1515

Nytt avslöjande i it-skandalen: Regeringen pressade Transportstyrelsen

Regeringskansliet ska vid flera tillfällen ha pressat Transportstyrelsen att snabbt fullfölja den skandalomsusade outsourcingen. Det framgår av den sparkade generaldirektören Maria Ågrens egna anteckningar, rapporterar Dagens Nyheter.

Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren.
Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren.Bild:TT, Di (montage)

När den nu sparkade generaldirektören Maria Ågren var helt nyanställd 2015 ska näringsdepartementet, via statssekreterare Erik Bromander, ha framfört att det var ”nödvändigt” att "projekten fullföljs enligt plan", det vill säga Transportstyrelsens outsourcing av it-driften.

Det framgår av Maria Ågrens egna anteckningar som har skickats in till Statens ansvarsnämnd, och som DN tagit del av.

”Departementet var angeläget om att så snabbt som möjligt kunna införa ny lagstiftning så som till exempel Bonus-Malus, vägslitageavgift mm. Något som inte var möjligt under tiden som projekten pågick”, står det i hennes anteckningar enligt DN.

Den 18 december 2015 tog IBM över IT-driften vid Transportstyrelsen. Innan dess hade fyra möten genomförts med Erik Bromander där han lade tonvikt vid att projektet höll tidsplanen.

Outsourcingen till IBM under tidspress var upprinnelsen till att Maria Ågren medvetet såg sig tvingad att bryta mot lagen och sedermera fick sparken i samband med att känsliga uppgifter nådde ut till icke säkerhetsklassad it-personal.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?