1515

Nytt bakslag för Trumps inreseförbud

USA:s president Donald Trumps inreseförbud har drabbats av ytterligare ett bakslag. Den här gången är det en amerikansk appellationsdomstol som sätter sig emot den omstridda presidentordern.

De tre domarna avvisade Trumpadministrationens ansträngning att tillfälligt stoppa de flesta flyktingarna från att komma in i landet och fastslår att de som har kontakt med ett bosättningsorgan bör undantas från presidentordern.

Förbudet, som den republikanske presidenten säger är nödvändigt för den nationella säkerheten, riktar sig mot personer från sex länder med i huvudsak muslimsk befolkning.

Appellationsdomstolen fastslår även att regeringen inte har gett en övertygande förklaring till varför förbudet ska innefatta morföräldrar, barnbarn, mostrar, farbröder, syskonbarn och kusiner till amerikanska invånare från de sex länderna.

Trumps första version av inreseförbudet, undertecknat i januari, gav upphov till protester och kaos på flygplatser runt om i landet och världen, innan det stoppades av domstolar. Trumpadministrationen ersatte den första versionen med en ny presidentorder i mars.

I oktober ska högsta domstolen pröva om inreseförbudet strider mot konstitutionen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?