1515
Annons

Nytt förlag utmanar drakarna: ”Fler författare står på kö”

Bokförlaget The Book Affair riktar sig till den entreprenörsdrivna författaren. Delägarna Alexandra Torstendahl och Alexandra Lidén utmanar de stora förlagen med en affärsmodell som ska ge mer intäkter till den som skrivit boken.

The Book Affair är ett förlag med en annorlunda affärsidé. Ägarma Alexandra Lidén och Alexandra Torstendahl fokuserar på författare med egna kanaler för marknadsföring.
The Book Affair är ett förlag med en annorlunda affärsidé. Ägarma Alexandra Lidén och Alexandra Torstendahl fokuserar på författare med egna kanaler för marknadsföring.Foto:Gustaf Månsson

Idén till att starta förlaget The Book Affair kom för nästan sex år sedan när Alexandra Torstendahl läste listan över de mest sålda böcker i New York och insåg att vissa av böckerna som legat där vecka efter vecka inte var utgivna på något av de stora förlagen – utan av författarna själva, via egenutgivning. 

Med det dröjde till september 2018 innan företaget startades. Alexandra Torstendahl hade då fått med sig förläggaren Alexandra Lidén som delägare. Bägge har lång erfarenhet av förlagsverksamhet, Alexandra Torstendahl har jobbat som säljare i bokbranschen i 25 år och Alexandra Lidén har varit förläggare i över 20 år.

”Vi kompletterar varandra med våra erfarenheter, och vet precis vad som behövs för att skapa det bästa innehållet och sälja det på bästa sätt. Vi är väldigt lyhörda för författarens önskemål och behov”, säger Alexandra Liden.

The Book Affairs affärsmodell skiljer sig enligt ägarna från den modell som ett traditionellt förlag använder. Där köper förlaget rättigheterna till författarens råmanus och bestämmer sedan över produktionen, distributionen och marknadsföringen.  

”Vi jobbar med omvända rättigheter, författaren äger rättigheterna och lånar ut dem till oss under en ganska kort avtalsperiod. Författarna kan, enlig våra avtal, välja i vilka format som deras texter ska produceras tillsammans med oss”, säger Alexandra Torstendahl.

När en bok har producerats säljer The Book Affair in den till branschens distributionskanaler. För att marknadsföra böckerna använder författaren sina egna kanaler, till exempel sociala medier. Förlaget har därför fokuserat på entreprenörer som redan har etablerade kanaler. Bland dem finns yogaläraren Malin Berghagen, författaren Martina Haag och nu senast influencern Michaela Forni.

”Den typen av entreprenörsdrivna författare kan ha en starkare marknadskraft än vad en marknadsavdelning på ett större eller traditionellt förlag kan tillhandahålla”, menar Alexandra Lidén.

Författare som får sin bok publicerad, får ofta ett förskott och sedan royalty från försäljningen av boken. Det är den vanligaste avtalsmodellen i branschen. Hos The Book Affair kan författarna välja den typen av traditionellt avtal eller en avtalsmodell där de investerar egna pengar i produktionen. Fördelen med den avtalsmodellen är att författaren får en stor del av bokens nettointäkter och kan tjäna mycket pengar om boken säljer bra.

”De får generellt 70 procent av nettointäkterna, säger AlexandraTorstendahl och fortsätter:

”Den som investerar i sin bok kan få en stor utdelning om ett år. Vi har redan flera titlar där vi betalat ut 1 till 1,5 miljoner, under denna korta tid.”

Oberoende avtalsmodell kan författaren få stora intäkter om hen marknadsför och säljer sin egen bok. Från all försäljning i författarens egna kanaler eller från föreläsningsturnéer och evenemang går hela nettointäkten till författaren. 

Sedan starten har de gett ut 22 titlar, nästan en bok per månad. Enligt Alexandra Torstendahl är det rättigheterna och möjligheten till höga intäkter som gör dem attraktiva som förlag. 

Från starten 2018 till 2019 hade The Book Affair en omsättning på 6,3 Mkr. Prognosen för 2020 är en omsättning på 10 Mkr där vinsten är beräknad till 1,5 Mkr. 

”Vi har vuxit organiskt de här två uppstartsåren. Vi har märkt att intresset ökat och fler författare står på kö”, säger Alexandra Lidén.

Alexandra Torstendahl fyller i:

”Vi är en av de aktörer som jobbar på det här moderna entreprenörsdrivna sättet, med rättighetsfrågor och fördelningar av rättigheter. Det är vi väldigt stolta över att göra.”

Inför framtiden finns planer på att utveckla affärsmodellen, där författare ska kunna starta sitt egna förlag som ett paraply under The Book Affair.

”Vi har koncentrerat oss på faktaböcker och biografier. Men under hösten 2021 öppnar vi upp för skönlitteratur. Det är där de riktigt stora volymerna finns både vad gäller e-böcker, ljudböcker och den tryckta boken”, säger Alexandra Torstendahl.

 


A-kassan en rejäl spricka i högeroppositionens fasad

VISBY. Enigheten mellan partierna i högeroppositionen skakar i frågan om a-kassan. Sverigedemokraterna kräver en permanent förstärkning av ersättningen, men får det tufft i förhandlingarna med övriga samarbetspartier.

”I det här läget måste arbetslinjen gälla och i det ligger att ha en a-kassa som uppmuntrar folk att söka jobb”, säger Liberalernas Mats Persson.

Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson, Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitiska talesperson för SD.
Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson, Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitiska talesperson för SD.Foto:Jack Mikrut; Jesper Frisk; Jack Mikrut

Högeroppositionen har konsekvent under Almedalsveckan fört fram att man är överens om de viktigaste frågorna som ska lösa samhällsproblemen.

Här finns bekämpning av brottsligheten, stärkt rättsväsende och satsningar på försvar.

Men ett avgörande område hänger fortfarande i luften: ekonomin. När Sverige, och världen, plågas av en rusande inflation blir höstens budgetmotion avgörande.

Och dragkampen om hur skattepengarna ska användas blir allt tydligare.

Tydligast motsättning finns i frågan om bidrag och socialförsäkringssystemen. 

M, KD och L säger sig stå bakom arbetslinjen där skatt ska sänkas på arbete och sparande. Det är SD inte emot, men partiet vill också stärka a-kassan.

I en intervju med Di pekade partiledaren Jimmie Åkesson ut en stärkt a-kassa som en av partiets prioriterade frågor.

Flera förstärkningar av a-kassan gjordes under pandemin och förändringarna ligger kvar under hela 2022, för att sedan dras tillbaka.

Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson anser att det var ett misstag att ens låta förstärkningen gälla hela det här året.

”Företagen skriker efter arbetskraft. Många branscher hittar inte kompetent arbetskraft och en förklaring är att för många inte söker jobb tillräckligt mycket”, säger han.

Mats Persson säger vidare att Liberalerna och Sverigedemokraterna har ”diametralt olika syn på arbetslinjen” och att a-kassan nu måste förändras. 

”I det här läget måste arbetslinjen gälla och i det ligger att ha en a-kassa som uppmuntrar folk att söka jobb.”

Mats Perssons slutsats om att L och SD har diametralt olika syn i sak, stämmer.

Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitiska talesperson för SD, anser att den tillfälliga förstärkningen av a-kassan ska permanentas.

Han är dock villig att diskutera hur länge det starka skyddet ska gälla.

”Poängen är att äta kakan och ha den kvar. Det vill säga att du har det starka försäkringsskyddet med det höga taket men under en begränsad period så att du har incitamenten till att återgå till arbete”, säger han.

”Någon nedtrappning efter två eller tre månader kanske kan vara rimligt och då bibehåller vi arbetslinjen”, fortsätter han.

Trots den diametralt olika synen, gör Oscar Sjöstedt gällande att partierna kommer överens om budgeten, även i delen om a-kassan, om det blir ett maktskifte. 

Att diskutera längden på det höga taket i a-kassan ser han som en utsträckt hand till L inför förhandlingar. Oscar Sjöstedt påminner samtidigt om storleksskillnaderna mellan partierna.

”Jag tror att vi löser ut det här. Jag vet inte exakt var det slutar och vi ska ha ett val som avgör våra interna styrkeförhållanden. Men inriktningen är tydlig”, säger han.

Liberalernas Mats Persson ser med oro på den a-kassa SD ser ut att vilja ha.

”Jag ser framför mig att a-kassan kan vara hög inledningsvis, men den måste trappas ned kraftigt och det är uppenbart att något måste göras. Företagen skriker efter arbetskraft och hittar inte rätt”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?