ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Di Gasell

Nygamla vinnare när tillväxtraketer prisades i söder

Näst sista stopp på årets Gasellturné var Malmö.

På scenen delade flera av Skånes framgångsrika entreprenörer med sig av sina erfarenheter och framtidsplaner.

På måndagskvällen var det dags att dela ut priser till Skånes och Blekinges Gasellvinnare. För fjärde året i rad ägde galan rum i Hotel Malmö Lives stora konferenssal och återigen var det såväl fullsatt som en påtaglig feststämning.

På scenen delade inledningsvis David Polfedt med sig av sina erfarenheter som vd för ett av stadens mest framgångsrika och uppmärksammade tillväxtbolag, Massive Entertainment. Bolaget har flera spelsuccéer i bagaget som drivit en stark tillväxt. David Polfeldt själv har bakgrund på konstfack men kom via it-branschen in i spelindustrin.

”Jag upptäckte släktskapet mellan konst och programmering för det finns verkligen. I många medier är användarna passiva men i spelvärlden är man aktiv vilket gör det spännande och utmanande”, berättade David Polfeldt som också gav sin analys av varför Sverige lyckats få fram så många framgångsrika spelutvecklingsbolag.

”Vi har en förkärlek för funktionalismen. Sen finns det en fantastisk berättartradition i Sverige och den kombinationen är en bra grogrund för spelutveckling.”

Massive Entertainment har nära 700 anställda och är på väg att flytta in i ett nytt kontor som tar upp ett helt kvarter i Malmö. Och enligt David Polfeldt är staden också viktig för bolaget.

”Vi lever i symbios med Malmös historia. Industrialismen misslyckades här vilket har skapat en ödmjukhet men också en insikt om att man måste hjälpa och skydda varandra när det går dåligt. Det passar oss. Samtidigt har det gett staden en självbild som outsider. Så ser vi oss också, många av oss på Massive var datanördar och långt ifrån de coolaste i skolan.”

En annan person, som intervjuades av Dagens industris chefredaktör Peter Fellman, var Ikeas Sverigechef Lena Herder. Hon berättade bland annat hur ett stort globalt bolag riskerar att stagnera och tappa tillväxtkraft om man inte ser upp.

”När det går bra är det lätt hänt att bara fortsätta i gamla hjulspår. När det går dåligt blir alla rädda. Utmaningen är att driva innovation och då handlar det om att bygga en kultur där det premieras att våga ta risker och där det är okej att misslyckas”, berättade Lena Herder från scenen och lägger till att Ikea till och med instiftat ett pris som uppmärksammar det största misslyckandet under året.

”Flera av våra största succéer kommer faktiskt från misslyckanden.”

En stor utmaning för Ikea just nu, berättade Lena Herder, är att anpassa sig efter nya konsumtionsmönster. Det handlar dels om e-handel men också om att Ikea ska finnas även i stadskärnor.

”Vi kommer inte att bygga fler stora varuhus. Däremot är våra nya citybutiker uppskattade och vi letar nu fler städer att etablera oss i. Här möter vi faktiskt kunder som tidigare inte handlat på Ikea vilket ju kanske kan vara lite förvånande.”

Kvällens andra moderator, Anna Ekelund, intervjuade även Charlotta Tönsgård som är grundare av Kind. Det är ett nystartat bolag som vill effektivisera svensk sjukvård med digital teknik.

”Jag är bekymrad över läget i svensk sjukvård. Pengarna räcker helt enkelt inte. Då kan man dra in resurser, vilket också sker nu. Eller så kan man omvärdera vad man ska leverera och hur det sker”, förklarade Charlotta Tönsgård som tidigare varit vd på Min Doktor.

Kind säljer en kommunikationsplattform till sjukhus och privata vårdgivare via en abonnemangsmodell. Tanken är att genom att få patienterna att göra mer själva och bli mer aktiva kan man få ut mycket mer av den lilla tid som patienten faktiskt träffar en expert.

”Allt är väldigt centrerat till den enda timme som en sjuk person träffar en läkare, istället för att med teknologi även utnyttja alla andra timmar. Det är något vi vill förändra.”

Årets Gaseller i Skåne och Blekinge fick också pris på galan. I Skåne vann parkeringsappbolaget Parkster, med grundaren Henrik Hallgren, för andra året i rad. Även Blekinges vinnare visade sig var en repris från ifjol när Network Solutions Andreas Andersson hämtade priset till stora applåder från publiken, innan kvällens mingel drog igång.

Galan i Malmö var det näst sista stoppet på den 20-årsjubilerande Gasellturnén. Återstår gör nu avslutningen i Stockholm den 2 december.

Missa inget från Dagens industri och HD-Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för totalkoll på det skånska näringslivet.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer