Hoppa till innehållet

Annons

Nytt besked om besöksförbudet på äldreboenden under tisdagen

Är det dags att häva det nationella besöksförbudet på äldreboenden? I dag ger Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen sin åsikt.

Beskedet presenteras klockan 13 på en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S). Hon har gett de två expertmyndigheterna uppdraget att svara på vad som bör hända med besöksförbudet efter sista september, då det upphör enligt nuvarande beslut. Om myndigheterna vill se en hävning ska de presentera vilka åtgärder som kan ersätta besöksförbudet, enligt regeringsuppdraget.

Besöksförbudet har gällt sedan den 1 april och har förlängts vid ett flertal tillfällen, efter beslut från regeringen som i slutändan bestämmer. Syftet med förbudet har varit att förhindra smittspridningen av covid-19. Kommunerna, som ansvarar för äldreomsorgen, har i stort sett hyllat åtgärden, enligt arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR).

– Bilden har varit samstämmig att besöksförbudet har varit väldigt bra för att minska och få bot på smittan på äldreboende, har Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på SKR, tidigare sagt till TT.

Samtidigt har besöksförbudet varit förknippat med ett flertal problem. Inte minst att isolering och ensamhet slår mot en grupp som redan lider.

– Man är gammal och skröplig, har redan förlorat många vänner och har existensiella frågor. Besöksförbuden drabbar därför en redan utsatt grupp, har Håkan Jönson, professor i socialt arbete vid Lunds universitet, tidigare sagt till TT.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera