ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Nytt bakslag för Löfven – nu är SD störst bland LO-männen

  • Statsminister Stefan Löfven (S) och SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: TT

Sverigedemokraterna fortsätter sina inbrytningar i LO-kollektivet och får en ny toppnotering i SCB:s nya mätning. Bland LO-männen är SD nu största parti, före Socialdemokraterna. 

I förra veckan publicerade SCB första delen i sin stora undersökning, som visar hur väljarna skulle rösta om det var val i dag.

På tisdagen kom den uppföljande delen, som redovisar vilka partier olika grupper anser sig stå närmast.

Klart flest sympatisörer har Socialdemokraterna, 27,6 procent, även om trenden är nedåtgående. Sverigedemokraterna kommer på tredje plats med 18,1 procent, men det är samtidigt en ökning från 12,8 procent i våras.

När det gäller Moderaterna så uppger 18,9 procent av väljarna att de sympatiserar med partiet, vilket är en uppgång sedan i våras men lägre än för ett år sedan.

Mätningen visar också att Sverigedemokraterna fortsätter att växa i flera grupper, inte minst i LO-kollektivet.

I våras uppgav 22,8 procent av LO-medlemmarna att de sympatiserar med SD och den siffran har nu stigit till 27,3 procent. 

Störst bland LO-medlemmarna är Socialdemokraterna, som dock backar från 40,8 procent i våras till 35,5 procent.

Störst framgångar når SD bland de manliga LO-medlemmarna där partiet nu gått om S. Stödet för SD bland LO-männen är 33,2 procent i SCB-mätningen, mot 30,3 procent för S.

Bland LO-kvinnorna är dock S dubbelt så stora som SD, med 41,3 procent mot 20,7 procent, även om avståndet krymper sedan i våras.

Moderaterna har fortsatt svårt att locka till sig LO-väljare och endast 11,6 procent i den gruppen uppger att de sympatiserar med M.

Vänsterpartiet har ökat något bland LO-medlemmarna och får 12,2 procent, medan stödet för Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet ligger en bra bit under 4 procent.

SCB:s mätning visar att SD växer i hela landet och flest sympatisörer, 29,7 procent, har partiet i Blekinge och Skåne (Stormalmö borträknat).

Lägst siffra har SD i Stockholms stad, där 9,7 procent av väljarna uppger att de står närmast SD, jämfört med 24,3 procent för S och 20,7 procent för M.

Stödet för SD är dock större i övriga Stockholms län, även om man också där ligger under snittet för hela riket med 16,2 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer