Nytt försök att bygga skidanläggning för miljarder
Entreprenörerna bakom jätteprojektet Örndalen vägrar ge upp. En ny miljöansökan ska få igenom ett av Skidsveriges största projekt på många år.
Jonas Lindblad
Text
Bild:TT
Omsorg om den sällsynta kungsörnen gjorde att Mark- och miljödomstolen i fjol stoppade bygget av en ny skid- och turistanläggning i Skorvdalen i Härjedalen.
Nu har entreprenörerna gått tillbaka till ritbordet och anlitat norska forskare för en genomgång av riskerna för de kungsörnar som häckar i dalen. I en ny ansökan som lämnats in till domstolen har skyddsavståndet till örnarnas bon utökats från 500 meter till 1.000 meter. Det ska räcka, menar delägaren Mats Svensson.
”Vi känner oss trygga med det, vi tror det här blir av nu”, säger Mats Svensson.
Den nya planen innebär också projektets totala yta krymp från 630 till 345 hektar.
”Vi har lika mycket liftkapacitet och lika många bäddar, men det blir lite mindre utspritt”, säger Mats Svensson, som tidigare varit vd för Skistar.
Örndalen ägs i dag av lokala markägare och Mats Svensson. Även statliga Norrlandsfonden finns bland finansiärerna. Men det kommer behövas fler investerare för att bygga hela skidanläggningen som beräknas kosta omkring 2 miljarder kronor.
”Vi är ett gäng lokala entreprenörer som ser det här som en unik möjlighet. När alla tillstånd är klara kommer vi gå på en investerarrunda”, säger Mats Svensson.
Fullt utbyggt ska Örndalen ha över 7.000 bäddar, vilket är lika många som Idre fjäll har. Örndalen hoppas på ett positivt besked från miljödomstolen under våren 2017, sedan kan bygget starta.
”Får vi ett positivt svar kan man åka skidor här vintern 2018/2019”, säger Mats Svensson.
Flera finanskändisar har varit intresserade av Örndalen, men i dag har Bob Persson och Bert Karlsson lämnat projektet. Däremot är Petter Stordalens hotellbolag Nordic Choice kvar och har tecknat en avsiktsförklaring om att driva hotellet som blir centrum i anläggningen.
Jonas Lindblad
Innehåll från NibeAnnons
Nibes investering i skolelever säkrar företagets framtid
Lina Simonsson är verksamhetsledare på Vetenskapshuset. Utställningen Energi och balans ger elever kunskap om energi och hållbarhet. Utställningen har tagits fram av Nibe i samarbete med Tekniska museet i Stockholm.
Skolungdomars svaga intresse för naturvetenskap och teknik är ett problem för näringslivets kompetensförsörjning. I Markaryd har värmepumpstillverkaren Nibe och kommunen bestämt sig för att lösa problemet. I höstas invigde de därför Vetenskapshuset.
Nibe startade sin verksamhet för 70 år sedan och är bland husägare välkänt för varmvattenberedare och värmepumpar. Under åren har Nibe dessutom utvecklats till ett globalt innovationsföretag med kunder över stora delar av världen. Men tillverkning och produktutveckling är kvar där allt började – i småländska Markaryd.
Den senaste satsningen på orten är Vetenskapshuset där syftet är att öka skolelevers kunskap inom naturvetenskap och teknik. På sikt är målet att säkra det lokala näringslivets kompetensförsörjning med bland annat nya ingenjörer.
– Vetenskapshuset är en mötesplats för skola, företag och akademi. Det vi gör är att skapa tillväxt för nya idéer och kompetens. Det är en investering i samhället, säger Lina Simonsson, verksamhetsledare på Vetenskapshuset.
Lokalerna är på nästan 3 000 kvadratmeter och besökande elever får på ett pedagogiskt och lekfullt sätt lära sig om bland annat fysik och kemi, med fokus på energi och hållbarhet. Den interaktiva utställningen ”energi i balans” är utformad så att eleverna tävlar mot varandra samtidigt som de lär sig saker. Ett av momenten går ut på att eleverna ska fördela ett hushålls kilowattimmar på till exempel varmvatten i duschen, värme i huset och, inte minst, den egna skärmtiden.
– Det gör att eleverna får en förståelse för sin energiförbrukning. Responsen på aktiviteterna har varit fantastisk och en kommentar vi fått är att Vetenskapshuset bidrar till ”hållbart samhällsbyggande på riktigt”, säger Lina Simonsson.
I en annan del av byggnaden finns Nobelprismuseets utställning ”För mänsklighetens största nytta”. Här får eleverna lära sig om upptäckter som belönats med Nobelpriset och hur dessa har påverkat samhället.
Vetenskapshuset samarbetar samtidigt med Tekniska museet i Stockholm som bidrar med material både inför och efter elevernas besök i Markaryd. Det förlänger utbildningstiden och ökar förståelsen ytterligare. Vetenskapshuset har även ett toppmodernt labb för kemilektioner.
– Det är en väldigt stor resurs för skolorna. Det är få i Sverige som har ett så här bra labb och vi är även på gång med att bygga ett tekniklabb.
En annan pedagogisk tillgång är att Vetenskapshuset sitter ihop med Nibes värmepumpsfabrik. Det gör att besökarna bara behöver öppna en dörr för att gå från teori till praktik – och hållbarhetstänkandet stannar inte vid tröskeln till fabriken.
– Nibes värmepumpar är klimatsmarta produkter och det är något företaget jobbat med redan från början. Hållbarhet är inte en vision för Nibe, det är ett varumärkeslöfte.
Fakta Nibe Nibe Group är en global koncern som bidrar till ett minskat klimatavtryck och bättre utnyttjande av energi. Bolaget utvecklar och tillverkar ett brett utbud av miljövänliga och energieffektiva lösningar för inomhuskomfort samt komponenter och lösningar för intelligent uppvärmning och styrning inom industri och infrastruktur.