1515

Nytt förslag: skärpta regler för takeover

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har under måndagen offentliggjort förslag till reviderade takeover-regler. Reglerna föreslås träda i kraft den 1 november 2017. 

Enligt förslagen skärps förutsättningarna för att få lämna ett offentligt erbjudande. Eventuella myndighetstillstånd som behövs för att budgivaren ska kunna utbetala budvederlaget måste ha erhållits redan när budet offentliggörs. Aktiemarknadsnämnden, om det bedöms vara påkallat, kunna lämna anvisningar om hur parterna i en budstrid bör agera.

Gällande indirekta förvärv så ska villkoren i det indirekta förvärvet att behöva beaktas vid fastställande av lägsta tillåtna budpris om budgivaren förvärvar kontrollen över ett holdingbolag som i sin tur äger aktier i målbolaget. Budgivaren blir skyldig att offentliggöra hur köpeskillingen allokerats.  Vidare föreslås den högsta sanktionsavgiften för överträdelse av reglerna höjs till 500 miljoner kronor.

Regelförslaget har lämnats in till Nasdaq Stockholm och NGM. Kollegiet kommer också att utfärda en reviderad version av takeover-reglerna för handelsplattformarna Nasdaq First North, Nordic MTF och AktieTorget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?