ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Oron på bostadsmarknaden

Nyproduktionen orosmoln för borättsägarna

  • Foto: Hasse Holmberg/TT

Över hälften av svenskarna oroar sig för nyproducerade bostäder och då främst vad gäller prisutveckling och bostadsrättsföreningarnas ekonomi, visar en undersökning från Mäklarhuset.

Mest bekymrade är Stockholmarna, där 65 procent uppger att de känner en oro för nyproduktionen på bomarknaden. Var tredje person säger sig även ha blivit med negativt inställda till nyproduktionen det senaste året, medan 65 procent samtidigt skulle kunna tänka sig att köpa den typen av bostad. Det framgår av en enkät som fastighetsbyrån Mäklarhuset har låtit genomföra med drygt 7500 svarande.

I Stockholmsområdet är den största orsaken till oron en osäkerhet kring bostadsrättsföreningarnas ekonomi, medan boende i Göteborg- och Malmöregionerna främst bekymrar sig för framtida prisutveckling.

”Resultaten speglar utvecklingen på marknaden, då oron är störst i Stockholm där även priserna är högst och marknaden svalnat mest. Det som är både förvånande och illavarslande är att oron är så utbredd och har ökat så kraftigt det senaste året”, säger Erik Wikander, vd Mäklarhuset. 

I november noterade bostadssajten Hemnet ett rekordstort utbud av nya lägenheter. Totalt för hela landet fanns 13.759 nyproducerade lägenheter till salu, vilket är en ökning med 15 procent jämfört med samma tid förra året.

Tre av fyra anser att priserna på nyproducerade lägenheter är för höga jämfört med bostäder på den ordinarie marknaden, visar Mäklarhusets enkät. Merparten av de svarande uppger även de hellre köper en bostad som inte är nyproducerad.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies