Hoppa till innehållet

Annons

Nytt jeansmode med ”radikala hållbarhetstankar”

GÖTEBORG: Efter två års förberedelser skulle nya göteborgska klädbolaget Amendi lansera sin första kollektion med hållbara jeans. Då slog pandemin till. Med nya strategier har bolaget ändå lyckats nå ut, både online och i butiker internationellt. 

Julia Åhrman, designchef, Andreas Åhrman, vd, och Corey Page Sencer, global sälj- och pr-chef, ligger bakom nya klädföretaget Amendi med huvudkontor i Mölndal och ett säljkontor i New York.
Julia Åhrman, designchef, Andreas Åhrman, vd, och Corey Page Sencer, global sälj- och pr-chef, ligger bakom nya klädföretaget Amendi med huvudkontor i Mölndal och ett säljkontor i New York.Foto:Pressbild

Bolagets första kollektion släpptes för ganska exakt ett år sedan.

”Det var hemskt. Vi hade jobbat länge med att sätta upp våran leverantörskedja, som är ganska komplicerad eftersom vi vill ha allting spårbart. Vi skulle lansera sajten och hade åkt till Paris för att träffa inköpare och så kom århundradets kris”, säger Amendis vd Andreas Åhrman.

När det stod klart vilka stora kreditrisker det innebar med 30 dagars nettobetalning på alla de ordrar bolaget redan hade lyckats säkra, fick Andreas Åhrman kontakta alla kunder och ge dem ett ultimatum. Hälften av betalningen i förskott, annars gick det bra att avboka ordern. Alla valde att dra tillbaka sina ordrar. 

”Men när sommaren kom var vi väldigt tacksamma för det. Hade vi skeppat ut kläderna hade vi haft minst en miljon i kreditförluster.”

Andreas Åhrman har ett förflutet som global säljchef på Nudie jeans. Han grundade Amendi tillsammans med Corey Page Spencer, även han från Nudie, samt hustrun Julia Åhrman som är konstnär och utbildad modedesigner i Borås. Idén fick de när de bodde i New York och såg hur köerna ringlade utanför butikerna då hajpade varumärken släppte sina senaste kollektioner. Samtidigt hade butikerna med hållbarhetsfokus inte riktigt senaste modet. 

”Då tänkte vi: varför kan man inte skapa ett mer sofistikerat och lyxigt jeansmode med ganska radikala hållbarhetstankar? Där finns det en marknad.”

I centrum står begreppet transparens, vilket bland annat märks på den etikett som sitter på plaggen där tillverkningen är noggrant specificerad och kostnaden för plagget nedbruten.

Transparensen tycker Andreas Åhrman är viktig eftersom hållbarhetsbegreppet är så pass vagt. 

”Vi vill inte vara en del av Green washing-flosklerna. Samtidigt inser vi att måste kunna marknadsföra vår produkt.”

För att komma till rätta med det försöker bolaget påverka den amerikanska handelskommissionen för att ändra de juridiska riktlinjerna för hur man får kommunicera kring hållbarhet. Det har gett dem ganska mycket uppmärksamhet i amerikansk media, vilket kan ha bidragit till att den stora varuhuskedjan Nordstrom kontaktade dem och ville sälja deras jeans. Dessutom säljs kläderna i ett tiotal butiker i Tyskland, Danmark, USA och Kanada.

Hur går det rent ekonomiskt?
”Ur ett affärsperspektiv är det jättespännande att vara i vår position, men det är klart att det är kämpigt ändå.  Det är inte lätt men heller inte någon slags kris. Vi mår bra.”

Innehåll från BenifyAnnons

Så kan tydliga förmåner lindra ekonomisk stress

Jessica Ribbestam, Chief People Officer på Benify.
Jessica Ribbestam, Chief People Officer på Benify.

Genom att enkelt hantera och erbjuda personalförmåner ökar arbetsglädjen, engagemanget och välmåendet hos medarbetarna.

– Det här är ett sätt att behålla och rekrytera talang, säger Jessica Ribbestam, Chief Officer People & Culture på Benify. 

En nöjd medarbetare är också en engagerad medarbetare som ofta stannar kvar längre på arbetsplatsen. Dessutom kan medarbetaren, medvetet eller omedvetet, fungera som en ambassadör som talar väl om företaget och därmed lockar andra att söka sig dit.

Utöver lön kan olika typer av anställningsförmåner påverka medarbetarens jobbtillfredsställelse, balansen mellan arbete och fritid och den allmänna livskvaliteten. Det sänker på sikt företagets kostnader.

Benify erbjuder en lösning som enkelt kan hantera och erbjuda personalförmåner inom en organisation.

– Medarbetarna är den viktigaste tillgången och vill man göra någonting för att de ska känna sitt eget värde kan vår plattform hjälpa till, säger Jessica Ribbestam.

Benifys rapport visar trender inom förmåner

Benify släppte nyligen sin senaste upplaga av rapporten Framtidens arbetsgivare: En arbetsplats i förändring. Där presenteras resultatet från undersökningen Förmånskollen där 15 885 medarbetare och 216 personer från HR-avdelningar i privat och offentlig sektor i 14 olika branscher har fått svara på frågor som rör arbetsplatsen, förmåner och arbetslivet i övrigt.

Svaren visar bland annat att jämfört med rapporten från 2022 så har arbetstid och ledighet, som exempelvis flexibla arbetstider, gått om pension som den viktigaste förmånen. 

Work-life balance, med förmåner som exempelvis rabatter på hushållsnära tjänster, tar ett stort hopp upp från plats tio förra året till att bli rankad som den femte viktigaste förmånen år 2023. 

Men svaren varierar också utifrån ålder. Bland äldre är pensionsförmåner viktigare än för de yngre, som rankar friskvård på första plats.

Benifys lösning kan underlätta i svåra tider

Sverige genomgår just nu en tuff ekonomisk period, med höga räntor och energipriser, och hög inflation. Rapporten visar hur arbetsgivare kan använda sig av förmåner för att minska medarbetarnas ekonomiska stress.

– Med ett tydligt och synligt utbud av förmåner kan en arbetsgivarna visa hur de kan stötta medarbetarna ekonomisk med mer än bara lönen, säger hon. 

Här är förmåner och rabatter på allt från matkassar till elabonnemang och försäkringar, men också hyrbilar, biobiljetter och tjänstepension, några konkreta sätt att hjälpa medarbetarna.

– På detta sätt kan en arbetsgivare visa att man inte duckar för omvärldens påverkan på varken arbetsliv eller privatliv, säger Jessica Ribbestam.

Med tjänsten från Benify samlas alla förmåner på ett och samma ställe. För ett företag blir det lättare och mer kostnadseffektivt att administrera och erbjuda dessa förmåner som Benify har förhandlat fram från olika leverantörer, jämfört med om varje organisation hade gjort det på egen hand.

Ladda ner och läs rapporten från Benify här. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Benify och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera