Nyårslöftet kan vara en pengafälla

Att träna mer och äta hälsosammare, toppar som svenskarnas populäraste nyårslöften. Det visar en ny undersökning från Nordea. Men bankens privatekonom Ingela Gabrielsson varnar för att löftena kan innebära onödiga utgifter.

”Du kan göra av med mycket pengar utan att få tillräckligt mycket tillbaka", säger hon.

Bild:TT

Föga förvånande är svenskarnas vanligaste nyårslöfte att träna mer. Det är något som nästan tre av tio svenskar lovar vid tolvslaget, enligt en färsk undersökning från Nordea. Men gymkortet kan vara en pengafälla, menar bankens privatekonom Ingela Gabrielsson. 

”Här finns helt klart en ekonomisk fälla där du kan göra av med mycket pengar utan att få tillräckligt mycket tillbaka. Fundera ett varv till. Du kanske kan cykla till jobbet istället, använda utegym eller göra andra aktiviteter som är betydligt mindre kostsamma”, säger Ingela Gabrielsson.

Enligt undersökningen är det näst vanligaste nyårslöftet att äta nyttigare, då hela 24 procent har det som mål. Löftet är vanligare bland personer över 55 år, men även mer förekommande bland kvinnor än bland män. Också när det gäller ambitionen att äta mer hälsosamt varnar Ingela Gabrielsson för onödiga ekonomiska kostnader.

”Många till synes hälsosamma produkter är dyra. Granska dessa extra kritiskt. Kanske är vanliga havregryn precis lika nyttiga och till ett betydligt lägre pris”, säger hon.

Att spara mer, är det löftet som kniper tredjeplatsen. Många av de som vill lägga undan pengar har målet att spara till en buffert, men även till resor och pension. Framförallt i gruppen 18 till 25 år är sparande ett vanligt nyårslöfte.

”Det låter utmärkt. Men även här finns det en fälla i att passivt välja ett sparkonto och där lägga sin buffert, oavsett hur stor den är. Låt istället dina pengar arbeta för dig. Öppna ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring och välj hur ditt sparande ska placeras”, säger Ingela Gabrielsson.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?