1515

Nytt forum ska stärka arbetet mot korruption: ”Unik möjlighet”

Ett nytt forum har bildats för att fördjupa frågor kring korruption och utbytet av kunskap mellan investerare och Transparency International Sverige.

”Det handlar om ett långsiktigt arbete att ställa höga krav och att förändra kulturen i bolagen och hos deras leverantörer”, säger Ossian Ekdahl på Första AP-fonden.

Foto:Andrey Popov
Patrik Jönsson, specialist ägarstyrning på SEB Investment Management.
Patrik Jönsson, specialist ägarstyrning på SEB Investment Management.
Ossian Ekdahl, chef för ägaransvar på Första AP-fonden.Foto:Peter Phillips
Helena Hagberg, hållbarhetschef på Skandia.
Helena Hagberg, hållbarhetschef på Skandia.

Transparency International Sverige lanserar forumet Investors Integrity Forum (IIF) som är tänkt att stärka investerares arbete mot korruption. 

”Vi ser en unik möjlighet att tillsammans med investerare vässa arbetet med affärsetik. Ett robust arbete mot korruption är en investering i hållbarhet och skapar bättre förutsättningar för lönsamma investeringar”, säger Ulrik Åshuvud, ordförande för Transparency International Sverige i ett pressmeddelande.

Bland de som varit med och initierat forumet finns Folksam, Första AP-fonden, SEB Investment Management, Skandia, Svenska kyrkan och Swedfund.

”Vi tycker att det här är en väldigt viktig fråga eftersom korruption och ekonomisk brottslighet förstör för alla våra bolag och hela samhället. Det handlar om ett långsiktigt arbete att ställa höga krav och att förändra kulturen i bolagen och hos deras leverantörer. Korruption är ett världsomspännande problem som måste lösas tillsammans med både bolag och investerare. Det är just därför vi gör detta”, säger Ossian Ekdahl, chef för ägaransvar på Första AP-fonden.

Transparens är en förutsättning för att kunna göra bra bolagsbedömningar och för att kunna vara en aktiv ägare menar Helena Hagberg, hållbarhetschef på Skandia. 

”Vi i finansbranschen får ju också en ny lagstiftning att förhålla oss till som syftar till att synliggöra hur de investeringar vi gör och de produkter vi erbjuder påverkar en hållbar utveckling och där är ju transparens också en nyckel”, säger hon.

För att kunna uppnå FN:s 17 globala mål krävs arbete mot korruption.

”Korruption i alla dess former är ett problem för hållbar utveckling. Vi har som många andra åtagit oss att arbeta i riktning mot FN:s 17 globala utvecklingsmål och då behöver vi bland annat hålla borta korruptionen då den motverkar all hållbar utveckling. Det här är en grundläggande pusselbit att alltid ha med sig och jobba med”, säger Patrik Jönsson, specialist inom ägarstyrning på SEB Investment Management.

Med forumet kan Transparency International Sverige och investerarna bidra till dialog för att kunna fördjupa sig i frågor kring riskerna för korruption och kunskapsutbyte. 

”Styrkan är att vi kommer från olika perspektiv. Vi kommer att föra in olika perspektiv i samtalsrummet och det är där kunskapen väcks när man får diskutera olika konkreta utmaningar. Vi har olika uppdrag och olika typer av kapitalförvaltningsfokus”, säger Helena Hagberg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?