1515

Nykomling slog veteran i primärval i USA

Både Demokraternas vänsterfalang och den republikanske presidenten Donald Trump ser sig som vinnare i de primärval som har hållits i flera delstater i USA. I New York tog demokraten Alexandria Ocasio-Cortez hem segern över veteranen Joseph Crowley.

Det var hennes första politiska kampanj. Men Alexandria Ocasio-Cortez, en 28-årig latinamerikansk politiker från Bronx, har lyckats nå ut på gräsrotsnivå. Hennes seger i primärvalet är överraskande och ses som ett tecken på att Demokraternas vänsterorienterade falang stiger i popularitet.

Vanligtvis är det svårt för nykomlingar att vinna över personer som ställer upp för omval. Joseph Crowley har suttit i USA:s representanthus för New Yorks 14:e distrikt sedan 1999 och har inte utmanats av någon i sitt parti på 14 år. Han säger dock att han kommer att stötta Ocasio-Cortez.

"Trumpadministrationen är ett hot mot allt som vi står för här i Queens och Bronx, och om vi inte vinner tillbaka representanthuset i november kommer vi att förlora den nation vi älskar", skriver han i ett uttalande.

Samtidigt vann två republikaner – som stöds av president Donald Trump – i sina delstater. I South Carolina tog guvernör Henry McMaster hem segern mot John Warren. Och i distriktet som omfattar Staten Island i New York segrade sittande Dan Dovonan mot Michael Grimm.

"New York, och mina många vänner på Staten Island, har valt någon som de alltid har varit väldigt stolta över", twittrar Trump.

Primärval genomfördes i Colorado, Maryland, Mississippi, New York, Oklahoma, South Carolina och Utah. Den tidigare presidentkandidaten Mitt Romney vann som väntat Republikanernas nominering till posten som ny Utahsenator.

I Maryland kom den spiondömda aktivisten och visselblåsaren Chelsea Manning på en andraplats, långt efter nuvarande demokratiske senatorn Ben Cardin.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?