Bolagets första kollektion släpptes för ganska exakt ett år sedan.
”Det var hemskt. Vi hade jobbat länge med att sätta upp våran leverantörskedja, som är ganska komplicerad eftersom vi vill ha allting spårbart. Vi skulle lansera sajten och hade åkt till Paris för att träffa inköpare och så kom århundradets kris”, säger Amendis vd Andreas Åhrman.
När det stod klart vilka stora kreditrisker det innebar med 30 dagars nettobetalning på alla de ordrar bolaget redan hade lyckats säkra, fick Andreas Åhrman kontakta alla kunder och ge dem ett ultimatum. Hälften av betalningen i förskott, annars gick det bra att avboka ordern. Alla valde att dra tillbaka sina ordrar.
”Men när sommaren kom var vi väldigt tacksamma för det. Hade vi skeppat ut kläderna hade vi haft minst en miljon i kreditförluster.”
Andreas Åhrman har ett förflutet som global säljchef på Nudie jeans. Han grundade Amendi tillsammans med Corey Page Spencer, även han från Nudie, samt hustrun Julia Åhrman som är konstnär och utbildad modedesigner i Borås. Idén fick de när de bodde i New York och såg hur köerna ringlade utanför butikerna då hajpade varumärken släppte sina senaste kollektioner. Samtidigt hade butikerna med hållbarhetsfokus inte riktigt senaste modet.
”Då tänkte vi: varför kan man inte skapa ett mer sofistikerat och lyxigt jeansmode med ganska radikala hållbarhetstankar? Där finns det en marknad.”
I centrum står begreppet transparens, vilket bland annat märks på den etikett som sitter på plaggen där tillverkningen är noggrant specificerad och kostnaden för plagget nedbruten.
Transparensen tycker Andreas Åhrman är viktig eftersom hållbarhetsbegreppet är så pass vagt.
”Vi vill inte vara en del av Green washing-flosklerna. Samtidigt inser vi att måste kunna marknadsföra vår produkt.”
För att komma till rätta med det försöker bolaget påverka den amerikanska handelskommissionen för att ändra de juridiska riktlinjerna för hur man får kommunicera kring hållbarhet. Det har gett dem ganska mycket uppmärksamhet i amerikansk media, vilket kan ha bidragit till att den stora varuhuskedjan Nordstrom kontaktade dem och ville sälja deras jeans. Dessutom säljs kläderna i ett tiotal butiker i Tyskland, Danmark, USA och Kanada.
Hur går det rent ekonomiskt?
”Ur ett affärsperspektiv är det jättespännande att vara i vår position, men det är klart att det är kämpigt ändå. Det är inte lätt men heller inte någon slags kris. Vi mår bra.”