1515

Nyföretagandet skjuter i höjden med coronastödet

Coronastöd i kombination med sänkta krav på aktiekapital har fått nyföretagandet att nå nya höjder, konstaterar Lars Sundell, statistiker på Tillväxtanalys. 

Foto:Most Photos

Antalet nystartade företag i Sverige ökade med 10 procent till cirka 74.000 under 2020, för att under årets första kvartal öka ytterligare med 8 procent då det startades drygt 22.000 nya företag. Det sistnämnda är den högsta kvartalssiffran på fem år, enligt siffror från Tillväxtanalys. 

”Det är markant högre än vad det varit tidigare år då vi i regel sett några få procents ökning”, säger Lars Sundell, statistiker på Tillväxtanalys. 

1 januari 2020 genomfördes en halvering av kravet på aktiekapital i ett nystartat aktiebolag, från 50.000 till 25.000 kronor. I kombination med de statliga coronastöden har det gett nyföretagandet en rejäl skjuts. 

”Sänkningen av aktiekapitalkravet gav en omedelbar reaktion precis som det gjorde när kravet halverades från 100.000 kronor 2010.”

Inte helt oväntat var det nya företag inom e-handel som stod för den största ökningen. Antalet nystartade e-handelsbolag ökade med 54 procent under fjolåret jämfört med 2019 medan övrig detaljhandel ökade med 8 procent. 

Under första kvartalet i år var ökningen för e-handlarna ännu större, upp 82 procent, medan övrig detaljhandel ökade 10 procent. Inom internethandeln var ökningen störst i handel med brett sortiment.

Dystrare var det för hotellsektorn. Antalet nya företag minskade med 12 procent inom hotell och logi samt i kultur, nöje och fritid under fjolåret. Men medan kultur och underhållning minskade med 21 procent så ökade fritids- och sportverksamheter med 28 procent i den sistnämnda gruppen. 

Antalet nya företag ledda av kvinnor ökade med 7 procent under fjolåret. Motsvarande siffra för män var 12 procent. Andelen nystartade företag ledda av kvinnor uppgick till 32 procent under 2020.

”Den andelen har legat runt en tredjedel sedan mätningarna började”, säger Lars Sundell. 

Fördelat efter ursprung visar statistiken för fjolåret att ökningen var dubbelt så hög för nya företag ledda av personer med utländsk härkomst än av personer med svensk härkomst, 16 respektive 8 procent. 

Bland de utlandsfödda ökade nyföretagandet med mellan 25 till 30 procent inom parti- och provisionshandel, detaljhandel, bygg och anläggning samt tillverkning under fjolåret. Fördelat efter härkomst inom respektive bransch leddes 67 procent av de nya företagen inom restaurang av utlandsfödda. 

En majoritet utlandsfödda fanns även inom transport och magasinering medan nya företag inom jord- och skogsbruk samt fiske nästan helt dominerades av personer med svensk härkomst, 90 procent, enligt statistik från Tillväxtanalys. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?