1515
Annons

NYSE tar tillbaka ”IPO-tronen” från Nasdaq

New York-börsen, NYSE, är på väg att återta noteringstronen från Nasdaq, som man tappade i fjol.

Förklaringen ligger i att börsen fångat in det glödheta fenomenet Spacs, skriver Financial Times. 

New York Stock Exchange, NYSE.
New York Stock Exchange, NYSE.Foto:AP

Hittills i år har bolag tagit in 66 miljarder dollar, runt 600 miljarder kronor, via noteringar på New York-börsen. Det kan jämföras med 61 miljarder dollar på Nasdaqbörsen*. 

Nästan två tredjedelar av kapitalet som dragits in via börsintroduktioner på NYSE, utgörs dock av så kallade Spacs, Special purpose acquisition company, rapporterar Financial Times. 

Spacs är bolag utan verksamhet, som tar in pengar och sätts på börsen med ett syfte: att gå samman eller köpa ett annat bolag, som då får ta över börsplatsen. Det ska oftast ske inom en tidsram på två år, annars får investerarna tillbaka sina pengar. 

LÄS MER: Nya heta noteringsmodellen på väg till Stockholmsbörsen 

Redan 2017 justerade NYSE sina regler för att locka Spac-bolag, bland annat genom sänkta kostnader. Och det verkar ha gett effekt.  

Nasdaq och NYSE har haft ungefär lika många Spac-noteringar, men New York-börsen har vunnit de största introduktionerna, skriver tidningen. 

”NYSE har gjort en tydlig satsning inom Spacs-området”, säger advokaten Paul Tropp, som själv varit rådgivare vid några av de större introduktionerna, till Financial Times. 

Räknar man bort Spacs-noteringarna så ändras styrkeförhållandena mellan de båda rivalbörserna. Då har nynoteringarna på Nasdaq dragit in 40 miljarder dollar i år, vilket kan jämföras med 25 miljarder dollar på NYSE. 

Nasdaq börsen har också vunnit två av årets största ”vanliga” noteringar: läkemedelskoncernen Royalty Pharma och musikföretaget Warner Music. Och en tredje är på väg. I december väntas hemuthyrningsjätten Airbnb noteras på Nasdaq och då ta in runt 3 miljarder dollar.    

*I siffrorna ingår inte så kallade direktnoteringar, där bolagen helt enkelt bara startar handeln med sina aktier. 

 


Innehåll från Heba Fastighets ABAnnons

Mindre plast i hushållssoporna ger fjärrvärme med lägre klimatpåverkan

Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba.
Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba.

Vi svenskar kan bli mycket bättre på att källsortera plastförpackningar. Det har fastighetsbolaget Heba och Stockholm Exergi tagit fasta på. Tillsammans genomför de ett projekt som ska resultera i mindre plast i hushållsavfallet – och därmed ett lägre klimatavtryck från uppvärmningen av Hebas lägenheter.  

I dag hamnar över hälften av alla plastförpackningar i hushållsavfallet i stället för att återvinnas. Det kan jämföras med att 94 procent av glasförpackningarna återvinns, enligt statistik från Naturvårdsverket. 

Fastighetsbolaget Heba som utvecklar, äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i Stockholmsregionen och Mälardalen, har krokat arm med Stockholm Exergi för att minska andelen plast som går till förbränning. 

– På Heba vill vi tillsammans med Stockholm Exergi reducera utsläppen av växthusgaser från fjärrvärmen. Då måste vi se till att våra hyresgäster sorterar ut plasten från hushållssoporna. Om en mindre mängd fossila material bränns blir klimatavtrycket från fjärrvärmen lägre, förklarar Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba. 

Gemensam insats

Det är just plasten som förbränns vid produktion av fjärrvärme och el som är den största källan till utsläpp av koldioxid i Stockholm Exergis verksamhet.  

– Tyvärr har vi liten möjlighet att påverka hur mycket plast som avfallet innehåller. För oss är det viktigt att lyfta fram möjligheten att vi tillsammans med våra kunder kan göra något konkret åt saken och minska andelen plast i avfallet. Det är precis vad samarbetet med Heba handlar om – att gemensamt göra en insats för klimatet, säger Sofi Erselius, miljöchef på Stockholm Exergi.

Satsning på miljörum och information

Men hur ska Heba få sina hyresgäster att slänga mindre plast i hushållssoporna? 

– Vi kommer att uppdatera våra miljörum så att det blir tydligare var olika material ska slängas. Vi ser över uppställningen av behållare och hur ofta de behöver tömmas. Men det viktigaste redskapet vi har är att dela information, i olika kanaler och vid flera tillfällen, säger Sanna Göthlin.

Nyligen har Heba även infört hållbara hyreskontrakt vid nyinflyttning, där källsortering är ett krav. Både satsningen tillsammans med Stockholm Exergi och de nya hyreskontrakten hjälper Heba att minska sin indirekta klimatpåverkan. Det här är viktiga steg på vägen mot klimatneutralitet, konstaterar Sanna Göthlin.

Om Heba Fastighets AB
Heba erbjuder hållbara och trygga boenden att trivas i under livets olika faser. För att få en klimatneutral verksamhet arbetar Heba metodiskt med att minimera, förbättra och påverka. Långsiktigt hållbarhetsmål är att förvaltningen ska vara klimatneutral senast 2030 och hela verksamheten senast 2045. 

Läs mer om Heba här. 

Om Stockholm Exergi
Stockholm Exergi är stockholmarnas energibolag. Dygnet runt, året om, tryggar bolaget den växande Stockholmsregionens tillgång till värme, kyla, el samt hantering av avfall. Samtidigt bidrar de till att göra Stockholm till en attraktiv och mer hållbar stad med potential att bli världens första klimatpositiva huvudstad.

Läs mer om Stockholm Exergi här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Heba Fastighets AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?