1515
Annons

Nytt förslag: Ge hyresgästerna en megabonus

Samtliga hyresvärdar ska fritt få sätta marknadshyror om några år.

För att hyresgästerna ska svälja det extrema förslaget ska värdarna betala mellanskillnaden mot dagens hyra som en bonus, skriver två ekonomiprofessorer på DN Debatt.

Foto:Sven-Erik Svensson

I januariavtalet beslutade regeringspartierna tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna att ta fram ett förslag på fri prissättning för hyresrätter, så kallade marknadshyror.

En viktig detalj är dock att det bara ska gälla nyproducerade hyresrätter.

Det blir helt fel, skriver Roland Andersson, professor emeritus i fastighetsekonomi och Lars Jonung, professor emeritus i nationalekonomi på DN Debatt.

För det första kommer begränsningen få ett antal negativa effekter på hyresmarknaden, enligt artikelförfattarna.

På grund av att nybyggda lägenheter står för så liten del som 1-2 procent av det totala hyresrättsbeståndet kommer det att ta orimligt lång tid att bygga bort den bostadsbrist som är grundproblemet.

Dessutom skulle orättvisan öka inom segmentet, då nybyggda hyresrätter redan är mycket dyrare för hyresgästen än gamla. När de, relativt sett, blir ännu billigare kommer dessutom köerna till dem att öka ytterligare från dagens redan problematiska nivåer.

Slutligen, skriver debattörerna, riskerar vi att få en alltför stor produktion av hyresrätter – då de hyresnivåerna ju är mer attraktiva för bostadsutvecklare – och därmed förknippade risker.

I stället vill professorerna att samtliga hyresrätter ska omfattas av fri hyressättning.

Deras förslag att nå tid är mycket radikalt.

Hyresvärden och hyresgästen enas om vad den nya hyran kommer att bli inom ett antal år.

Under tiden fram till dess betalar hyresvärden mellanskillnaden mellan dagens och framtidens hyra till ett konto som endast hyresgästen får disponera.

Då datumet för den nya hyresnivån infaller är det upp till hyresgästen att antingen använda det artikelförfattarna kallar ”en mindre förmögenhet” till att betala den nya hyran.

Eller så är det bara att lämna tillbaka lägenheten, ta bonusen och packa.

Värden kan då hyra ut till någon annan för den nya hyran.

Lars Jonung var mellan 1988 och 2002 professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Roland Andersson har varit professor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

 


M lovar mer i plånboken genom skattesänkningar

VISBY. Stigande inflation kan hindra stora politiska reformer när den nya regeringen ska tillsättas efter valet. Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson manar till ansvarstagande, samtidigt som hon ser utrymme för att kunna sänka skatter i höst.

Foto:Jesper Frisk

Den stigande inflationen skapar oro i den svenska ekonomin och Riksbanken har nu kavlat upp ärmarna för att försöka få bukt på situationen.

Men för att sänka inflationen krävs att penningpolitiken inte motarbetas av finanspolitiken.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, tillika finansministerkandidat, Elisabeth Svantesson slår fast att inflationen kommer att påverka den budget som den nya regeringen lägger fram i höst.

”Mitt mål är att ta ansvar. Det gynnar både svenska hushåll och företag bäst av allt och självklart kommer det att vara en budget som har satsningar, men vi måste också vara ansvarstagande”, säger hon.

En förväntan från väljare är att Moderaterna kommer att verka för skattesänkningar. Även om den kommande regeringen måste ta hänsyn till inflationen, finns utrymme för sänkningar, anser Elisabeth Svantesson.

”Hela min ingång i det här är att finanspolitiken sammantaget måste vara neutral. Det betyder inte att det under nästa mandatperiod inte finns möjligheter till skattesänkningar. Vi ser att det behöver bli mer lönsamt att jobba”, säger hon.

Sänkt reduktionsplikt, som sänker priserna på fossila drivmedel, är den enskilda åtgärd som Elisabeth Svantesson gärna lyfter fram när hon pratar om att hushållen ska få mer i plånboken.

”Genom att rulla tillbaka höjningar som regeringen har gjort så kommer man att ha mer i plånboken med oss än med regeringen”, säger hon och nämner plastpåseskatten som ett annat exempel på skatter som kommer att tas bort om hon intar finansdepartementet efter valet den 11 september.

Du utlovar mer i plånboken vid ett maktskifte?
”Absolut. Vårt alternativ jämfört med det andra alternativet kommer absolut att göra skillnad för hårt arbetande människor.”

Moderaternas maktskiftesplan är att lägga fram en budget som kan stödjas av Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Kvartetten är överens i flera frågor och utlovar satsningar på rättsväsende, polis, försvaret och att ”bibehålla nivån på välfärden såsom vi har den i dag”, som Elisabeth Svantesson säger.

Såhär långt in i valrörelsen visar opinionsmätningar att det är mycket jämnt mellan blocken, om Centern räknas in i det rödgröna samarbetet.

Det är därmed en lågoddsare att den majoritet som kan bilda regering, kommer att göra det med små marginalers fördel i riksdagens kammare.

I och med att flera partier ska ingå i den majoritet som kan stödja en statsminister, kommer budgetförhandlingarna att innehålla önskelistor som kan skilja sig åt rejält.

M, KD, L och SD vill gärna göra gällande att man är överens om vägen framåt för Sverige och Moderaternas finansministerkandidat menar att den andra sidan kommer att få svårt att få ihop en budget som inte motverkar penningpolitiken.

”Man kan se att den andra sidan kommer att ha betydligt svårare att komma överens och en dålig inflationsbekämpning är att låta C, V och MP tillsammans förhandla budget”, säger Elisabeth Svantesson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?