1515

Nyfosas vd väntar sig tvångsförsäljningar i branschen

De fastighetsaffärer som görs under andra och tredje kvartalet blir sådana där säljarna måste sälja, och priserna blir klart lägre än tidigare. 

”Vi har haft tur”, säger Nyfosas vd Jens Engwall om företagets goda kassa, och räknar med att kunna skicka en del av kassflödet vidare till ägarna nästa år.

Foto:Jack Mikrut

Fastighetsbolaget Nyfosa NYF -2% Dagens utveckling ökade hyresintäkterna och driftsöverskottet under första kvartalet.

”Rapporten är ju jättestark, men den känns väldigt historisk”, säger vd Jens Engwall i Di TV:s Rapportmorgon och tillägger att hyresgäster mår ”efter omständigheterna” bra. 

Nyfosa redovisade även positiva värdeförändringar i fastigheterna med 480 miljoner kronor, varav orealiserade värdeförändringar stod för 482 Mkr. Orsaken var främst lägre avkastningskrav och omförhandlade hyreskontrakt, men bolaget lägger in en brasklapp om att den framtida värdeutveklingen är osäker.

Jens Engwall räknar med många men små affärer under andra och tredje kvartalet. 

”De affärer som görs andra och tredje kvartalet är sådana där säljaren måste sälja. Det handlar inte om börsbolagen utan mindre aktörer. Likviditeten kommer att vara extremt låg. Man kommer inte att få bra betalt”, säger Jens Engwall, som förväntar sig stora skillnader mellan priserna i början av året och framåt. 

Han konstaterar att räntorna är högre och säger att obligationsmarknaden inte fungerar. 

”Affärer som görs blir tvångsmässiga”, säger han. 

Nyfosa har efter nyemissionen en stor krigskassa.

”Vi har haft tur – vi har full kassa – och kreditlinor till gamla och goda priser. Vi har möjlighet att plocka på oss, men det blir nog mindre och fler affärer”, säger han och tillägger att bolaget dessutom inte har någon refinansiering som behöver göras det närmaste året.  

Nyfosa har ändå styrt om så att de som tidigare arbetat med transaktioner nu i första hand analyserar bolagets hyresgästers situation, nu och framåt.  

För vissa hyresgäster har det blivit tvärstopp, säger Jens Engwall. 

”Men har de en sund verksamhet i botten försöker vi hjälpa dem. Andra, som har pengar, försöker ta chansen att sätta press på oss”, säger han.

De finansiella målen som presenterades i mars ligger kvar. 

”För oss är det inte så mycket som ändras, vi jobbar med att ha ett kassaflöde som tål den här typen av kriser. Fokus är på att förbättra portföljen för att få ett ännu bättre kassaflöde. Förhoppningsvis kan vi nästa år distribuera det till våra aktieägare på ett eller annat sätt”, säger Jens Engwall. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?