1515
Annons

Nye ministern: Högt bistånd ger Sverige tyngd

Den höga svenska biståndsramen på över 52 miljarder ger Sverige tyngd i utrikespolitiken och medel att göra livet bättre för miljoner i världen, anser den nye biståndsministern, Per Olsson Fridh (MP).

”Det ger ju oss en enormt viktig och central roll”, säger han i en TT-intervju.

Nya biståndsministern Per Olsson Fridh (MP).
Nya biståndsministern Per Olsson Fridh (MP).

”Vi stöttar en utveckling som också är bra för oss. Det är många gånger också grund för våra relationer och den röst som vi kan ha utrikespolitiskt”.

Per Olsson Fridh har bara varit på jobbet i sin nya roll knappt en månad. Då ersatte han partikollegan Peter Eriksson som minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Men han var inkörd på området och steget var inte långt i meter – sedan 2019 hade han varit Erikssons statssekreterare. Dit kom han från samma funktion på Kulturdepartementet, hos dåvarande kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP).

Per Olsson Fridh är inte bara yngst i regeringen, 39 år. Han är också den ende minister som inte behöver bråka med finansministern om sina anslag. 

Det beror på att det sedan länge är bestämt, i bred politisk enighet, att Sverige varje år ska lägga motsvarande en (1) procent av den samlade bruttonationalinkomsten (BNI) på bistånd. Så länge ekonomin går på plus ökar biståndsministerns kassa.

Inte ens ett år som detta, när pandemin härjar svårt i många länders ekonomier minskar ramen eftersom Sveriges BNI väntas ge plus.

”Vi har kunnat fortsätta med vårt stöd på olika håll i oförändrad storlek”, säger Per Olsson Fridh.

”Det är få länder som gör det”.

I världen är det bara Norge och Luxemburg som också har 1-procentsmål. Storbritannien avser att minska från 0,7 procent till 0,5 i år på grund av pandemin.

Kritiker av enprocentsmålet anser att det är feltänkt. Det borde vara behov som styr, inte en fastställd procentsats.

Biståndsramen har växt kraftigt på senare år. Frågor har länge ställts om Sida, som hanterar det mesta av miljarderna, verkligen har möjlighet att hitta vettiga projekt att lägga dem på.

”Behoven ute i världen är väldigt stora. Att behovsbasera biståndsbudgeten låter sig inte riktigt göras”, anser Olsson Fridh.

TT: En av dina företrädare, Isabella Lövin, kallade 1 procent för en skammens gräns som man inte får gå under. Ser du det så också?

”Jag tror att en procent är en väldigt bra nivå, men det är inte det faktiska antalet kronor som är den största styrkan i vårt utvecklingssamarbete”, säger Olsson Fridh.

Han framhåller att pengar läggs på sådant som också är högt på agendan på hemmaplan: klimat och gröna innovationer, jämställdhet, kvinnors och flickors villkor, utbildning och skola.

”Vill man skära i biståndsbudgeten skär man också i det, det blir ofrånkomligen en avhuggning av våra ambitioner och den roll i världen som Sverige kan spela”, hävdar Per Olsson Fridh.

Nästan hälften av de 52 miljarderna går till främst FN-organ. Sverige är den enskilt största bidragsgivaren till flyktingorganet UNHCR och FN:s livsmedelsprogram, till exempel. Mycket går som kärnstöd, i praktiken ett stöd till organens budgetar.

Riksrevisionen granskar just nu stöden och kom i en liknande studie 2014 fram till att insynen är dålig. Det är svårt att bedöma om pengarna används effektivt och och om de stödjer regeringens och riksdagens mål för biståndet.

Men det har blivit bättre, enligt Per Olsson Fridh. Strategier slås fast för stöden och krav följer med.

”Det möjliggör också ett väldigt starkt svenskt inflytande”, säger han om miljardstöden.

Det är ingen slump, hävdar han, att FN nu har en generalsekreterare som António Guterres som kallar sig feminist, driver på om klimatet och vill gå från fossil energi till förnybart. Det är ju paradfrågor som Sverige har drivit länge i utrikes- och biståndspolitik, enligt ministern.

”Jag tar det som ett bevis för att med våra insatser och finansiella stöd i FN-systemet så kommer möjligheten att ha politisk påverkan”.

Till enprocentsmålets kritiker hör Sverigedemokraterna och sedan något år även Moderaterna. Krav har ställts på att villkora bistånd, till exempel genom att dra ner på stöd till länder som inte vill ta emot egna medborgare som utvisats.

”Det är ett exempel på kortsiktigt intresse där man försöker lösa en nationell utmaning och villkora det med miljoner människors möjlighet att ta sig ur fattigdom. Det är dessutom kontraproduktivt”, säger Per Olsson Fridh.

”Den typen av politisk retorik är farligare än om vi något år skulle ha sänkt budget”.

Innehåll från Free2 Move HoldingAnnons

Stoppa slöseriet i fastigheter

Nordic SME-listade Free2Move Holding AB är en snabbväxande koncern specialiserad på att avsevärt förbättra fastigheters driftnetto. Med ett banbrytande angreppssätt kan investeringens återbetalningstid bli så kort som sex månader. 

Det är möjligt genom att investera i och utveckla entreprenörsdrivna bolag inom förnybar energi och ny teknik i syfte att stoppa resursslöseri och onödiga CO2-utsläpp i fastighetsdriften. 

Free2Move är på väg att bli en ledande aktör inom hållbar fastighetsförvaltning genom att växa organiskt och göra strategiska förvärv i förnybar energi och ny teknik.

– Att förbättra fastigheters driftnetto blir alltmer aktuellt i tider av stigande räntor och inflation. Med kompetens och lösningar från oss installeras förnybara energikällor, vilka ger en effektiv styrning som garanterar kunden stora besparingar. En av de största är energiförbrukningen, säger Leif Syrstad, koncern-vd.

Snabb lönsam tillväxt

Energimarknaden är i stor omvandling. Och de underliggande drivkrafterna för långsiktig tillväxt är stark, främst drivet av anpassningar till klimatförändringen, rekordhöga energipriser, utvecklingen inom smarta byggnader, och ett ökande upprustningsbehov av befintligt fastighetsbestånd. 

– För att lyckas skapar vi organisk tillväxt där dotterbolagens erbjudanden – kompetens, produkter och tjänster – kombineras eller säljs var för sig. Efterfrågan på solceller, energilagring och laddstolpar från vårt dotterbolag Solortus, ökar starkt, säger Syrstad.  

Omedelbar effekt

Free2Moves lösning för driftoptimering ger omedelbar effekt, vilket säkerställer en kort återbetalningstid på cirka 6 månader. I en strukturerad process hjälps kunden att analysera vilka åtgärder som bör göras, tex hur energiproduktionen ska ske och vilka källor som ska användas. Därefter kopplas driften upp och styrs på distans. 

– Ett exempel är en fastighet på 8 000 kvm, där kunden sparat cirka 300 000 kWh under 5 månader. Detta genom att kontrollera styrsystemen för optimerad drift av ventilation och värme, säger Syrstad. 

Fakta:

Free2Move Holding AB, baserat i Stockholm, är ett koncernbolag där Free2Move AB, Solortus AB, Sydvent AB samt det Malaysiabaserade utvecklingsbolaget Sensmaster ingår.

Besök Free2 Move Holding ABs hemsida. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Free2 Move Holding och ej en artikel av Dagens industri

En oviss arbetsmarknad väntar – neddragningar i korten

Mycket pekar på att arbetslösheten stiger nästa år. Varseltalen lyser ännu med sin frånvaro, men förra årets superefterfrågan på utvecklare och ingenjörer mattas nu av.

”Hösten har börjat mer avvaktande”, kommenterar Anders Achilles, grundare av rekryteringsbyrån Grooo. 

Erica Sundberg, affärsområdeschef på TRR. Anders Achilles är grundare av rekryteringsbyrån Grooo som riktar in sig på tekniksektorn.
Erica Sundberg, affärsområdeschef på TRR. Anders Achilles är grundare av rekryteringsbyrån Grooo som riktar in sig på tekniksektorn.Foto:Press.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera