1515
Annons

Nytt gripande efter Londonattacken

Polisen har gjort ett nytt gripande i utredningen av veckans dödliga attack vid Westminister Bridge i London. Det rör sig om en 30-årig man i Birmingham som är "misstänkt för förberedelse av terrorhandling".

Londonpolisen meddelar också att man sedan attacken i onsdags då den 52-årige britten Khalid Masood dödade fyra personerna vid Westminister Bridge har nio av de sammanlagt tolv personer som gripits efter dådet, släppts utan vidare åtgärd.

Fortfarande är motivet bakom attacken oklart och polisen varnade tidigare för att det kanske inte kommer att bli några svar.

"Vi måste alla acceptera att det finns en möjlighet att vi aldrig kommer att förstå varför han gjorde detta. Den informationen kan ha dött med honom", säger Neil Basu vid polisens antiterror-enhet.

Enligt polisens uppgifter tog det Masood, en man med ett våldsamt kriminellt förflutet som konverterat till islam, bara 82 sekunder att utföra attacken.

Efter att ha kört på ett stort antal människor på Westminister Bridge fortsatte han mot parlamentsbyggnaden och rammade en grind. Därefter övergav Masood fordonet och tog sig in på parlamentsområdet. Där knivhögg han en polis till döds, innan han själv sköts ihjäl av polis.

"Vår undersökning fortsätter. Jag är tacksam för det stöd vi hittills har fått från allmänheten, men jag ber om mer hjälp", säger Neil Basu, som också säger att det inte finns någon information eller underrättelser som tyder på att ytterligare attacker planeras.

Terrorgruppen IS påstår dock att man ligger bakom dådet, och har via sin propagandasajt meddelat att en av deras "soldater" genomförde attacken.

"Vi är fast beslutna om att ta reda på om Masood var en ensam aktör inspirerad av terroristpropaganda, eller om andra har uppmuntrat, stöttat eller beordrat honom", säger Basu.

"Även om han agerade ensam under förberedelserna måste vi ta reda på varför han utförde dessa avskyvärda handlingar för att Londonborna ska känna sig trygga, och för att ge svar och ett avslut till familjerna till de dödade och offren och de som överlevde detta illdåd."

Innehåll från Mercuri UrvalAnnons

Fem tips för att lyckas med höstens chefsrekrytering

Den hybrida arbetsplatsen innebär utmaningar för de flesta arbetsplatser. Nyckeln för chefen handlar om förmågan att ha tilltro till sina medarbetare. Men hur hittar man den lämpligaste personen för att leda en arbetsplats i tider av förändring?

Här är experttipsen som räddar höstens nyckelrekryteringar.

Varför misslyckas så många tillsättningar med konventionell chefsrekrytering?

Hybridarbetsplatsen är här för att stanna och är något som chefer måste ta på allvar. Men detta kan upplevas som utmanande eftersom det kräver en större grad av facilitering för individen.

– För vissa kommer det att vara skönt med en stor grad av flexibilitet. Det kan leda till effektivare dagar på hemmakontoret utan avbrott, och mindre tid för transport till och från arbetsplatsen, säger Gro Reinertsen, Team Director på Mercuri Urval.

Samtidigt, betonar hon, kan hybridlösningen göra att vi förlorar en del av vår tillhörighet till arbetsplatsen.

– Relationerna till våra kollegor kan försvagas när vi inte har de informella samtal i lokalerna som vi annars skulle ha. Det är också svårare att upptäcka om de anställda mår bra eller inte när man inte träffas fysiskt. Forskning visar att det är nyanställningar som ofta har de största utmaningarna. Det blir svårare att lära känna kollegor och det blir mindre utbildning och mentorskap. Detta kan bidra till en lägre grad av lojalitet mot arbetsplatsen och leda till att anställda byter arbetsplats snabbare.

Nyckeln för chefen handlar om förmågan att ha tilltro till sina medarbetare. Förtroende är en grund för allt samarbete, betonar Gro Reinertsen.

– Om detta saknas blir det väldigt svårt att samarbeta och skapa resultat tillsammans. Som ledare måste vi underlätta ärlig och god kommunikation åt båda hållen. Förtroende är inget du kan kräva, det är något du ska förtjäna.

Hur hittar man den lämpligaste personen för att leda en arbetsplats i tider av förändring?

– Stora delar av dagens arbetsliv är i ständig förändring. Alla chefer måste kunna anpassa sig och deras organisationer i linje med förändringarna. Vi kommer därför alltid att söka kompetens i förändring, kandidaternas potential och motivation att leda i förändring.

Att anställa en ny chef är en av de viktigaste sakerna ett företag gör. Resultatet av detta arbete påverkar organisationen både vad gäller ekonomiska resultat, effektivitet och arbetsmiljö. Här är Gro Reinertsens bästa tips för att säkerställa en bra rekryteringsprocess:

1. Satsa på kontinuerligt arbete med ”Employer Branding”

Skickliga kandidater har ofta flera alternativ och det är därför viktigt att arbetsgivare är medvetna om hur verksamheten gör sig attraktiv och framstår för potentiella medarbetare. Viktiga aspekter är hur medarbetare pratar om sin arbetsplats och inte minst hur man framstår i en intervjumiljö. Det är viktigt att sälja rollen på ett bra och trovärdigt sätt för att göra kandidaterna säkra på att detta kan vara ett bra val för dem. På samma sätt kommer kandidaterna att sälja sina kunskaper och kvalifikationer.

2. Förbered en välgrundad kravspecifikation

Gör ett grundligt arbete när rekryteringsprocessen startar för att säkerställa att du får den ledarkompetens verksamheten behöver under den kommande perioden.

Klargör vad som kommer att möta den nya chefen i organisationen när det kommer till ekonomi, affärsmöjligheter, kultur, personalstyrka och sjukskrivning.

Tydliggör förväntningar på den nya chefen i linje med strategi, utmaningar och förändringar på kort och lång sikt. För att ta fram en bra kravspecifikation är det nyttigt att föra samtal med flera personer och gärna på olika nivåer i organisationen för att säkerställa en bra förankring.

3. Kom överens om en framtidsplan

Avsätt tillräckligt med tid för processen för att säkerställa att tillgången på rätt kandidater är god, och processen genomförs på ett professionellt sätt med en noggrann utvärdering av kompetens, erfarenhet och personliga egenskaper. Kom överens om konkreta tider för intervjuer. Detta säkerställer de framsteg du vill ha och skapar förutsägbarhet i processen.

4. Använd aktiv sökning (Executive Search)

Detta säkerställer att man får in rätt kandidater i processen. Vår erfarenhet visar att många människor måste kontaktas aktivt för att överväga att byta jobb. Kandidaterna identifieras sedan utifrån kravspecifikationen, kontaktas, motiveras för rollen och bjuds in i processen.

Executive Search kan kombineras med att annonsera tjänsten.

5. Genomför en grundlig referenskontroll av kandidaterna

Använd evidensbaserad utvärdering av kompetens och erfarenhet för att få insikt i vad kandidaterna har gjort och därmed hur de kan påverka resultat på kort sikt

Använd evidensbaserad utvärdering av personliga egenskaper som ger en bild av kandidatens potential att nå långsiktiga resultat, med fokus på hur kandidaterna motiveras, hur de tar sig an uppgifter och beslut och hur de fungerar socialt.

Om du vill ha extern hjälp i rekryteringsprocessen rekommenderar vi att du väljer rådgivare som kan säkerställa hög kvalitet genom hela processen och som arbetar efter forskningsbaserade principer och med certifierade verktyg av hög kvalitet.

Varför misslyckas så många tillsättningar med konventionell chefsrekrytering?

Mer från Mercuri Urval

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercuri Urval och ej en artikel av Dagens industri

Whatsapp kritiseras efter Londonattack

Innan Khalid Masood utförde terrorattacken vid Westminster kommunicerade han via Whatsapp. Nu kräver den brittiska regeringen att säkerhetstjänsten ska kunna få tillgång till den och andra krypterade meddelandetjänster.

Inrikesminister Amber Rudd säger till Sky News att det är oacceptabelt att polis och säkerhetstjänst inte har lyckats komma in i den krypterade tjänsten som enligt uppgifter ska ha använts av terroristen Khalid Masood precis innan attentatet som dödade fyra människor.

"Vi behöver se till att organisationer som Whatsapp – och det finns flera andra liknande tjänster – inte tillhandahåller en hemlig plats där terrorister kan kommunicera med varandra", säger Rudd.

Någon tvingande lag är inte aktuell i dagsläget, men Rudd kommer att ha ett möte med viktiga aktörer på torsdag för att diskutera ämnet, liksom problemet med att extremister tillåts lägga upp propropagandamaterial online.

Whatsapp, som ägs av Facebook, säger sig arbeta tillsammans med brittiska myndigheter utan att närmare gå in på vad det innebär.

I fjol utkämpade myndigheter i USA en strid med teknologijätten Apple för att kunna låsa upp en mobil som användes av en av skyttarna i San Bernadino-attacken, då 14 personer dödades. Det slutade med att FBI:s egna experter på egen hand lyckades ta sig in i telefonen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera