Annons

Nystartsjobben breddas – öppning för småföretagare

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är överens om att bredda nystartsjobben och nu ska fler småföretag utan kollektivavtal få del av de statliga subventionerna. 

”Med den här förändringen blir nystartsjobben möjliga att nyttja för alla seriösa arbetsgivare”, säger Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet.
”Med den här förändringen blir nystartsjobben möjliga att nyttja för alla seriösa arbetsgivare”, säger Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet.Foto:Jessica Gow/TT

En bärande del av Januariavtalet mellan regeringen, C och L handlar om reformer på arbetsmarknaden och ett löfte var att slopa kravet på kollektivavtal för nystartsjobb.

Nu har partierna kommit överens om att bredda nystartsjobben och förslaget finns med i vårändringsbudgeten som presenteras i nästa vecka.

”Med den här förändringen blir nystartsjobben möjliga att nyttja för alla seriösa arbetsgivare”, säger Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet.

Nystartsjobben riktar sig till personer som stått länge utanför arbetsmarknaden, med statliga subventioner för arbetsgivarna som anställer dessa personer. 

Till följd av att reformen nu breddas väntas kostnaden för nystartsjobben öka med 80 miljoner kronor i år, 800 miljoner 2021 och 1,1 miljarder 2022. 

”Nystartsjobben har fungerat bra men det faktum att många småföretag i praktiken varit avstängda från den här möjligheten har varit dåligt”, säger Emil Källström och fortsätter: 

”Det skapas väldigt mycket jobb i småföretag, men långt ifrån alla tycker att de villkor som de centrala kollektivavtalen stipulerar är de bästa för deras verksamheter och det måste man ha respekt för.”

Beskedet om nystartsjobben kommer samtidigt som regeringen, C och L sitter i intensiva överläggningar om en rad andra reformer på arbetsmarknaden.

De så kallade etableringsanställningarna för unga och nyanlända ska breddas på ett liknande sätt som nystartsjobben och där pågår just nu förhandlingar med parterna.

Även när det gäller reformeringen av Arbetsförmedlingen pågår nu ett mycket omfattande arbete och snart presenteras direktiven, som som anger hur omgörningen ska gå till.

Inom kort ska det också tillsättas en ny utredning, som ska lämna förslag om hur arbetsrätten kan reformeras, med fler undantag från turordningsreglerna.

Emil Källström ser det som en viktig framgång för Centerpartiet att breddningen av nystartsjobben nu är på plats och beskriver budgetsamarbetet med regeringen som ”konstruktivt”.

”Det här var en av segrarna i Januariavtalet och nu genomförs det som en del i vår första budget”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera