Annons

Nytt besked om friskolornas sekretess

Regeringen har i dag skickat ett förslag till remiss om att tillfälligt bryta sekretessen för skolstatistik.

Syftet är att säkerställa att bland annat kommuner, allmänhet och media får tillgång till statistiken, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Utbildningsminister Anna Ekström (S).
Utbildningsminister Anna Ekström (S).Foto:Janerik Henriksson/TT

”Förslaget är mycket viktigt för att vi på kort sikt ska kunna säkerställa tillgången till uppgifterna, det behovet är stark”, säger utbildningsministern.

De tillfälliga förändringarna ska enligt förslaget gälla mellan den 1 juli 2021 och i juli 2023.

”Genom den kortsiktiga lösningen vi skickar på remiss har vi sett till att tillgång till statistiken säkras medan vi arbetar med den långsiktiga lösningen”, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Tidigare har det  varit en självklarhet att alla som vill kan ta del av statistik om en viss skola. Detta har bland annat varit en hjälp för elever och föräldrar inför ett skolval.

Men förutsättningarna ändrades när Statistiska Centralbyrån (SCB), som samlar in uppgifter åt Skolverket, oväntat ändrade sin sekretesspolicy och ännu mer oväntat fick stöd för den i domstol.

Enligt den nya praxisen ska uppgifter om fristående skolor ses som affärshemligheter och därför sekretessbeläggas. Enligt resonemanget kan uppgifter om betygsresultat och annat på en viss skola användas av konkurrerande skolor.

Som en följd kan då heller inte uppgifter om en enskild kommunal skola publiceras, eftersom alla skolor ska hanteras lika, kom Skolverket fram till. Kontentan blev att endast uppgifter på riksnivå skulle finnas tillgängliga. Inte ens det stora skolenhetsregistret – med adresser och kontaktuppgifter till varenda skola i landet –skulle göras tillgänglig.

Alla, friskoleföreträdare inkluderade, har varit missnöjda med det nya rättsläget – traditionen av öppenhet och insyn får sägas vara stark i Skolsverige. Utbildningsministern har varit tydlig med att problemet måste lösas så snart det går, men att det är juridiskt komplicerat.

Hittills har en ny förordning lett till att skolenhetsregistret åter är tillgängligt. Dessutom har Skolverket gjort en ny prövning av sitt tidigare beslut, vilket innebär att det går att ta del av äldre statistik om varje skola.

Och nu presenterar Anna Ekström en temporär lösning för hur även färsk information på skolnivå kan göras tillgänglig för alla. Den tillfälliga lösningen ska gälla fram till sommaren 2023.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?