Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Nygamla vinnare när tillväxtraketer prisades i söder

Näst sista stopp på årets Gasellturné var Malmö.

På scenen delade flera av Skånes framgångsrika entreprenörer med sig av sina erfarenheter och framtidsplaner.

Gasellvinnaren Parkster i Skåne län.
Anna Ekelund, dagens moderator och nyhetschef på Dagens industri samtalar med David Polfeldt, vd på Massive Entertainment.
Anna Ekelund, dagens moderator och nyhetschef på Dagens industri samtalar med David Polfeldt, vd på Massive Entertainment.Foto:Pax Engström

På måndagskvällen var det dags att dela ut priser till Skånes och Blekinges Gasellvinnare. För fjärde året i rad ägde galan rum i Hotel Malmö Lives stora konferenssal och återigen var det såväl fullsatt som en påtaglig feststämning.

På scenen delade inledningsvis David Polfedt med sig av sina erfarenheter som vd för ett av stadens mest framgångsrika och uppmärksammade tillväxtbolag, Massive Entertainment. Bolaget har flera spelsuccéer i bagaget som drivit en stark tillväxt. David Polfeldt själv har bakgrund på konstfack men kom via it-branschen in i spelindustrin.

”Jag upptäckte släktskapet mellan konst och programmering för det finns verkligen. I många medier är användarna passiva men i spelvärlden är man aktiv vilket gör det spännande och utmanande”, berättade David Polfeldt som också gav sin analys av varför Sverige lyckats få fram så många framgångsrika spelutvecklingsbolag.

”Vi har en förkärlek för funktionalismen. Sen finns det en fantastisk berättartradition i Sverige och den kombinationen är en bra grogrund för spelutveckling.”

Massive Entertainment har nära 700 anställda och är på väg att flytta in i ett nytt kontor som tar upp ett helt kvarter i Malmö. Och enligt David Polfeldt är staden också viktig för bolaget.

”Vi lever i symbios med Malmös historia. Industrialismen misslyckades här vilket har skapat en ödmjukhet men också en insikt om att man måste hjälpa och skydda varandra när det går dåligt. Det passar oss. Samtidigt har det gett staden en självbild som outsider. Så ser vi oss också, många av oss på Massive var datanördar och långt ifrån de coolaste i skolan.”

En annan person, som intervjuades av Dagens industris chefredaktör Peter Fellman, var Ikeas Sverigechef Lena Herder. Hon berättade bland annat hur ett stort globalt bolag riskerar att stagnera och tappa tillväxtkraft om man inte ser upp.

”När det går bra är det lätt hänt att bara fortsätta i gamla hjulspår. När det går dåligt blir alla rädda. Utmaningen är att driva innovation och då handlar det om att bygga en kultur där det premieras att våga ta risker och där det är okej att misslyckas”, berättade Lena Herder från scenen och lägger till att Ikea till och med instiftat ett pris som uppmärksammar det största misslyckandet under året.

”Flera av våra största succéer kommer faktiskt från misslyckanden.”

En stor utmaning för Ikea just nu, berättade Lena Herder, är att anpassa sig efter nya konsumtionsmönster. Det handlar dels om e-handel men också om att Ikea ska finnas även i stadskärnor.

”Vi kommer inte att bygga fler stora varuhus. Däremot är våra nya citybutiker uppskattade och vi letar nu fler städer att etablera oss i. Här möter vi faktiskt kunder som tidigare inte handlat på Ikea vilket ju kanske kan vara lite förvånande.”

Kvällens andra moderator, Anna Ekelund, intervjuade även Charlotta Tönsgård som är grundare av Kind. Det är ett nystartat bolag som vill effektivisera svensk sjukvård med digital teknik.

”Jag är bekymrad över läget i svensk sjukvård. Pengarna räcker helt enkelt inte. Då kan man dra in resurser, vilket också sker nu. Eller så kan man omvärdera vad man ska leverera och hur det sker”, förklarade Charlotta Tönsgård som tidigare varit vd på Min Doktor.

Kind säljer en kommunikationsplattform till sjukhus och privata vårdgivare via en abonnemangsmodell. Tanken är att genom att få patienterna att göra mer själva och bli mer aktiva kan man få ut mycket mer av den lilla tid som patienten faktiskt träffar en expert.

”Allt är väldigt centrerat till den enda timme som en sjuk person träffar en läkare, istället för att med teknologi även utnyttja alla andra timmar. Det är något vi vill förändra.”

Årets Gaseller i Skåne och Blekinge fick också pris på galan. I Skåne vann parkeringsappbolaget Parkster, med grundaren Henrik Hallgren, för andra året i rad. Även Blekinges vinnare visade sig var en repris från ifjol när Network Solutions Andreas Andersson hämtade priset till stora applåder från publiken, innan kvällens mingel drog igång.

Galan i Malmö var det näst sista stoppet på den 20-årsjubilerande Gasellturnén. Återstår gör nu avslutningen i Stockholm den 2 december.


Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?