1515
Annons

Nytt franskt utegångsförbud gäller över nyår

Frankrike inför nationellt utegångsförbud från klockan åtta på kvällen till klockan sex på morgonen.

Regeringen drar samtidigt tillbaka beslutet om att återöppna kulturinstitutioner.

Foto:Mehdi Chebil/TT

”Det är av yttersta vikt att reglerna respekteras av alla för att begränsa epidemin”, säger premiärminister Jean Castex i samband med att beslutet presenterades på torsdagskvällen, rapporterar franska medier.

Utegångsförbudet börjar att gälla på tisdag nästa vecka, och innebär att den som saknar giltigt skäl måste hålla sig inomhus från klockan åtta på kvällen till klockan sex på morgonen.

Undantagen som anges är yrkesmässiga skäl, hälsoskäl, tvingande familjeskäl, resor i anslutning till uppdrag med allmänintresse eller för att rasta sitt husdjur.

Förbudet gäller inte för julafton, men för nyårsafton. Fler än 100.000 poliser, utöver de kommunala poliserna, kommer att mobiliseras för att upprätthålla ordningen på nyårsafton, enligt Castex.

Den som bryter mot utegångsförbudet riskerar att få böter på 135 euro, motsvarande runt 1.400 kronor.

Regeringen drar dessutom tillbaka det tidigare beslutet om att återigen öppna museer, biografer och teatrar på tisdag, när nedstängningen som varit i kraft sedan den 30 oktober skulle ha hävts.

Sedan nedstängningen inleddes har antalet nya bekräftade coronafall sjunkit från runt 50.000 till omkring 10.000 om dagen. Målet med nedstängningen var att få ned antalet nya fall per dag till 5.000 till och med tisdag nästa vecka, skriver AFP.

Minst 55.000 människor har avlidit med bekräftad covid-19 i Frankrike.

Hongkong lättar på karantänregler

Hongkong lättar på karantänreglerna för resenärer från utlandet. Från och med fredag ska inresande sitta i karantän i tre dagar i stället för i en vecka, meddelar den nye ledaren John Lee.

Foto:Phil Bird

Alla som kommer till Hongkong ska från fredag sitta i hotellkarantän i tre dagar. Under följande fyra dagar ska de sedan övervakas och ha begränsad rörelsefrihet, men kunna bo hemma eller på ett hotell de själva väljer.

Tre dagars karantän är den kortaste tiden sedan pandemin startade.

I öprovinsen Hainan i södra Kina rapporteras ytterligare 259 covidfall. Där har runt 80.000 turister strandsatts som en följd av strikta pandemirestriktioner som infördes i lördags.

På ön finns många turister som nu måste testa negativt fem gånger på sju dagar för att få lämna ön.

I hela landet rapporterar Kina 324 nya fall av lokalt överförd smitta och 483 asymptomatiska fall, som landet redovisar separat. Statistiken kommer från kinesiska myndigheter och är svår att verifiera.

Kina håller fast vid sin strikta nollcovidpolitik, där hårda restriktioner fortfarande används för att hålla smittspridningen under kontroll.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera