Annons

Nytt kollektivavtal ska rädda besöksnäringen: ”Befinner sig i kris”

Efter regeringens stödpaket skrivs nu ett nytt kollektivavtal under för att rädda jobben inom besöksnäringen.

”Vi hoppas att vi kan förhindra att varsel om uppsägningar behöver träda i kraft”, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Scandic Hotels gick ut med ett varsel på 2.000 personer i förra veckan.
Scandic Hotels gick ut med ett varsel på 2.000 personer i förra veckan.Foto:Scandic

På måndagsmorgonen presenterade regeringen ett stödpaket på över 300 miljarder för att underlätta för branscher i kris.

Bland annat införs korttidspermittering som innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften genom att staten står för en större kostnad. Ett sådant förslag kan rädda många jobb inom den utsatta hotell- och restaurangbranschen, hos flygbolag och hos dem som arrangerar evenemang. 

Besöksnäringens branschorganisation Visita välkomnar förslaget och skrev under dagen på ett nytt kollektivavtal om korttidspermittering tillsammans med hotell- och restaurangfacket, HRF.

”Det är bra första steg, men det kommer att behövas mer. Men det var viktigt att vi så skyndsamt kunde få klartecken till ett nytt centralt kollektivavtal så att våra medlemsavtal ska kunna nyttja det här”, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Han beskriver fortfarande en besöksnäring i ”fritt fall” men är hoppfull över regeringens initiativ där Visita nu hoppas på fortsatt dialog och att fler steg kommer att tas framöver.

”Det kommer att behövas mer. Vi ser nu vilka oerhörda kedjeeffekter som skett. Att hotellen tömdes först är allvarligt i sig, men nu ser vi hur luften går ur restaurangbranschen och övriga dela av besöksnäringen. Varje dag blir situationen värre. Vi sitter i en oerhört krisartat situation, det är mycket jobb som återstår innan vi har stoppat upp det här”. 

Även HRF:s förbundsordförande ser en bransch i kris, men hoppas nu på många räddade jobb.

”Besöksnäringen befinner sig i en kris. Det här avtalet syftar till att så många som möjligt kan behålla sina jobb och gör det lättare för branschen att återgå till normalt läge när utvecklingen väl vänder. På så sätt värnar vi anställda och företag”, säger Malin Ackholt, HRF:s förbundsordförande i ett uttalande.

Scandic Hotels SHOT -0,42% Dagens utveckling gick ut med ett varsel på 2.000 personer i förra veckan. Vd:n och koncernchefen Jens Mathiesen ska nu gå igenom regeringens förslag för att se hur det eventuellt kan påverka varslet. 

”Det gläder oss att regeringen har lyssnat på de frågor som vi tillsammans med branschen har framfört, och att de snabbt vidtagit åtgärder. Nu behöver vi sitta ner tillsammans med arbetsmarknadens parter och gå igenom förslaget i detalj för att se vad detta betyder för oss och våra medarbetare rent konkret. Det är i därför nuläget för tidigt att kommentera mer i detalj angående vilken påverkan det kommer att ha på kort sikt”, säger Jens Mathiesen till Di.  


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?