1515
Annons

Nytt bottenrekord för Argentinas peso

Argentinas valuta, peson, inledde handelsveckan med ett rejält ras ned mot en ny bottennivå, nära 25 peso per dollar. Detta trots uppgifter om att förhandlingar pågår om ett stödpaket från Internationella valutafonden (IMF).

Foto:Buenaventuramariano,

Argentinas regering bad i förra veckan om ett stödprogram från IMF, sedan landets centralbank till följd av kraftiga kursfall för peson och skenande inflation pressats att höja styrräntan till 40 procent.

Centralbanken försöker samtidigt bromsa valutans fall med stödköp på valutamarknaden sedan peson från början av maj tappat tolv procent av sitt värde.

IMF:s styrelse planerar att ha ett informellt möte om Argentinas kris på fredag, där möjliga krisåtgärder ska diskuteras.

Att vända sig till IMF för stöd är inte självklart i Argentina, där många beskyller just valutafonden för att med hårda reformkrav i utbyte mot nödlån under slutet av 1990-talet byggde upp för den ekonomiska härdsmälta landet genomled 2001–2002.

Protester mot IMF hölls i Buenos Aires förra veckan och väntas följas upp av nya demonstrationer i veckan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?