1515

Nytt hopp om brexit-samtal

Hoppet väcks om nya möjligheter till ett genombrott i brexitförhandlingarna efter löfte om ett kommande uttalande från EU-basen Donald Tusk.

Men tiden blir allt knappare för att komma överens om tillräckliga framsteg i förhandlingarnas första fas.

Ett plötsligt utskick från EU:s permanente rådsordförande på torsdagskvällen har fått brexitföljarna att hoppa till igen.

"Ordförande Tusk kommer att lämna ett uttalande till pressen om brexit i morgon klockan 7.50", hälsas i ett sms – utan mer förklaringar än att "fler detaljer följer".

Beskedet kommer i ett läge där alla väntar ihärdigt på nästa drag från London.

"Än så länge syns ingen vit rök. Men vi är redo att ta emot premiärminister (Theresa) May så fort de är redo", förklarar EU-kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas på sin dagliga pressträff i Bryssel.

Men han varnar samtidigt för att söndag är sista dag för att hinna bli överens i tid till nästa veckas EU-toppmöte.

"Det måste ske den här veckan, i den här byggnaden. Vi arbetar en full vecka, 24 timmar om dygnet och i vår vecka är söndagen inkluderad", säger Schinas.

Trots de framsteg som var så nära att noteras under diskussioner i Bryssel i måndags är läget fortsatt låst.

Underhandlingar har förts mellan premiärminister Theresa May och det nordirländska stödpartiet DUP, vars motstånd hittills stoppat en uppgörelse.

Ett utläckt utkast till uttalande från EU-parlamentet — förberett för den uppgörelse som ännu inte blivit av — avslöjar samtidigt fler detaljer i vad Storbritannien och EU var på väg att enas om. Bland annat ska London ha gått med på att samma rättigheter som gäller för EU-medborgare som bor i Storbritannien före utträdet även ska gälla för deras respektive och barn, även om dessa fortfarande inte bor i landet. Rättigheterna ska också gälla för barn som ännu inte är födda.

I gengäld ska britter i EU ges fortsatt rätt att fritt bo och röra sig i hela EU, rapporterar Reuters. Därtill är en kompromiss på gång som skulle göra det möjligt för EU-medborgare i Storbritannien att vända sig till EU-domstolen, men bara under en period på tio år.

Det nordirländska motståndet mot en uppgörelse fortsätter samtidigt att väcka känslor.

I strilande regn i Belfast i går kväll demonstrerade ett hundratal personer för fortsatt öppna gränser gentemot resten av Irland.

"Om de sätter upp en hård gräns kommer vapnen att komma fram igen, även om det tar tio år", suckade en av demonstranterna enligt AFP.


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?