Annons

Nytt bakslag för Löfven – nu är SD störst bland LO-männen

Sverigedemokraterna fortsätter sina inbrytningar i LO-kollektivet och får en ny toppnotering i SCB:s nya mätning. Bland LO-männen är SD nu största parti, före Socialdemokraterna. 

Statsminister Stefan Löfven (S) och SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Statsminister Stefan Löfven (S) och SD-ledaren Jimmie Åkesson.Foto:TT

I förra veckan publicerade SCB första delen i sin stora undersökning, som visar hur väljarna skulle rösta om det var val i dag.

På tisdagen kom den uppföljande delen, som redovisar vilka partier olika grupper anser sig stå närmast.

Klart flest sympatisörer har Socialdemokraterna, 27,6 procent, även om trenden är nedåtgående. Sverigedemokraterna kommer på tredje plats med 18,1 procent, men det är samtidigt en ökning från 12,8 procent i våras.

När det gäller Moderaterna så uppger 18,9 procent av väljarna att de sympatiserar med partiet, vilket är en uppgång sedan i våras men lägre än för ett år sedan.

Mätningen visar också att Sverigedemokraterna fortsätter att växa i flera grupper, inte minst i LO-kollektivet.

I våras uppgav 22,8 procent av LO-medlemmarna att de sympatiserar med SD och den siffran har nu stigit till 27,3 procent. 

Störst bland LO-medlemmarna är Socialdemokraterna, som dock backar från 40,8 procent i våras till 35,5 procent.

Störst framgångar når SD bland de manliga LO-medlemmarna där partiet nu gått om S. Stödet för SD bland LO-männen är 33,2 procent i SCB-mätningen, mot 30,3 procent för S.

Bland LO-kvinnorna är dock S dubbelt så stora som SD, med 41,3 procent mot 20,7 procent, även om avståndet krymper sedan i våras.

Moderaterna har fortsatt svårt att locka till sig LO-väljare och endast 11,6 procent i den gruppen uppger att de sympatiserar med M.

Vänsterpartiet har ökat något bland LO-medlemmarna och får 12,2 procent, medan stödet för Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet ligger en bra bit under 4 procent.

SCB:s mätning visar att SD växer i hela landet och flest sympatisörer, 29,7 procent, har partiet i Blekinge och Skåne (Stormalmö borträknat).

Lägst siffra har SD i Stockholms stad, där 9,7 procent av väljarna uppger att de står närmast SD, jämfört med 24,3 procent för S och 20,7 procent för M.

Stödet för SD är dock större i övriga Stockholms län, även om man också där ligger under snittet för hela riket med 16,2 procent.

 


Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?