Annons

Nytt dystert coronarekord i Australien

Antalet coronasmittade i Australien fortsätter att öka. Under onsdagen rapporterade delstaten Victoria 484 nya fall av smittade. Det är den högsta dygnssiffran hittills under pandemin.

”Jag vill vara så tydlig som möjligt. Om folk inte skärper sig kommer siffrorna att fortsätta stiga”, säger Daniel Andrews, premiärminister i delstaten.

säger Daniel Andrews, premiärminister i delstaten Victoria.
säger Daniel Andrews, premiärminister i delstaten Victoria.Foto:Andy Brownbill

För två veckor sedan stängdes femmiljonersstaden Melbourne ner, och invånarna tvingas hålla sig inomhus under sex veckor. Åtgärden togs efter att delstaten Victoria noterat runt 200 nya smittade per dag, men nedstängningen ser hittills inte ut att ha förhindrat spridningen tillräckligt.

Under onsdagen rapporterades 484 nya smittade i delstaten, där Melbourne är största stad. Två personer uppgavs ha avlidit.

På en presskonferens sade en besviken Daniel Andrews, delstatens premiärminister, att siffrorna är dystra, och att invånarna måste bli bättre på att följa de uppsatta reglerna.

”Om vi inte får ner siffrorna, och folk skärper sig, kommer den sex veckor långa nedstängningen inte att vara i sex veckor, den blir mycket, mycket längre”, säger han.

Andrews visade siffror på att Melbourneborna inte följt de regler som införts, bland annat genom att inte isolera sig när de kände av sjukdomssymptom.

”Nio av tio som kände av symptom fortsatte sina liv som vanligt, gick till jobbet, gick och handlade, när de skulle isolerat sig”, säger han.

”Det handlar inte om skuldbeläggning, det handlar om att se faran i vitögat.”

Det är inte aktuellt med än hårdare regler än de gällande – att invånarna bara får gå ut för att arbeta, handla mat och medicin, åka till sjukhus, eller motionera. Däremot införs från torsdag ett munskyddstvång i Melbourne och omkringliggande kommuner.

I delstaten New South Wales, norr om Victoria rapporterades 16 nya fall, de flesta knutna till en restaurang i sydvästra Sydney. Gränsen mellan delstaterna har i stort varit stängd i två veckor, och bara de med tillstånd har fått åka över den. Natten till onsdagen skärptes de reglerna ytterligare.

Delstaten inför hårdare regler för alla restauranger och pubar från och med fredag, och de som inte håller sig inom reglerna kommer att straffas.

”Om du inte gör det rätta kommer du att få böter. Om du bryter mot reglerna på nytt kommer vi tvinga dig att stänga”, säger delstatens premiärminister Gladys Berejiklian med adress till alla krogägare.

Hon uppmanar samtidigt alla invånare att bära munskydd om de inte kan hålla avstånd till andra. Något krav finns ännu inte.

Totalt har drygt 12.000 personer smittats i Australien och 126 personer har avlidit.


Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

”Det är dags för bindande bud vid bostadsköp”

Bostadsaffärerna skulle kunna bli tryggare för både säljare och köpare ifall budgivningen blev bindande i Sverige. Det menar i alla fall Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån. 

Fastighetsbyrån erbjuder tryggare budgivning med BankId 

Du har precis lagt det vinnande budet på drömbostaden. Du och din partner har skålat i champagne och ska nu åka till mäklaren för att skriva på kontraktet. Då brummar det i fickan. ”Tyvärr har säljaren bestämt sig för att gå vidare med en annan köpare.” 

Va? Men det var ju klart?!

Många känner tyvärr igen sig i den här situationen. Andra har upplevt upptrissade budgivningar med anonyma köpare som sedan plötsligt försvinner när priset är tillräckligt högt.

Bidrar till osäkerhet

Johan Engström menar att dessa situationer bidrar till att skapa såväl stor osäkerhet för köpare och säljare, som bristande tillit för mäklaryrket. Inte sällan förekommer rykten och spekulationer om lockpriser och riggade budgivningar. 

– Mäklaren är enligt lag skyldig att presentera varje inkommet bud till säljaren, även om det är anonymt och kommer i sista sekund. Men det föder en hel del onödig stress och osäkerhet för alla inblandade. 

Han poängterar ironin i att vi i Sverige har invaggats i tron att muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga – men när det gäller livets största affär är detta som bortblåst. Han menar dock att det kan finnas en potentiell lösning i sikte. 

– I våra grannländer Norge och Danmark använder man sig av bindande bud, och det tror jag vi skulle ha glädje av här i Sverige också. Då blir varje bud mer seriöst och genomtänkt, vilket skulle ge en lugnare budgivning och en ökad trygghet genom hela processen. 

”Marknaden är redo”

I Norge fungerar bindande bud ungefär som ett offertförfarande, att budet måste inkomma inom en viss tidsfrist. Om säljaren accepterar inom den tidsramen är affären i hamn. I Danmark är alla bud hemliga och öppnas vid samma tidpunkt. Gemensamt för de två länderna är att det bud man lägger är juridiskt bindande. Men i Sverige är som bekant ingenting klart förrän kontraktet är påskrivet. 

– Jag tror att det finns stort intresse för bindande bud i Sverige, säger Johan Engström. På Fastighetsbyrån har vi sedan ett par år tillbaka erbjudit möjligheten att lägga bud digitalt med hjälp av Bank-ID, men vi kan fortfarande inte neka anonyma budgivare. 

En snabb titt på inkomna anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) bekräftar att det ofta handlar om upplevda oegentligheter med budgivning och lockpriser. Skulden hamnar inte sällan på mäklaren, som i regel alltså bara gör sitt jobb.

– Man kan tro att vi får högre priser genom att spela på osäkerhet. Men jag tror vi kan få bättre harmoni på marknaden om alla vet precis vad som gäller. Bindande bud skulle ge både säljare, budgivare och mäklare en större trygghet och jag tycker att politikerna så fort som möjligt ska utreda hur det skulle kunna utformas på ett sätt som gynnar alla, avslutar Johan Engström. 

Frågor och svar om budgivningar

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?