Annons

Nytt åtal i Falcon Funds-härvan – följ EBM:s pressträff

Nu hotas Max Serwin av ytterligare påbackning på sitt fängelsestraff. Det vill i alla fall Jerker Asplund, Ekobrottsmyndighetens Falcon-åklagare, som åtalar Max Serwin för svindeln i fondbolaget. 

Följ åklagarens pressträff där åtalet presenteras.

Max Serwin och ytterligare en 43-årig man åtalas för grov ekonomisk brottslighet i den andra delen av härvan kring pensionsbolaget Falcon Funds. Enligt åtalet har pensionssparare svindlats på motsvarande runt 480 miljoner kronor.

42-årige Max Serwin, som sitter häktad under pågående rättsprocesser, åtalas nu för grovt bedrägeri, alternativt grov trolöshet mot huvudman, i fem fall, enligt ett pressmeddelande. Den andra 43-årige svensken åtalas för grovt penningtvättsbrott i sex fall och är belagd med reseförbud.

Max Serwin, som tidigare hette Emil Amir Ingmanson, dömdes i april till fängelse i sex år och nio månader, samt att betala tillbaka mångmiljonbelopp till staten i den första delen som rör det Maltabaserade fondbolaget Falcon Funds. Han har förnekat brott och förhandling pågår just nu i hovrätten. Nu åtalas han alltså igen, den här gången tillsammans med en 43-årig man.

Enligt åtalet har Serwin vilselett företrädare för Falcon Funds att investera komplicerade finansiella instrument med underliggande tillgångar till ett totalt belopp på 45,9 miljoner euro, motsvarande runt 480 miljoner kronor. Värdepappren kontrollerades av gärningsmännen, enligt åklagaren. Och enligt åtalet användes en del av brottsvinsten omedelbart till privat konsumtion.

En 63-årig amerikan som dömdes i den första delen av härvan var även han en av de misstänkta i den andra delen. Men i samband med att 63-åringen drog tillbaka sin överklagan lade också åklagaren ner förundersökningen i del två gällande honom. Amerikanen dömdes till sju och ett halvt års fängelse, samt att betala över 230 miljoner kronor till staten, och även om han skulle dömas i den andra delen skulle inte fängelsestraffet kunna bli mycket längre än så för den samlade brottsligheten.

Närmare 22.000 sparare hade pengar i Falcon Funds fonder när Pensionsmyndigheten sade upp avtalet med bolaget 2016. De samlade tillgångarna i fonderna uppgick till 2,4 miljarder kronor. Pensionsmyndigheten har tidigare uppskattat att omkring 800 miljoner kronor saknas i härvan.

/Texten uppdateras

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera