1515

Nytt liv för Northlands gruva

Det kan komma nytt liv till Tapuligruvan i Kaunisvaara. Pajala kommun och Luleå Tekniska Universitet vill förvandla Northland Resources gamla gruva till en forskningsanläggning för gruvindustrin. 

Bild:TT

När det internationella gruvbolaget Northland Resources gick i konkurs i december 2014 stannade arbetet i Tapuligruvan i byn Kaunisvaara upp. Än i dag finns mycket av den utrustning som bolaget lämnade efter sig kvar vid gruvan. Det var en smäll för Pajala kommun, där i princip alla 500 anställda sades upp.

”Många satsade mycket tid, pengar och energi på det. Självklart var det en stor förlust, inte bara för vår kommun utan för hela regionen”, säger Åsa Allan, kommunchef i Pajala.

Nu hoppas Pajala kommun och Luleå Tekniska Universitet att man ska kunna förvandla Tapuligruvan till en forskningsanläggning till gruvindustrin i väntan på att malmpriset ska vända uppåt igen.

”Man kan testa förarlösa maskiner, andra typer av maskiner, oljor och så vidare i det arktiska klimat vi hart här uppe, det är bara fantasin som sätter gränserna”, säger Åsa Allan.

Kommunen söker nu två miljoner kronor för att finansiera en förstudie. Förhoppningen är att medfinansiärerna ska vara på plats de kommande veckorna så att kommunen kan skicka in en ansökan till länsstyrelsen. Därefter siktar man på att förstudien är igång i oktober.

”Sedan hoppas vi att vi är klara i januari-februari. Vi har kort om tid, vi måste jobba intensivt för att få den här förstudien klar”, säger Åsa Allan.

Som Di tidigare rapporterat har konkursförvaltaren redan börjat stänga av delar av det pumpsystem som ser till Tapuligruvan inte fylls med vatten. Det är inget akut problem enligt Åsa Allan.

”Skulle det gå väldigt lång tid är det klart att det kan bli ett bekymmer men på kortare sikt ser vi inte att det skulle vara några problem”, säger hon men poängterar att det är bråttom att sätta igång planerna.

Det ser heller inte att bli några problem med det näringslivskonsortium, där bland annat Volvoordföranden Carl-Henric Svanberg ingår, som köpt anrikningsverket intill gruvan och andra delar av Northlands konkursbo. De har informerats om planerna och ska ha uttryckt sig positivt enligt Åsa Allan.

”Det kan till och med vara en fördel att man har sådan här verksamhet på plats. Det kan finnas synergieffekter för deras del när det gäller att ha kompetent personal på plats och att täcka vissa fasta kostnader”, säger hon.

Flera företag, bland annat gruvjätten Boliden, har uttryckt intresse för forskningsprojektet. Men Åsa Allan tror att det även kommer att krävas statliga medel för att stötta projektet i framtiden.

”Det ligger rätt i tiden och jag hoppas att staten också ska se nyttan av att ha en sådan här anläggning i Sverige”, säger hon.

Pajalas kommunalråd, socialdemokraten Harry Rantakyrö, har redan tagit upp frågan med statsminister Stefan Löfven. Några formella diskussioner har inte påbörjats.


Innehåll från DirektoAnnons

Samarbetet som ger dig bästa servicen när du ska köpa bostad

Hemad Razavi, grundare och vd, Direkto. Liza Nyberg, vd, Svensk Fastighetsförmedling och Ordförande, Direkto.
Hemad Razavi, grundare och vd, Direkto. Liza Nyberg, vd, Svensk Fastighetsförmedling och Ordförande, Direkto.

Att hitta det bästa lånet för en bostad kan vara svårt, det finns många aktörer på marknaden, låneprocessen är tidskrävande och ibland komplicerad och det är svårt att få rådgivning när man behöver det. Därför väljer många ett bolån från banken de alltid varit kund hos trots att det kanske inte är det bästa alternativet. Så behöver det inte längre se ut. Tack vare Svensk Fastighetsförmedlings förvärv av Direkto är det nu möjligt att få hjälp med bolånet på ett smidigt och snabbt sätt. 

Den oberoende mäklarkedjan Svensk Fastighetsförmedling har funnits i 85 år och arbetar ständigt med att driva utvecklingen av fastighetsbranschen. Under deras år som aktiva har de vid varje tillfälle legat i framkant, de var först med att anställa kvinnliga mäklare, införde söndagsvisning och var med och grundande Hemnet. Med förvärvet av Direkto är de nu ensamma på marknaden med att erbjuda bolåneförmedling till sina kunder.

– Vi tittar mycket på hur vi kan bredda vårt erbjudande och nyttja vår oberoendeställning. En viktig del i det arbetet är förvärvet av Direkto. För oss handlar det om att vi tror på att hjälpa kunden på ett smidigt och snabbt sätt. Kunden kan komma till Svensk Fast för att titta på en bostad och sedan få service i världsklass kring bolånet genom Direkto, det blir det bästa av två världar, säger Liza Nyberg, vd, Svensk Fastighetsförmedling och ordförande på Direkto.

Skapar nytta för kunden och banken

I dag är det vanligt att kunderna drar sig för att ta kontakt med sin bank innan budgivningen är igång och man akut måste lösa ett lånelöfte. Bankerna har dessutom stängt kontor och deras tillgänglighet minskar år efter år. Det finns heller inte tid för jämförelse när det är bråttom och man dras med ett dåligt samvete för att man inte har jämfört. Direkto blir en viktig länk vid rätt tillfälle mellan banken och kunden som gynnar båda sidor.

– Det finns ett stort behov av den här tjänsten hos både kunderna och bankerna. Det Direkto levererar idag är å ena sidan expertrådgivning, jämförelse och stöd till kunderna genom bostadsaffären, och å andra sidan avlastning för bankerna och vi blir därför en effektiv distributionskanal för dem. Vi fyller viktiga funktioner för bägge parter, säger Hemad Razavi, grundare och vd, Direkto.

Fokuserar på hållbarhet

Målet för Direkto och Svensk Fastighetsförmedling är att bidra till ekonomisk och social hållbarhet. Som en neutral part fokuserar Direkto på att bygga en långsiktigt ekonomisk hållbar situation för kunden. 

– Ekonomisk hållbarhet är en kärnfråga för oss. För att exemplifiera. Med det låga ränteläget som råder är det lätt att gå för långt som bostadsköpare. Här är vi med och ger råd till kunderna. Det är heller inte bara den lägsta räntan som är viktig, utan man behöver t.ex. en bra mix av bindningstider som är anpassad till varje kunds behov och livssituation. Vi kan bidra med kunskapsöverföring på ett neutralt sätt och skapa ekonomisk hållbarhet för kunden, säger Hemad Razavi. 

– Svensk Fastighetsförmedlings mål är skapa ett hållbart boendeliv, där vi sammanför drömmar och förhoppningar för de många människorna. Vi vill hjälpa kunden att få ett boende som är anpassad till hens livssituation och se till att finansieringen blir den bästa möjliga, avslutar Liza Nyberg. 

Läs mer om Direkto bolån. 

Om Direkto

Direkto grundades 2014 av Hemad Razavi och är ett bostadskreditinstitut som förmedlar bostadslån och privatlån. Huvudägare i Direkto är Svensk Fastighetsförmedling - Sveriges största oberoende bostadsförmedlare – som gör ca 30 000 bostadsaffärer per år till ett värde motsvarande ca 80 miljarder.

Mer från Direkto

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Direkto och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?