1515

Nybyggnation påverkas ej av hyresnivån

Hyran styr inte ensam produktionen av antalet nya hyresrätter. Det visar en ny statlig utredning.

Lägenheter på Södermalm.
Lägenheter på Södermalm.Bild:Hasse Holmberg

"Förändringar av presumtionshyresmodellen leder nog inte till så stor ökning av produktionen av antalet nya hyresrätter, säger Susanne Nilhammer, utredningssekreterare och tillförordnad hovrättsassessor.

Resultat presenteras i den statliga utredningen "Hyran vid nyproduktion".

Syftet med utredningen har varit att "skapa bättre förutsättningar för att hyreslägenheter byggs i de delar av landet där det råder bostadsbrist".

Det är viktigt att fastighetsägare och byggherrar inte känner sig hindrade av det hyressättningssystem vi har idag. Jag tror att det finns utrymme att finslipa på regeln om presumtionshyra och därmed göra det möjligt att ännu fler hyresrätter byggs, sa bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson, den 24 november 2016 när utredningen tillsattes.

Men nu har utredarna kommit med svaret. Där framkommer att den så kallade presumtionsmodellen har varit värdefull för bostadsmarknaden. En ytterligare slutsats är att det har producerats hyresrätter till följd av modellen.

"Vi tror inte att ändringar av den här modellen kan leda till någon större ökning av produktionen av hyresrätter", säger Nilhammer.

Utredningen visar att det huvudsakligen inte är hyresnivån som påverkar om det byggs hyreslägenheter eller inte. Istället är det ekonomiska villkor som konjunktur, ränteläge, skatter, produktionskostnad, statliga investeringsstöd, marktillgång och tillgång på arbetskraft i byggsektorn som styr.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?