1515
Annons

Nytt bottenrekord för Libanons pund – rasat 95 procent på två år

Från 1.500 per USA-dollar till mer än 35.000 per dollar. Så mycket har det libanesiska pundet rasat på två år, alltså en nedgång med 95 procent.

Foto:Hussein Malla

Inflationen är bortom kontroll i landet, och den som inte har utländsk hårdvaluta att betala med får exempelvis bara el i uttagen någon enstaka timme per dygn.

Libanons pund var i decennier låst till USA-dollarn till kursen 1.500:1. Men sedan myndigheterna misslyckats med att hålla låsningen faller nu kursen mer för varje dag.

Omvärlden kräver politiska reformer för att hjälpa till, men makthavarna i Beirut är splittrade och beskrivs som korrumperade. Ett parlamentsval häromveckan ledde inte till någon ljusning, utan fick tvärtom pundet att falla ännu snabbare.


Snusgrossist i konkurs – sålde tobak utan tillstånd

Bolaget bakom den betydande tobaksgrossisten Årsta Gross är en av juni månads största konkurser, med skatteskulder i miljonklassen.

Enligt flera uppgiftslämnare till Di bedrivs dock fortfarande rörelsen – trots att bolaget nekades tillstånd att sälja tobak redan för två år sedan.

Årsta Gross, i grosshandelsområdet Årsta Partihallar i södra Stockholm, den 29 juni 2022. Fastighet: Particentralen 6, som ägs av Sagax.
Årsta Gross, i grosshandelsområdet Årsta Partihallar i södra Stockholm, den 29 juni 2022. Fastighet: Particentralen 6, som ägs av Sagax.Foto:Martin Lindgren

Tobaksgrossisten Årsta Gross, som drivs via bolaget Sweden Snus Gross AB och är en av de större i sitt slag, försattes i konkurs i början av juni. Konkursen var en av den månadens största mätt i omsättning för det konkursade bolaget, 65 miljoner kronor år 2020, enligt uppgifter från kreditupplysningsföretaget Creditsafe till Di. Rörelseresultatet samma år blev minus 3,3 Mkr.

Skulderna till staten (skatteskulder) var vid konkursansökan den 30 mars i år 1,83 Mkr. Förutom skatteskulder syns i Creditsafes kreditrapport skulder till Postnord på ungefär en kvarts miljon kronor och till en tillverkare av nikotinportioner på halva det beloppet.

Di har utan framgång försökt få tag i företrädare för grossisten, som har bedrivit butiksrörelse i en lokal i Årsta Partihallar i Stockholm där Handelsbanken tidigare bedrev kontorsrörelse. Vid Di:s besök där i onsdags kväll var lokalen stängd, men en person som vid tillfället arbetade i samma byggnad uppgav att rörelse bedrevs där dagtid.

Samma besked lämnades dagen efter till Di från fastighetsägaren, det börsnoterade fastighetsbolaget Sagax: grossistbutiken var öppen dagen efter Di:s besök. Snus Gross Sweden AB har dock inte varit hyresgäst under Sagax treåriga ägande, åtminstone inte i första hand.

Enligt en tredje uppgiftslämnare till Di har rörelsen i Årsta Gross, som i skrivande stund har en aktiv hemsida, bestått av att sälja främst tobaksvaror till sådana mindre jourlivsbutiker i Stockholm med omnejd som inte har fått kredit hos dominanten inom svensk tobaksdistribution, Swedish Match-ägda SMD Logistics. Årsta Gross är en av två större aktörer inom denna nisch, uppger tobaksbranschkällan till Di.

Enligt uppgiftslämnaren har de regler om obligatoriskt tillstånd för att sälja tobaksvaror, både i grossist- och detaljistled, som infördes 2019 eroderat kundbasen för Årstagrossen genom att flera av dess kunder nekats tillstånd.

Detta har även drabbat själva Årsta Gross, som också har blivit av med sitt tobaksförsäljningstillstånd. Det skedde 2020, och av beslutet om att avslå ansökan framgår att avslaget skedde på grund av flera oegentligheter i bolaget Sweden Snus Gross och hos dess ägare (se faktaruta). Bland annat har ägarförhållandena kring bolaget varit oklara.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?