ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nytt liv för Northlands gruva

  • Foto: TT

Det kan komma nytt liv till Tapuligruvan i Kaunisvaara. Pajala kommun och Luleå Tekniska Universitet vill förvandla Northland Resources gamla gruva till en forskningsanläggning för gruvindustrin. 

När det internationella gruvbolaget Northland Resources gick i konkurs i december 2014 stannade arbetet i Tapuligruvan i byn Kaunisvaara upp. Än i dag finns mycket av den utrustning som bolaget lämnade efter sig kvar vid gruvan. Det var en smäll för Pajala kommun, där i princip alla 500 anställda sades upp.

”Många satsade mycket tid, pengar och energi på det. Självklart var det en stor förlust, inte bara för vår kommun utan för hela regionen”, säger Åsa Allan, kommunchef i Pajala.

Nu hoppas Pajala kommun och Luleå Tekniska Universitet att man ska kunna förvandla Tapuligruvan till en forskningsanläggning till gruvindustrin i väntan på att malmpriset ska vända uppåt igen.

”Man kan testa förarlösa maskiner, andra typer av maskiner, oljor och så vidare i det arktiska klimat vi hart här uppe, det är bara fantasin som sätter gränserna”, säger Åsa Allan.

Kommunen söker nu två miljoner kronor för att finansiera en förstudie. Förhoppningen är att medfinansiärerna ska vara på plats de kommande veckorna så att kommunen kan skicka in en ansökan till länsstyrelsen. Därefter siktar man på att förstudien är igång i oktober.

”Sedan hoppas vi att vi är klara i januari-februari. Vi har kort om tid, vi måste jobba intensivt för att få den här förstudien klar”, säger Åsa Allan.

Som Di tidigare rapporterat har konkursförvaltaren redan börjat stänga av delar av det pumpsystem som ser till Tapuligruvan inte fylls med vatten. Det är inget akut problem enligt Åsa Allan.

”Skulle det gå väldigt lång tid är det klart att det kan bli ett bekymmer men på kortare sikt ser vi inte att det skulle vara några problem”, säger hon men poängterar att det är bråttom att sätta igång planerna.

Det ser heller inte att bli några problem med det näringslivskonsortium, där bland annat Volvoordföranden Carl-Henric Svanberg ingår, som köpt anrikningsverket intill gruvan och andra delar av Northlands konkursbo. De har informerats om planerna och ska ha uttryckt sig positivt enligt Åsa Allan.

”Det kan till och med vara en fördel att man har sådan här verksamhet på plats. Det kan finnas synergieffekter för deras del när det gäller att ha kompetent personal på plats och att täcka vissa fasta kostnader”, säger hon.

Flera företag, bland annat gruvjätten Boliden, har uttryckt intresse för forskningsprojektet. Men Åsa Allan tror att det även kommer att krävas statliga medel för att stötta projektet i framtiden.

”Det ligger rätt i tiden och jag hoppas att staten också ska se nyttan av att ha en sådan här anläggning i Sverige”, säger hon.

Pajalas kommunalråd, socialdemokraten Harry Rantakyrö, har redan tagit upp frågan med statsminister Stefan Löfven. Några formella diskussioner har inte påbörjats.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies