Nynas kris fortsätter – ingen ny ägare på plats

Svenska oljebolaget Nynas har ännu inte löst ägarbilden och ansöker om förlängd rekonstruktion. Samtidigt duckar bolaget Dagens industris frågor i samband med tidningens granskning av bolaget.

Foto:Nynas,

Dagens industri kunde redan under onsdagen, med hjälp av initierade källor, avslöja att Nynas kommer att begära förlängning av bolagets pågående rekonstruktion.

Nu har Nynas, enligt domstolshandlingar som Dagens industri tagit del av, skickat in sin begäran.

Bolaget begär ytterligare tre månader på sig att försöka lösa den kris bolaget är inne i och har alltså än så länge inte lyckats lösa ägarfrågan, som gäckar bolagets framtid.

I sin skrivelse till domstolen skriver Nynas att bolaget är ett steg närmare att slippa de oljesanktioner som drabbar bolaget i och med den statliga venezuelanska ägaren PDVSA. 

Bolaget skriver bland annat att amerikanska myndigheter ”denna vecka glädjande meddelat att de reviderade förslag som aktieägarna enats om är tillfredsställande”. 

De amerikanska myndigheterna ska vidare vara beredda att lyfta sanktionerna om förslaget på ny ägarstruktur genomförs. Den uppgiften har Dagens industri dock inte fått bekräftad.

Enligt domstolshandlingarna går Nynas fortfarande med kraftiga förluster. Under årets första två månader omsatte bolaget nästan 1,5 miljarder med en förlust på 517 miljoner kronor.

”Det negativa resultatet för Nynas, nu större än normalt, har dock till stora delar varit hänförligt till icke-rörelserelaterade kostnader som en följd av sanktioner och rekonstruktionen för finansiella kostnader, oljeprisförluster och valutaförluster”, står det att läsa i handlingarna.

Nynas söker en bryggfinansiering för att kunna vända skutan. Enligt tidigare beräkningar behövde bolaget 1,5 miljarder kronor, men bolaget har nu kommit fram till att det snarare rör sig om 1 miljard. 

Men pengarna behövs snabbt. Enligt bolaget krävs hälften av summan redan innan slutet av mars. Den andra hälften krävs senast i slutet av april.

Dagens industri har under en längre tid granskat Nynas affärer och den pågående rekonstruktionen. Vid flera tillfällen har den här tidningen sökt företrädare för bolaget, men har nekats intervjuer.

Nynas hade utlovat Dagens industri en intervju med bolagets vd Bo Askvik på torsdagen, men tio minuter innan intervjun skulle ske meddelade kommunikationsdirektör Hans Östlin att bolaget hoppar av.

”Vi avböjer intervjun i dag mot bakgrund av att du redan fått med det mest väsentliga av det vi hade att säga i den nyhet som nu uppdateras på Di. Du har säkert fler frågor till oss men vi är i nuläget endast intresserade att prata om det som framgår av den ansökan om förlängning som vi lämnat in till tingsrätten i dag och som du tagit del av”, skriver kommunikationsdirektören i ett mejl till Dagens industri.


Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?