1515

Nytt avtal ska lyfta Sveriges affärer med Frankrike

Frankrikes stora ekonomi ska nu bli mer lättillgänglig för det svenska näringslivet, menar näringsminister Mikael Damberg.
Vid besöket hos president Emmanuel Macron i Paris ingick länderna ett samarbetsavtal med fokus på innovationsfrågor – som bland annat ska gynna fordonsindustrin och startup-sektorn.

Näringsminister Mikael Damberg
Näringsminister Mikael DambergBild:TT

När statsminister Stefan Löfven (S) mötte Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris talade de sig båda varma om ländernas samarbete. Förnyelsebar energi och klimatsmarta lösningar stod på agendan och besöket mynnade ut i att Frankrike och Sverige nu har enats om ett formaliserat innovationssamarbete i frågorna.

”Vi kan skapa jobb och en mer hållbar ekonomisk tillväxt”, sade Stefan Löfven under sitt tal i samband med besöket. 

Samarbetet ska fokusera på förnyelsebar energi i syfte att öka andelen grön el i de båda länderna. En annan huvudpunkt är att vidareutveckla klimatsmarta transporter, eftersom att både Frankrike och Sverige har en stor fordonsindustri. Sist men inte minst ska avtalet också bidra till tätare relationer mellan startup-bolag i de båda länderna.

Avtalet kommer att vara till gagn för det svenska näringslivet, menar näringsminister Mikael Damberg. Han pekar ut Frankrike som en viktig export- och investeringsmarknad för Sverige.

”Det här innebär en möjlighet för svenska företag inom den gröna sektorn, men också inom startup-världen att hoppa på tåget. Jag ser stora möjligheter för svenska företag att ta för sig i det här samarbetet”, säger han till Di.

I planeringsarbetet kommer Mikael Damberg att rådfråga både näringslivet och halvstatliga Business Sweden för att ta tillvara på Sveriges intressen, försäkrar han. Näringsministern menar också att synen på den franska ekonomin – som i flera år tyngts ner av mörka moln – blivit mer optimistisk sedan Emmanuel Macron tillträdde sin post.

”Både intresset för Frankrike och investeringarna i landet har ökat. Det är en stor marknad för svenska företag, men som ibland kan vara svår att ta sig in på. Jag tror att många i näringslivet nu ser att Macrons valseger öppnar nya fönster för samarbeten”, säger Mikael Damberg, som också varit med under statsbesöket.

Är intresset att ingå i det här samarbetet lika stort från Frankrikes sida?
”President Macron är väldigt tydlig med att han alltid varit intresserad av den skandinaviska modellen – som kombinerar innovation och tillväxt med en social ekonomisk modell som håller ihop samhället. Det är han nyfiken på och ämnar vidareutveckla i Frankrike”, säger Mikael Damberg.

Samarbetets innehåll ska konkretiseras ytterligare under sommaren och hösten. Ett färdigt avtal kommer sedan vara färdigt för underskrift den 17 november, när Sverige står som värd för ett EU-toppmöte om sociala frågor i Göteborg.  

Enligt tidigare källor till Di var dock huvudsyftet med Emmanuel Macrons inbjudan att diskutera Sveriges pågående upphandling om ett nytt luftvärnssystem. Deras ambitioner ska enligt uppgifter vara att övertyga den svenska regeringen att välja den franska leverantören Occar framför amerikanska Raytheon i affären, som är värd uppemot 10 miljarder kronor.

Huruvida upphandlingen diskuterades mellan parterna under måndagen kunde Mikael Damberg inte svara på. Han hänvisar till statsminister Stefan Löfven – som senare under måndagskvällen även ska träffa den franska premiärministern Édouard Philippe.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?