1515

Nyproduktionen orosmoln för borättsägarna

Över hälften av svenskarna oroar sig för nyproducerade bostäder och då främst vad gäller prisutveckling och bostadsrättsföreningarnas ekonomi, visar en undersökning från Mäklarhuset.

Foto:Hasse Holmberg/TT

Mest bekymrade är Stockholmarna, där 65 procent uppger att de känner en oro för nyproduktionen på bomarknaden. Var tredje person säger sig även ha blivit med negativt inställda till nyproduktionen det senaste året, medan 65 procent samtidigt skulle kunna tänka sig att köpa den typen av bostad. Det framgår av en enkät som fastighetsbyrån Mäklarhuset har låtit genomföra med drygt 7500 svarande.

I Stockholmsområdet är den största orsaken till oron en osäkerhet kring bostadsrättsföreningarnas ekonomi, medan boende i Göteborg- och Malmöregionerna främst bekymrar sig för framtida prisutveckling.

”Resultaten speglar utvecklingen på marknaden, då oron är störst i Stockholm där även priserna är högst och marknaden svalnat mest. Det som är både förvånande och illavarslande är att oron är så utbredd och har ökat så kraftigt det senaste året”, säger Erik Wikander, vd Mäklarhuset. 

I november noterade bostadssajten Hemnet ett rekordstort utbud av nya lägenheter. Totalt för hela landet fanns 13.759 nyproducerade lägenheter till salu, vilket är en ökning med 15 procent jämfört med samma tid förra året.

Tre av fyra anser att priserna på nyproducerade lägenheter är för höga jämfört med bostäder på den ordinarie marknaden, visar Mäklarhusets enkät. Merparten av de svarande uppger även de hellre köper en bostad som inte är nyproducerad.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?