Nytt gripande efter Londonattacken

Polisen har gjort ett nytt gripande i utredningen av veckans dödliga attack vid Westminister Bridge i London. Det rör sig om en 30-årig man i Birmingham som är "misstänkt för förberedelse av terrorhandling".

Londonpolisen meddelar också att man sedan attacken i onsdags då den 52-årige britten Khalid Masood dödade fyra personerna vid Westminister Bridge har nio av de sammanlagt tolv personer som gripits efter dådet, släppts utan vidare åtgärd.

Fortfarande är motivet bakom attacken oklart och polisen varnade tidigare för att det kanske inte kommer att bli några svar.

"Vi måste alla acceptera att det finns en möjlighet att vi aldrig kommer att förstå varför han gjorde detta. Den informationen kan ha dött med honom", säger Neil Basu vid polisens antiterror-enhet.

Enligt polisens uppgifter tog det Masood, en man med ett våldsamt kriminellt förflutet som konverterat till islam, bara 82 sekunder att utföra attacken.

Efter att ha kört på ett stort antal människor på Westminister Bridge fortsatte han mot parlamentsbyggnaden och rammade en grind. Därefter övergav Masood fordonet och tog sig in på parlamentsområdet. Där knivhögg han en polis till döds, innan han själv sköts ihjäl av polis.

"Vår undersökning fortsätter. Jag är tacksam för det stöd vi hittills har fått från allmänheten, men jag ber om mer hjälp", säger Neil Basu, som också säger att det inte finns någon information eller underrättelser som tyder på att ytterligare attacker planeras.

Terrorgruppen IS påstår dock att man ligger bakom dådet, och har via sin propagandasajt meddelat att en av deras "soldater" genomförde attacken.

"Vi är fast beslutna om att ta reda på om Masood var en ensam aktör inspirerad av terroristpropaganda, eller om andra har uppmuntrat, stöttat eller beordrat honom", säger Basu.

"Även om han agerade ensam under förberedelserna måste vi ta reda på varför han utförde dessa avskyvärda handlingar för att Londonborna ska känna sig trygga, och för att ge svar och ett avslut till familjerna till de dödade och offren och de som överlevde detta illdåd."


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?