Nytt bekräftat fall i Sverige – tolfte fallet totalt

En femte person i Västra Götalandsregionen har smittats av det nya coronaviruset, bekräftar regionen. Totalt finns nu tolv bekräftade fall i Sverige.

Likt flera tidigare smittade personer i Sverige har personen smittats i Iran, ett av de länder som drabbats värst av viruset.

Foto:Thomas Johansson/TT

Personen mår väl och har ingen koppling till övriga identifierade fall i Västra Götaland, säger Peter Ulleryd, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

”Jag tycker att det här fallet visar att våra rutiner fungerar. Med hjälp av er (medierna) känner allmänheten till att om man kommer från riskområden, som Kina, Sydkorea, Iran eller norra Italien och blir sjuk så ska man kontakta 1177 och sedan får man medicinskt omhändertagande. Det fungerade i det här fallet.”

Personen reste från Iran till Göteborg och Västra Götalandsregionen har påbörjat arbetet med smittspårning hos närkontakter och hos andra som skulle kunna ha smittats av personen.

Peter Ulleryd beskriver kontaktspårningen i det här fallet som ”begränsad” i omfattning.

”Vi har rutiner och de följer vi alltid. De som har störst risk att smittas, och som vi ser smittas, är de som är riktigt nära. Och det kan röra sig om familj, boende under samma tak, eller att man arbetar lång tid tillsammans i ett mindre utrymme inomhus.”

Västra Götaland är med fem bekräftade fall den region med flest fall i Sverige. Det kan bero på flera faktorer, säger Peter Ulleryd.

”Att vi har haft sportlov kan vara en faktor, en annan kan vara att vi har provat fler. Men det mest troliga är nog slumpen. Man får också lägga till att två som smittats har varit i nära kontakt med en bekräftad resenär.”

Ytterligare tre personer har smittats i Region Stockholm, två i Region Jönköping och två Region Uppsala.

I Uppsala beslutade Akademiska sjukhuset under lördagen att sätta upp ett provtagningstält utanför sjukhuset för att testa personer som misstänkts vara smittade av viruset.

”Vi vill öka kapaciteten på provtagningen. Sedan vill vi ytterligare skilja på dem med coronafunderingar från vårt vanliga akuta flöde infektionspatienter”, säger Fredrik Sund, chef för infektionskliniken i Uppsala, till Ekot.

I Göteborg har Sahlgrenska sedan tidigare satt upp ett liknande tält utanför infektionskliniken på Östra sjukhuset.

Samtliga personer i Sverige som smittats av viruset har gjort det antingen i samband med utlandsresor i de värst drabbade länderna som Iran och Italien eller genom nära kontakt med en person som har smittats på det viset.

De smittade som hålls isolerade inom sjukvården är dock inte i behov av avancerad vård, enligt Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.

Framför allt är det på grund av virusets oklara smittsamhet som personerna hålls isolerade inom sjukvården, inte på grund av ett allvarligt hälsotillstånd. Därför blir också konceptet om ett eventuell tillfrisknande lite fel, tycker Tegnell.

”Det är bättre att tänka att den här sjukdomen blir man frisk ifrån, förutom den lilla, lilla gruppen som blir så sjuka så att de avlider. Och de allra, allra flesta blir friska väldigt fort.”

Regeringen har kallat in det så kallade krishanteringsrådet på måndag för att höra hur myndigheterna krishanterar och samarbetar. Regeringen är beredd att vidta extraordinära åtgärder om så skulle behövas, sade Löfven till TT i fredags. Folkhälsomyndigheten kommer på måndag att framföra vikten av att inte vidta åtgärder som ”enbart är skadliga”, säger Tegnell.

”Att vi inte går i gång och gör saker som får väldigt stora effekter utan att det har någon egentlig betydelse för smittans utveckling.”

TT: Tänker du exempelvis på Japans agerande om att stänga landets alla skolor
”Det kan vara relevant att stänga skolor under en kortare period, men då måste det göras vid precis rätt tillfälle och situation. Mycket av åtgärderna kan inte göras reflexmässigt, utan de måste vara väl genomtänkta och i balans med annat, så att man får den funktionalitet som behövs.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?