Annons

Nytt förlag utmanar drakarna: ”Fler författare står på kö”

Bokförlaget The Book Affair riktar sig till den entreprenörsdrivna författaren. Delägarna Alexandra Torstendahl och Alexandra Lidén utmanar de stora förlagen med en affärsmodell som ska ge mer intäkter till den som skrivit boken.

The Book Affair är ett förlag med en annorlunda affärsidé. Ägarma Alexandra Lidén och Alexandra Torstendahl fokuserar på författare med egna kanaler för marknadsföring.
The Book Affair är ett förlag med en annorlunda affärsidé. Ägarma Alexandra Lidén och Alexandra Torstendahl fokuserar på författare med egna kanaler för marknadsföring.Foto:Gustaf Månsson

Idén till att starta förlaget The Book Affair kom för nästan sex år sedan när Alexandra Torstendahl läste listan över de mest sålda böcker i New York och insåg att vissa av böckerna som legat där vecka efter vecka inte var utgivna på något av de stora förlagen – utan av författarna själva, via egenutgivning. 

Med det dröjde till september 2018 innan företaget startades. Alexandra Torstendahl hade då fått med sig förläggaren Alexandra Lidén som delägare. Bägge har lång erfarenhet av förlagsverksamhet, Alexandra Torstendahl har jobbat som säljare i bokbranschen i 25 år och Alexandra Lidén har varit förläggare i över 20 år.

”Vi kompletterar varandra med våra erfarenheter, och vet precis vad som behövs för att skapa det bästa innehållet och sälja det på bästa sätt. Vi är väldigt lyhörda för författarens önskemål och behov”, säger Alexandra Liden.

The Book Affairs affärsmodell skiljer sig enligt ägarna från den modell som ett traditionellt förlag använder. Där köper förlaget rättigheterna till författarens råmanus och bestämmer sedan över produktionen, distributionen och marknadsföringen.  

”Vi jobbar med omvända rättigheter, författaren äger rättigheterna och lånar ut dem till oss under en ganska kort avtalsperiod. Författarna kan, enlig våra avtal, välja i vilka format som deras texter ska produceras tillsammans med oss”, säger Alexandra Torstendahl.

När en bok har producerats säljer The Book Affair in den till branschens distributionskanaler. För att marknadsföra böckerna använder författaren sina egna kanaler, till exempel sociala medier. Förlaget har därför fokuserat på entreprenörer som redan har etablerade kanaler. Bland dem finns yogaläraren Malin Berghagen, författaren Martina Haag och nu senast influencern Michaela Forni.

”Den typen av entreprenörsdrivna författare kan ha en starkare marknadskraft än vad en marknadsavdelning på ett större eller traditionellt förlag kan tillhandahålla”, menar Alexandra Lidén.

Författare som får sin bok publicerad, får ofta ett förskott och sedan royalty från försäljningen av boken. Det är den vanligaste avtalsmodellen i branschen. Hos The Book Affair kan författarna välja den typen av traditionellt avtal eller en avtalsmodell där de investerar egna pengar i produktionen. Fördelen med den avtalsmodellen är att författaren får en stor del av bokens nettointäkter och kan tjäna mycket pengar om boken säljer bra.

”De får generellt 70 procent av nettointäkterna, säger AlexandraTorstendahl och fortsätter:

”Den som investerar i sin bok kan få en stor utdelning om ett år. Vi har redan flera titlar där vi betalat ut 1 till 1,5 miljoner, under denna korta tid.”

Oberoende avtalsmodell kan författaren få stora intäkter om hen marknadsför och säljer sin egen bok. Från all försäljning i författarens egna kanaler eller från föreläsningsturnéer och evenemang går hela nettointäkten till författaren. 

Sedan starten har de gett ut 22 titlar, nästan en bok per månad. Enligt Alexandra Torstendahl är det rättigheterna och möjligheten till höga intäkter som gör dem attraktiva som förlag. 

Från starten 2018 till 2019 hade The Book Affair en omsättning på 6,3 Mkr. Prognosen för 2020 är en omsättning på 10 Mkr där vinsten är beräknad till 1,5 Mkr. 

”Vi har vuxit organiskt de här två uppstartsåren. Vi har märkt att intresset ökat och fler författare står på kö”, säger Alexandra Lidén.

Alexandra Torstendahl fyller i:

”Vi är en av de aktörer som jobbar på det här moderna entreprenörsdrivna sättet, med rättighetsfrågor och fördelningar av rättigheter. Det är vi väldigt stolta över att göra.”

Inför framtiden finns planer på att utveckla affärsmodellen, där författare ska kunna starta sitt egna förlag som ett paraply under The Book Affair.

”Vi har koncentrerat oss på faktaböcker och biografier. Men under hösten 2021 öppnar vi upp för skönlitteratur. Det är där de riktigt stora volymerna finns både vad gäller e-böcker, ljudböcker och den tryckta boken”, säger Alexandra Torstendahl.

 

Innehåll från FolksamAnnons

Så kan du få bättre kontroll på ditt sparande

Det finns likheter mellan att spara och träna. Det kan vara svårt att komma igång och svårt att hålla uppe motivationen tills resultaten kommer – men det är värt det på längre sikt, tycker Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Passa på att få kunnig hjälp – läs mer om personlig rådgivning här

– Det är skönare att ligga i soffan och äta choklad än att träna och det är skönare att spendera lönen varje månad än att spara till pensionen. Men det är inte kul att senare i livet sitta i en situation som är svår att rädda. Därför är det viktigt att komma igång med sparandet, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

För att få koll och kontroll på sitt sparande och försäkra sig om att man ska kunna nå sina sparmål kan det vara bra att lägga upp en långsiktig plan som passar de egna förutsättningarna och önskemålen.

– Problemet är ofta att man överskattar effekten som sparandet ska ha till imorgon. Men man underskattar gravt vilken effekt sparande har på sikt genom ränta på ränta-effekten. Om du väljer traditionell förvaltning kan du ringa en rådgivare och få en plan som håller i både med- och motgångar. Sedan ska du lita på din plan och inte tappa sugen när det går ned, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Ekonomisk nedgång ändrar relationen till pengar

Fredrik Nyberg tror att den ekonomiska nedgången kommer att ändra mångas relation till pengar.

– Vi har levt i ett samhälle som hyllar kortsiktig konsumtion. Förhoppningsvis leder krisen till en mer sund syn och mer planering. Ett av de största mervärdena med ett rådgivningsmöte är att man får en sorts besiktning av den egna ekonomin. Många har ganska dålig koll på sina utgifter. När vi tar ett helhetsgrepp runt kundens ekonomi hittar vi ofta kronor som kan sparas istället för konsumeras. På samma tema finns ofta mycket att göra med befintliga placerar och lösningar som i många fall varken passar kundens behov eller den konjunktur vi befinner oss i just nu.

Tjänstepensionskunder har ett särskilt stort behov av rådgivning. Frilansare, gig-arbetare och egenföretagare är anställningsformer som ökar i dag. Fredrik Nyberg påpekar att om man inte har en fast anställning kan man behöva ta ett större eget ansvar för pensionen än om man omfattas av kollektivavtal.

– Glömmer man tjänstepensionen kan man få en väsentligt sämre pension än man annars skulle ha fått eftersom den utgör en allt större del av den pension man erhåller. Men om man börjar i tid kan man få en vettig pension även som frilansare eller egenföretagare.

Dra nytta av att samla pensionen

Även de som har en upparbetad tjänstepension från flera anställningar kan dra nytta av att samla den på ett ställe. Dels för att det blir enklare att hålla koll på tjänstepensionen och dels för att det blir enklare att anpassa risknivån.

– Även för tjänstepensionen bör man göra egna val, annars hamnar man i ett standardval som kan vara bra eller dåligt. Också i det här fallet kan man ta hjälp av en rådgivare som balanserar valen utifrån det liv man vill leva. Att samla sin tjänstepension på ett och samma ställe är något som kan göra stor skillnad när det är dags för pension.

För de som har bolån gäller det också att nå en balans mellan sparande och amorterande.

– En bra tumregel är att räkna på hur mycket din amortering kommer att sänka dina boendekostnader om 10-20 år, jämfört med den pension du skulle ha byggt upp om du hade sparat pengarna istället. Ett generellt tips kan vara att att man inte ska sätta sig i en situation där man är skuldfri men har en låg pension och därmed inte har ekonomisk frihet.

Vad är bäst för din tjänstepension? Boka ett gratis digitalt möte här. 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera