Nytt besked från FHM: Astras vaccin ska ges även till äldre

Vaccinet mot covid-19 från Astra Zeneca ska ges även till personer som är 65 år och äldre, enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendation.

Foto:Danny Lawson

Tidigare har kunskap för skyddseffekt för äldre saknats och vaccinet från Astra Zeneca AZN -0,37% Dagens utveckling har därför endast getts till vuxna som är yngre 65 år. Men nya studier från Storbritannien har fått Folkhälsomyndigheten att svänga i frågan och Astravaccinet ska nu ges till alla över 18 år.

”Skyddseffekterna av Astra Zenecas vaccin är helt i nivå med övriga godkända vaccin”, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Parallellt med det nya vaccinbeskedet meddelar Folkhälsomyndigheten också att man nu formellt fattat beslut om att begränsa det maximala antalet besökare i varuhus, butiker och gym. Varje person ska kunna disponera minst 10 kvadratmeter av lokalen och det får aldrig närvara mer än 500 personer vid ett och samma tillfälle, enligt den nya regeln.

Även formellt beslut är klubbat för regeln om att restauranger i varuhus endast får ta emot en person per sällskap. Åtgärderna träder ikraft 6 mars för att sträcka sig till 11 april.

”Det här handlar om att vi vill minska risken för trängsel”, säger Sara Byfors.

Generellt är coronaläget dystert i landet, där flera regioner beskriver sig vara i en tredje våg.

”Vi ser en ökning nu de senaste veckorna, säger hon och berättar att ökningen syns i alla åldersgrupper under 70 år, men nästan ingen i gruppen över 80 år”, säger Sara Byfors.

Den ökade smittspridningen gör också avtryck i sjukvården där iva-avdelningarna är ansträngda, enligt Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

”Den nationella ökningen av covid-19-patienter fortsätter”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?