1515

Nyregistreringar av bilar ökar

Köpfesten i de svenska bilhallarna fortsätter och november blev ännu en rekordmånad.

Volvo tar åter täten med en kombi när V90 ihop med sitt sedansyskon S90 går upp i topp.

Samtidigt ratar kunderna dieselbilar i allt högre utsträckning.

Bild:TT

Nyregistreringarna för personbilar ökade 2,2 procent till 32 484 bilar jämfört med november i fjol enligt statistik från branschorganisationen Bil Sweden. Hittills i år, januari-november, är ökningen 2,8 procent till 344 435 bilar. Av de senaste 47 månaderna har personbilsförsäljningen ökat 45 månader.

"Det var fortsatt turbofart på fordonsmarknaden i november", kommenterar Bil Swedens vd Bertil Moldén.

Förklaringen är den starka svenska ekonomin och högkonjunkturen. Optimismen håller i sig hos både företag och privatpersoner vilket gör att många satsar på att köpa ny bil.

Säljlistan toppas av Volvo Cars, som i början av året tog tillbaka tätpositionen efter förra årets petning från VW Golf. Men det är inte längre suven XC60 utan V90/S90. Det innebär att ordningen är återställd i kombilandet Sverige där företrädaren V70 länge var parkerad på förstaplatsen.

I registreringsstatistiken slås kombin och sedanen i 90-serien ihop och de redovisas inte för sig. Men i Sverige är det kombin som dominerar stort.

"Ja, det är V90 som är i topp. Av de båda står S90 för cirka 10-15 procent på den svenska marknaden", säger Annika Bjerstaf, presschef på Volvo Cars Sverige.

När årets första elva månader slås ihop är det XC60 som toppar eftersom den har sålts både i sin gamla modell med stora rabatter som lett till säljrusch samtidigt som den nya modellen lanserats. Nu står den nya XC60 för en majoritet av försäljningen.

Totalt sett minskade både Volvo och Volkswagen sin försäljning i november jämfört med förra årets november, men båda står på plus räknat från årsskiftet.

Debatten om dieseln har slagit igenom och försäljningen av dieselbilar sjönk i november med 13,5 procent jämfört med samma månad förra året. Förra årets november var strax över hälften av alla nyregistreringar dieslar. Nu är den andelen 41 procent.

"Den största anledningen till att dieselandelen sjunker är att fler tjänstebilsförare byter till plug-in hybrider där nio av tio har bensin som fossil motor", säger Bertil Moldén.

Elbilstrenden håller i sig och försäljningen av supermiljöbilar, det vill säga bilar som släpper ut högst 50 gram koldioxid per kilometer, ökar om än från låga nivåer. I november var den upp 78 procent. Andelen supermiljöbilar var i november 6,9 procent jämfört med 4 procent samma månad i fjol.


Biltoppen i november
1. Volvo S90/V90
2. VW Golf
3. Volvo S60/V60
4. VW Passat
5. Volvo XC60.


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?