa om att inleda nya persontransporter till ISS. USA:s regering vill få fart på dem i egen regi igen, i stället för att vara beroende av ryska Sojuzraketer. De två företagen är nu inbegripna i en prestigekapplöpning för att hinna först.

Missödet kommer olägligt för Boeing, som hoppats på en pr-framgång efter krisen kring dess flygplansmodell 737 Max. Företaget har tvingats pausa produktionen av modellen efter två krascher.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?