Hoppa till innehållet

Annons

Nytt kollektivavtal ska rädda besöksnäringen: ”Befinner sig i kris”

Efter regeringens stödpaket skrivs nu ett nytt kollektivavtal under för att rädda jobben inom besöksnäringen.

”Vi hoppas att vi kan förhindra att varsel om uppsägningar behöver träda i kraft”, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Scandic Hotels gick ut med ett varsel på 2.000 personer i förra veckan.
Scandic Hotels gick ut med ett varsel på 2.000 personer i förra veckan.Foto: Scandic

På måndagsmorgonen presenterade regeringen ett stödpaket på över 300 miljarder för att underlätta för branscher i kris.

Bland annat införs korttidspermittering som innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften genom att staten står för en större kostnad. Ett sådant förslag kan rädda många jobb inom den utsatta hotell- och restaurangbranschen, hos flygbolag och hos dem som arrangerar evenemang. 

Besöksnäringens branschorganisation Visita välkomnar förslaget och skrev under dagen på ett nytt kollektivavtal om korttidspermittering tillsammans med hotell- och restaurangfacket, HRF.

”Det är bra första steg, men det kommer att behövas mer. Men det var viktigt att vi så skyndsamt kunde få klartecken till ett nytt centralt kollektivavtal så att våra medlemsavtal ska kunna nyttja det här”, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Han beskriver fortfarande en besöksnäring i ”fritt fall” men är hoppfull över regeringens initiativ där Visita nu hoppas på fortsatt dialog och att fler steg kommer att tas framöver.

”Det kommer att behövas mer. Vi ser nu vilka oerhörda kedjeeffekter som skett. Att hotellen tömdes först är allvarligt i sig, men nu ser vi hur luften går ur restaurangbranschen och övriga dela av besöksnäringen. Varje dag blir situationen värre. Vi sitter i en oerhört krisartat situation, det är mycket jobb som återstår innan vi har stoppat upp det här”. 

Även HRF:s förbundsordförande ser en bransch i kris, men hoppas nu på många räddade jobb.

”Besöksnäringen befinner sig i en kris. Det här avtalet syftar till att så många som möjligt kan behålla sina jobb och gör det lättare för branschen att återgå till normalt läge när utvecklingen väl vänder. På så sätt värnar vi anställda och företag”, säger Malin Ackholt, HRF:s förbundsordförande i ett uttalande.

Scandic SHOT +0,67% Dagens utveckling Hotels gick ut med ett varsel på 2.000 personer i förra veckan. Vd:n och koncernchefen Jens Mathiesen ska nu gå igenom regeringens förslag för att se hur det eventuellt kan påverka varslet. 

”Det gläder oss att regeringen har lyssnat på de frågor som vi tillsammans med branschen har framfört, och att de snabbt vidtagit åtgärder. Nu behöver vi sitta ner tillsammans med arbetsmarknadens parter och gå igenom förslaget i detalj för att se vad detta betyder för oss och våra medarbetare rent konkret. Det är i därför nuläget för tidigt att kommentera mer i detalj angående vilken påverkan det kommer att ha på kort sikt”, säger Jens Mathiesen till Di.  

Innehåll från Autolease DNBAnnons

”Vi håller kunderna i handen på vägen mot en eldriven fordonsflotta”

Allt fler företag har i dag en bilpolicy med målet att ha 100 procent elfordon i företagsflottan. Detta trots att nybilpriserna ökar, räntan stiger och elbilsbonusen är avskaffad. Men som så ofta i en omställning finns många frågor kring allt det praktiska.

Extern länk: På jakt efter ett grönare, billigare och enklare avtal – läs mer här. 

Omställningen till laddbara fordon går snabbt och trenden förväntas även att öka i takt med att fler vill bidra till den gröna omställningen. Många företag har också krav på sig från sina kunder att gå mot en eldriven fordonspark. 

– Den gröna omställningen drivs av företagen och deras bilpolicy. Det syns också i vår orderportfölj som växer i rask takt, framför allt elektrifierade personbilar där det finns ett stort utbud, säger Stefan Andersson, Administration Officer på Autolease Sverige. 

Autolease är en del av norska DNB Bank och äger i dag över 400 000 fordon – såväl personbilar som lätta lastbilar. Av dessa är 86 procent laddbara varav 50 procent är rena elbilar.  

Tryggt och smidigt 

Ett viktigt verktyg i Autolease arbete för att hjälpa kunderna i deras omställning är konceptet Greenlease. Där mäter Autolease utsläppen i kundens befintliga flotta, sätter tydliga mål tillsammans med kunden och håller dem sedan i handen för att göra övergången till en elektrifierad fordonsflotta så smidig som möjlig.  

– Vår ambition göra det enkelt för företag att ställa om till en eldriven fordonsflotta. Därför är det också viktigt för oss att välja rätt samarbetspartners. Tillsammans med dem har vi ännu bättre möjligheter att stötta och ge råd till våra kunder. En av dem är OKQ8, säger Stefan Andersson. 

– De allra flesta tycker att omställningen till elektrifierat är bra och spännande, men har man aldrig kört elbil är det inte konstig om man har en del undringar. Några kanske även har en del farhågor. Men den oron stillas i regel när man kliver ur sin komfortzon och testar, säger David Forsberg, Key Account Manager E-Mobility på OKQ8. 

Stefan Andersson, Administration Officer på Autolease Sverige och David Forsberg, Key Account Manager E-Mobility på OKQ8.
Stefan Andersson, Administration Officer på Autolease Sverige och David Forsberg, Key Account Manager E-Mobility på OKQ8.

Satsning på supersnabbladdare 

En vanlig fråga är om det finns tillräckligt med laddstationer längs vägarna. Utbyggnaden av svensk laddinfrastruktur pågår för fullt i dag och skapar hela tiden nya möjligheter. För att öka tillgängligheten gör dessutom OKQ8, tillsammans med Skellefteå Kraft, en stor satsning med publika supersnabbladdare på 300 stationer från Kiruna till Trelleborg Alla med 100 procent förnybar el.

En supersnabbladdare har en effekt på 150 kW vilket innebär att det tar cirka 20 minuter att ladda bilen – lite beroende på antalet bilar vid samma laddstolpe, batteriets status och storlek samt batteriets möjlighet att ta emot hög effekt.

– Det gör det enklare för elbilsförare i hela landet. Men kör du långa sträckor kan det vara smart att planera lite inför resan, säger Stefan Andersson.

Dessutom är laddbox hemma ett bra komplement till de publika laddstationerna och laddning på arbetsplatsen. Den är smidig att använda och kan knytas till ett företagskort. Även en del bostadsrättföreningar och vissa hyresvärdar erbjuder elbilsladdning. 

Appar visar vägen till laddarna

För att få en bra överblick över de laddare som finns kan föraren ladda ner appen OKQ8 Elbilsladdning. 

– Den visar cirka 1 300 laddstationer över hela Sverige – såväl våra egna laddstationer som stationer som tillhör en annan operatör i vårt nätverk. Förare som har ett OKQ8 företagskort för elbilsladdning kan starta och betala för laddningen med kortet på alla laddstationer som visas i appen, säger David Forsberg.

Något som tidigare vållat huvudbry för många företag är faktureringen och milersättningen och hur denna ska göras enligt Skatteverkets regler. Administrationen har tidigare varit lite krånglig, i synnerhet om man har en mixad fordonsflotta. 

– Där har OKQ8 kommit med en helhetslösning som underlättar mycket. Ett företagskort samlar alla drivmedelsköp och stöttar dessutom alla ersättningsmodeller för drivmedel, det vill säga delat drivmedel, komplementsregeln och huvudregeln, säger Stefan Andersson. 

På så vis kan de anställda få ersättning för de mil de kör i tjänsten på samma sätt som tidigare – oberoende var de laddar sina fordon och vilka drivmedel som tankas. Allt i enighet med Skatteverkets regler.  

Extern länk: På jakt efter ett grönare, billigare och enklare avtal – läs mer här. 

 

Mer från Autolease DNB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Autolease DNB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera