1515
Annons

Nytt drag ska ge USA grepp om mobilnäten – hotar Ericssons lönsammaste affär

USA:s regering har begärt in offerter på alla typer av utrustning för en ny arkitektur i mobilnät.

Manövern, som bland annat drivs av säkerhetstänkande, hotar Ericssons lönsammaste affär.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

De etablerade leverantörerna av mobil infrastruktur levererar en stor del av hård- och mjukvara i radionäten som ett integrerat paket.

Mjukvaran kan uppgraderas – Ericsson ERIC B -1,88% Dagens utveckling tog för några år sedan fram portföljen ERS med 4g-produkter som var förberedda för 5g – men tekniken är ändå stängd för externa leverantörer.

Kunderna har länge gnisslat över inlåsningseffekten, och 2018 grundade operatörerna AT&T, China Mobile, Deutsche Telekom, NTT Docomo och Orange alliansen O-RAN, Open Radio Access Network. Standarden ska inte ses som en konkurrent till vare sig kommande 5g eller framtidens 6g, utan som en arkitektur för separation av mjuk- och hårdvara.

Syftet är att göra hårdvaran så generisk som möjligt, virtualisera så många tjänster det går och göra koden så öppen som säkerheten tillåter. Förutom att gynna priskonkurrens hoppas man också korta utvecklings- och driftsättningstiderna.

USA har länge varit en varm tillskyndare av Open RAN, men av helt andra skäl.

Jättelandet saknar egna telekomleverantörer, och för varje år som går blir det allt mer osannolikt att någon vill investera i en organisation som kan mäta sig med giganterna Ericsson, Nokia och Huawei.

Därför hoppas USA att ett brett genomslag för Open RAN ska skapa en jordmån där inte bara en varierad bolagsflora kan växa, men potentiellt en ny nationell ”champion” drivas upp.

I det korta, och viktigare, perspektivet hoppas USA bryta beroendet av utländska leverantörer. Varken ”fienden” Huawei eller ”vännerna” i Norden ger USA full systemkontroll.

Vad regeringen nu har gjort är att gå ut med en bred offertfrågan, i princip formulerad som ”skicka oss allt ni har”.

Det är ITS, en teknisk underavdelning till NTIA, motsvarigheten till Sveriges Post- och telestyrelse, som tillkännager att man tänker köpa såväl kommersiellt tillgänglig som prototyper av utrustning för Open RAN.

ITS ska därefter jämföra potentialen med den etablerade arkitekturen för radionät.

En förhoppning är att använda Open RAN i det federala program på motsvarande drygt 16 miljarder kronor som är tänkt att ersätta Huawei-utrustning hos det stora antalet mindre operatörer utanför USA:s storstadsregioner.

Ericsson förlitar sig tungt på radionätsaffären. I den senaste kvartalsrapporten drev segmentet Nätverk 73 procent av omsättningen, med högre lönsamhet än resten av koncernen.

Ericsson är sedan februari 2019 medlem i O-RAN-alliansen, som det första året bara var öppen för operatörer.

Utåt är alla leverantörer varma tillskyndare av Open RAN, även om man i dag säger att den ännu inte är ”mogen”. Man pekar gärna på att frågan om pålitligheten i nätverken inte är löst ännu – om operatörerna har köpt mjukvara från 40 leverantörer, vem bär då det yttersta ansvaret för ett serviceavbrott när alla kan skylla på varandra?

Enligt källor till Dagens industri är motståndet påtagligt hos de flesta etablerade leverantörer, som ser en hord hungriga och snabbfotade utmanare rusa mot köttgrytorna.

Den enda större spelare som har mer att vinna än förlora på Open RAN är Samsung. Sydkoreanernas portfölj av historiska produkter står sig slätt mot de som slagits i täten ända sedan 2g. Bristande bakåtkompatibilitet ligger Samsung i fatet, till exempel när operatörer som brittiska BT börjar riva ut äldre Huawei-utrustning som del av 5g-villkoren.

Med Open Ran skulle Samsungs historiska black om foten väga betydligt lättare.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?