ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nytt brexit-bakslag för Mays regering

Den brittiska regeringen möter nya motgångar i brexit-förhandlingarna.

En majoritet i överhuset vill att parlamentet ska få sista ordet om det skilsmässoavtal som ska förhandlas fram med EU.

Förhandlingarna i det brittiska parlamentets två kammare gäller de slutgiltiga formuleringarna i den lag som tar Storbritannien ut ur EU nästa år. Och det är en dragkamp om vilka som ska få sista ordet; regeringen eller parlamentet.

På måndagen röstade överhuset med god majoritet, 354 mot 235, för ett förslag som innebär att parlamentet får mer makt i utformningen av lagen i det fall regeringen inte når ett avtal med Bryssel innan utträdet.

"Jag vill säkerställa att parlamentet har en meningsfull röst och jag vill inte att det ska lämnas åt slumpen", säger ledamoten och Torypartisten Lord Hailsham.

Tillägget som det icke-valda överhuset röstade om togs fram i samspråk med pro-europeiska ledamöter i underhuset som gått på tvären med premiärminister Theresa May.

Efter förhandlingar uppgavs May ha gått dessa ledamöters krav till mötes, men hon ansågs sedan inte ha gjort det tillräckligt mycket. Därför inledde upprorsmakarna en så kallad "ping pong-process" – där överhuset ställer sig bakom ett annat förslag, vilket tvingar underhuset att rösta om det.

Toryrebellernas röster väger extra tungt då de i praktiken skulle kunna fälla regeringen. I valet förra sommaren, som utlystes av Theresa May, tappade partiet sin majoritet och man når i nuläget endast en sådan med hjälp av ett mindre nordirländskt parti.

Premiärministern säger själv att hon lyssnar till oron:

"Men vi måste se till att parlamentet inte ska kunna bakbinda regeringen i förhandlingar och inte kunna omkullkasta det brittiska folkets vilja."

Överhuset sade nej till regeringens förslag där parlamentet skulle få hålla en mer symbolisk omröstning om stegen i utträdet, men där det inte skulle ha mandat att tvinga regeringen i en annan riktning.

Tillägget som röstades igenom av överhuset på måndagen blir föremål för en omröstning i underhuset på onsdag.

Storbritannien ska lämna EU i mars 2019.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies