Annons

Nyproduktion driver vinnaren mot taket

ÖREBRO.
Framgång är ingen slump, brukar det heta. I NBE Gruppens fall stämmer det verkligen. Här har tillväxtresan varit minutiöst planerad sedan bolaget startade.

”Jag sätter alltid upp mål som är svåra att nå, så att jag får kriga för att komma dit”, säger David Batan, delägare och medgrundare.

Hari Besea och David Batan.
Hari Besea och David Batan.Foto:Jack Mikrut

Gasellvinnarna i Örebro län, NBE Gruppen, är ett byggföretag som har en del hel uppdrag inom nyproduktion.

”Det är mycket radhus just nu. Mest spännande är när vi har totalentreprenaden och är med i alla delar, från projektering till utförande”, säger David Batan.

För honom är det just detta – att få skapa en helhet – som har varit drömmen och drivkraften i många år, och anledningen till att NBE Gruppen grundades av honom själv och Hari Besea 2017.

David Batan berättar att han har haft entreprenörsdraget i sig sedan barndomen, liksom ett stort intresse för design.

”Jag har alltid kunnat sitta länge och skissa på olika saker, eller koppla av genom att färglägga något. Skapandet har alltid intresserat mig.”

Efter skolan blev det dock el han riktade in sig på, mycket för att David Batan snabbt ville ut i arbetslivet. Efter att ha jobbat som anställd elektriker i ett antal år startade han elfirma 2012. Men hela tiden fanns en plan om att så småningom utveckla det till något mer.

”Jag har alltid haft tydliga mål i livet, det är mitt drivmedel. Det jag kände mer och mer tydligt under åren var att jag ville börja jobba med nyproduktion.”

Hari Besea har jobbat länge i byggbranschen och är god vän med David Batans far. När David och Hari möttes och började prata så dök snart frågan upp om de skulle starta bolag ihop.  

”Det kändes rätt. Jag visste att jag ville bygga upp något stabilt från grunden som skulle kunna växa och bli större, och jag ville ha med Hari på den resan. Jag frågade honom och han sa ja.”

NBE-gruppen startades 2017, och redan från start var siktet inställt på tillväxt och kvalitet. Med sina gemensamma erfarenheter och kontakter började David Batan och Hari Besea att skapa sitt nya bolag.

”Vi har haft medvetet höga mål ända från början. Vi har inte bara råkat växa”, säger Hari Besea.

David Batan och Hari Besea tog båda med sig utvalda personer från tidigare jobb in i det nya bolaget. Det har, enligt grundarna, skapat en medarbetargrupp med hög kompetens, stor erfarenhet och som dessutom känner varandra väl.

”Vi har inte bara en arbetsgivar- och arbetstagarrelation utan känner varandra på ett annat plan också. För att få medarbetarna att känna sig trygga och uppskattade - och förstås för att vi litar på deras omdöme - så gör vi allt vi kan för att alltid lyssna på dem. Vi är ett sammansvetsat gäng”, säger Hari Besea.

Även David Batan lyfter fram tilliten till medarbetarna som en viktig framgångsfaktor.

”Både jag och Hari har ett stort kontrollbehov. Därför är det avgörande att vi törs släppa taget ibland, eftersom vi varken kan eller ska vara överallt.”

”Vi har ett långsiktigt tänk och vill verkligen att vår personal ska trivas och må bra hos oss. De ska känna att vi litar på dem.”

Ett av de nu pågående byggprojekten är flerbostadshus i Ormesta i Örebro. Här har NBE Gruppen generalentreprenad där produktionen pågår under 2022 och 2023. David Batan och Hari Besea visar runt på byggarbetsplatsen. Som den växande stad Örebro är så byggs staden ut mer och mer, och detta är en del av den processen.

”Det blir fler och fler totalentreprenader, och det är en roll vi trivs väldigt bra med. Jag är jättestolt över vad vi har åstadkommit hittills”, säger Hari Besea.

Arthur Keiss bygger en sopanläggning utanför en paddelhall i Örebro.
Arthur Keiss bygger en sopanläggning utanför en paddelhall i Örebro.Foto:Jack Mikrut

De båda delägarna säger att de alltid är mycket noggranna och måna om att kunden ska bli helt nöjd.

”Vi lämnar aldrig ett projekt förrän det känns hundra procent rätt”, säger David Batan.

För att klara det krävs även noggrannhet när förfrågningarna kommer.

”Vi vågar tacka nej till jobb. Det måste vi göra för att kunna vara säkra på att kunna leverera med högsta kvalitet på de jobb vi tagit på oss. Vi har vår personalstyrka och ibland hyr vi in underentreprenörer. Men det är vi som hela tiden måste följa upp och vara noggranna så att tidsplanerna hålls och att jobbet blir bra”, säger David Batan.

”Att växa är tufft och det krävs mycket arbete för att inte köra i diket.”

Under 2022 fortsätter omsättningen för NBE Gruppen att öka, och är nära att dubblas mot föregående år, enligt David Batan och Hari Besea.

”Nu är vi på en nivå som vi fortfarande mäktar med, men ska vi växa ännu mer behöver vi göra förändringar i organisationen, så vi måste ställa oss frågan vad vi vill och mäktar med”, säger Hari Besea.

Som så många andra företagare känner NBE Gruppen av det ovissa världsläget som påverkar konjunkturen.

”Många byggherrar lägger i handbromsen. Just nu får vi fokusera på att ta oss igenom den här perioden på bästa möjliga sätt”, säger David Batan.

Och även om han älskar att jobba inser han också värdet i att kunna koppla bort allt ibland.

Det gör han allra helst intill fotbollsplanen.

”Fotbollen har alltid varit en viktig del av mitt liv. Jag spelade själv när jag växte upp och i dag har jag tre söner som alla spelar fotboll. Jag är med som tränare i två av de lagen, så på helgerna är det mycket matcher och cuper som vi åker iväg på”, säger David Batan.

”Familjen och fotbollen är det jag lägger min tid på utöver jobbet. Jag har vänner inom fotbollen och trivs väldigt bra i den miljön. Där kan jag koppla bort jobbet och hämta ny energi.”

Innehåll från TelenorAnnons

Därför är 5G viktigt – för ditt företag

Martin Whitlock är teknikchef hos Telenor IoT.
Martin Whitlock är teknikchef hos Telenor IoT.

Inte bara en bättre teknik – utan avgörande för framtidens affär.

Här avslöjar experten hur 5G kan hjälpa ditt företag.

– Om det kommer någon i din bransch med den här tekniken och du inte är med på tåget, då finns det stor risk att du blir ifrånkörd, säger Martin Whitlock, teknikchef hos Telenor IoT.

Så kan 5G påverka dina IoT-planer – läs mer 

Högre kapacitet, snabbare datahastigheter och mer avancerade möjligheter – men är det nödvändigt? När femte generationens mobilnät, 5G, gör sitt intåg ställer säkerligen många företag och organisationer frågan.

– Faktum är att 5G redan tidigt var efterfrågat av marknaden. I takt med att digitaliseringen sprungit i väg senaste åren har marknaden också större krav på vilken teknik som kan uppfylla de nya behoven för uppkoppling. 5G är en effekt av det, tekniken där är redan i grunden anpassad för IoT-produkter, säger Martin Whitlock och pekar på att 5G skapar nya möjligheter inom flera områden:

– Hemma har du sannolikt en elmätare som utnyttjar tekniken redan nu. Elmätaren i sig är ingen revolution men den svarar mot behovet att snabbt kunna läsa av elförbrukningen. Tittar man visionärt kommer 5G möjliggöra de extrema användningsområdena, som självkörande bilar. Men vi har även avancerad robotteknik inom industrin eller möjligheten att kunna genomföra remote surgery på ett sjukhus på andra sidan jorden eftersom uppkopplingen via 5G är tillräckligt snabb för det.

”4G och 5G kommer att leva parallellt länge”

Samtidigt är Whitlock tydlig med att 5G inte kommer rullas ut över en natt. Han målar upp en tidslinje över tio år med tre större faser: Övergång, utveckling och förvandling.

– Vi tar de första stegen i första fasen nu. Inom EU har vi många saker som är uppkopplade via 2G-nätet, som exempelvis alarmknappar i nyproducerade bilar. Där är en 4G-lösning på gång att ersätta, men det kommer ta tid. Det är svårt att bara släcka ner saker. Men ja, de äldsta näten kommer att fasas ut över tid, säger Whitlock.

När han träffar kunder eller föreläser dyker ofta frågan om även 4G-nätet kommer släckas:

– 4G och 5G kommer att leva parallellt länge, längre än tio år. Med det sagt, ska du designa en produkt idag rekommenderar jag att du ser till att den klarar att kopplas upp både via 4G och 5G- nätet.

Hur ska man som företag då ta sig an utvecklingen? Oavsett bransch gäller det att ha några saker i bakhuvudet, råder Whitlock:

– Det som kan kopplas upp kommer att kopplas upp. Jag vågar påstå att vi är på väg i den riktningen, alla trender pekar dit, säger han och fortsätter:

– Varje gång det kommer en ny generation mobilnät hamnar vi till slut i ett läge där teknologin kommer till stor användning. Ofta kommer marknaden på fler användningsområden än vi operatörer förutspått, och så förväntar jag mig blir fallet även med 5G.

Rekommenderar ett 5G-tänk redan idag

Något av det kanske viktigaste för företag är dock att man inte fastnar i tekniken. 5G är inte ett tekniskt projekt för företaget, utan det handlar om att ta tillvara de möjligheter 5G ger och basera sin affärsutveckling på det. Det borde vara top of mind.

Hur hanterar Telenor IoT:s kunder omställningen?

– Det är en pågående planering hos majoriteten. Man ska komma ihåg att mycket av IoT idag bygger på äldre teknik som fungerar väldigt bra. Några kunder är naturligt mer intresserade av 2G än 5G just nu, men det är naturligtvis så att vi har en dialog om hur övergången ska se ut. Vår starka rekommendation är att du har ett 5G-tänk redan idag och att man förstår hur man kan dra nytta av det. Annars är risken att du blir ifrånkörd.

Därför borde Telenor vara ditt förstaval vid IoT-satsningen  

 

Mer från Telenor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telenor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera