1515
Annons

Nyfosas vd väntar sig tvångsförsäljningar i branschen

De fastighetsaffärer som görs under andra och tredje kvartalet blir sådana där säljarna måste sälja, och priserna blir klart lägre än tidigare. 

”Vi har haft tur”, säger Nyfosas vd Jens Engwall om företagets goda kassa, och räknar med att kunna skicka en del av kassflödet vidare till ägarna nästa år.

Foto:Jack Mikrut

Fastighetsbolaget Nyfosa NYF -2,34% Dagens utveckling ökade hyresintäkterna och driftsöverskottet under första kvartalet.

”Rapporten är ju jättestark, men den känns väldigt historisk”, säger vd Jens Engwall i Di TV:s Rapportmorgon och tillägger att hyresgäster mår ”efter omständigheterna” bra. 

Nyfosa redovisade även positiva värdeförändringar i fastigheterna med 480 miljoner kronor, varav orealiserade värdeförändringar stod för 482 Mkr. Orsaken var främst lägre avkastningskrav och omförhandlade hyreskontrakt, men bolaget lägger in en brasklapp om att den framtida värdeutveklingen är osäker.

Jens Engwall räknar med många men små affärer under andra och tredje kvartalet. 

”De affärer som görs andra och tredje kvartalet är sådana där säljaren måste sälja. Det handlar inte om börsbolagen utan mindre aktörer. Likviditeten kommer att vara extremt låg. Man kommer inte att få bra betalt”, säger Jens Engwall, som förväntar sig stora skillnader mellan priserna i början av året och framåt. 

Han konstaterar att räntorna är högre och säger att obligationsmarknaden inte fungerar. 

”Affärer som görs blir tvångsmässiga”, säger han. 

Nyfosa har efter nyemissionen en stor krigskassa.

”Vi har haft tur – vi har full kassa – och kreditlinor till gamla och goda priser. Vi har möjlighet att plocka på oss, men det blir nog mindre och fler affärer”, säger han och tillägger att bolaget dessutom inte har någon refinansiering som behöver göras det närmaste året.  

Nyfosa har ändå styrt om så att de som tidigare arbetat med transaktioner nu i första hand analyserar bolagets hyresgästers situation, nu och framåt.  

För vissa hyresgäster har det blivit tvärstopp, säger Jens Engwall. 

”Men har de en sund verksamhet i botten försöker vi hjälpa dem. Andra, som har pengar, försöker ta chansen att sätta press på oss”, säger han.

De finansiella målen som presenterades i mars ligger kvar. 

”För oss är det inte så mycket som ändras, vi jobbar med att ha ett kassaflöde som tål den här typen av kriser. Fokus är på att förbättra portföljen för att få ett ännu bättre kassaflöde. Förhoppningsvis kan vi nästa år distribuera det till våra aktieägare på ett eller annat sätt”, säger Jens Engwall. 

 

Innehåll från Ports GroupAnnons

Experten: Skydda ditt varumärke – och bolagets värde

Varumärket är ett företags hjärta och kan stå för så mycket som 80 procent av bolagets värde. Ett starkt varumärke skapar relation, sätter företaget på kartan och skapar förutsättningar för att lyckas. Att skydda sitt varumärke är av dessa anledningar helt affärskritiskt.

En global marknad och ökad digitalisering bidrar ständigt till nya sätt för bedragare att göra varumärkesintrång och lura konsumenter. Alla bolag, såväl små som stora, riskerar att drabbas eftersom antalet dataintrång med största sannolikhet kommer fortsätta att öka. 

Företagets rykte och värde ligger i riskzon

Med ett genomtänkt varumärkesskydd säkerställer bolag den exklusiva ensamrätten. Det innebär att det är olagligt för andra aktörer att använda varumärket eller göra en allt för lik variant för sina egna varor och tjänster. 

– Trots alla uppenbara anledningar att skydda sina varumärken, så som rykte och bolagsvärde, är skydden förvånansvärt ofta eftersatta, säger Per Ahlström senior advisor på Ports Group som är experter på varumärkesskydd, domänhantering och webbsäkerhet.

Kunskapen kring hur bolag på bästa sätt bör skydda sina immateriella tillgångar är generellt sätt låg. Det här är oroväckande då det gör det enkelt för bedragarna att sabotera. För att ett varumärkesskydd ska vara bra, kräver det att bolagen arbetar proaktivt med såväl uppsättning av skydd, som en omfattande bevakning.

Många delar i varumärkesskyddet

För att få ett heltäckande skydd, krävs förutom själva varumärkesregistreringarna att man har en strategi kring sina domännamn och webbsäkerhet. Det här är ett arbete som kräver tid, resurser och rätt kompetens.

– Man behöver tänka på alla sidor av sitt varumärke. För att bygga ett starkt varumärkesskydd behövs flera delar. Bland annat domänhantering där företagets domäner samlas, förnyas och bevakas för största säkerhet. Webbsäkerhet är en annan viktig del för att skydda sig mot kostsamma cyberattacker, säger Per Ahlström.

Det är viktigt att vara proaktiv i sitt varumärkesskydd. Genom omvärldsbevakning och ett bra systemstöd kan företag hålla kolla på sina konkurrenter och över varumärkesregistreringar som ligger nära deras område. Domänbevakningar ger information om domäner som blivit lediga eller om någon sökt varumärkesskydd för någon närliggande produkt.

Helhetslösning ger trygghet

Bolag tenderar att ha hanteringen, förvaltningen och bevakningen av sina varumärken och domännamn utspridda. Men fler börjar se fördelen att samla dem med hjälp av en partner.

– Mitt jobb är att hjälpa bolag att se helheten i sitt varumärkesskydd och upptäcka vilka svagheter som finns. Jag arbetar fram en skräddarsydd paketlösning där mina kunder får ett aktuellt och uppdaterat skydd som håller över tid, förklarar Per Ahlström.

Om Ports Group:

I en global och digital värld krävs en samlad varumärkesstrategi. Ports Group skyddar och bevakar allt som rör ditt varumärke. 

Ditt varumärke må vara registrerat men är det tillräckligt skyddat mot intrång? Låt oss göra en gratis analys av ert varumärkesskydd och identifiera de brister som finns.

 

Mer från Ports Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ports Group och ej en artikel av Dagens industri

Norge höjer säkerheten vid olje- och gasinstallationer

Norska polisen har vidtagit ett flertal åtgärder för att öka beredskapen runt norska olje- och gasinstallationer, framgår av ett pressmeddelande.

Redan i samband med att Rysslands övergrepp mot Ukraina inleddes den 24 februari ökade polisen beredskapen kring energinäringen, men nu ska den öka ytterligare efter de misstänkta explosionerna som demolerat gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön.

”Händelsen i Östersjön utgör grund för att utöka och förstärka åtgärderna, men vi kan inte gå närmare in och kommentera enskilda åtgärder. För polisen handlar det om att bidra till att minska sårbarheten och säkra värden i en osäker situation”, säger beredskapschef Tone Vangen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera