1515

Nyanmälda arbetslösa fortsätter att falla i USA – nu väntar strid om stöd

Antalet nyanmälda arbetslösa i USA fortsatte att falla förra veckan.

Samtidigt har ett dussin delstater under Republikansk ledning meddelat att de kommer att minska på arbetslöshetsersättningen under de kommande månaderna.

Foto:Luke Sharrett

Totalt ansökte 473.000 personer om arbetslöshetsersättning i USA förra veckan, en minskning på 34.000 ansökningar jämfört med föregående vecka till den lägsta nivån sedan mitten av mars förra året. Utfallet var dessutom ett snäpp bättre än de 490.000 som väntades enligt Bloombergs konsensussammanställning.

Trots att den föregående veckans anmälningar reviderades upp till 507.000 fortsatte fyraveckorssnittet över nyanmälda arbetslösa sjunka. Även räknat som ett medelvärde över fyra veckor var antalet nyanmälda arbetslösa på de lägsta nivåerna på över ett år.

Den fortsatta gradvisa förbättringen i antalet personer som ansöker om arbetslöshetsersättning kommer efter en rejäl besvikelse i sysselsättningsrapporten för april. Analytiker hade hoppats på att upp emot 1 miljon nya amerikanska jobb skulle ha skapats förra månaden. Istället bromsade arbetsmarknaden skarpt jämfört med mars.

Företrädare för näringslivet har varnat för att den tillfälliga höjningen av arbetslöshetsförsäkringen som klubbats fram till slutet av sommaren leder till arbetskraftsbrist i ett läge när den amerikanska ekonomin öppnar upp. 

Den federala staten skjuter för närvarande till motsvarande drygt 2.500 kronor per vecka för arbetslösa och har bekostat en expansion av arbetslöshetsförsäkringen till personer som normalt sett inte omfattas, till exempel frilansare.

Ett dussin delstater, samtliga med Republikanska guvernörer, har meddelat att de kommer att dra sig ur det federala stödprogrammet i förtid. Enligt beräkningar från Oxford Economics berörs knappt 890.000 amerikaner av besluten. 

”Det är dags att vi avslutar dessa program som i slutändan ger människor incitament att stanna utanför arbetskraften”, sa Mike Parsons, guvernör för Missouri, i ett uttalande tidigare i veckan.

Om den högre arbetslöshetsersättningen hämmar återhämtningen på arbetsmarknaden råder det dock delade meningar. Tidigare studier på fjolårets ersättningshöjning, som var dubbelt så stor, har inte gett några entydiga belägg för att amerikaner skulle hålla sig borta från arbetsmarknaden.

En del analytiker har istället pekat på fortsatt oro för smittspridningen och att en del amerikaner behöver stanna hemma för att ta hand om barn och gamla som tänkbara faktorer som hämmar utvecklingen.


Innehåll från CrunchfishAnnons

Digital Cash säkrar digitala betalningar

I Sverige sker under 10 procent av alla transaktioner med fysiska kontanter. Digitala betaltjänster dominerar men kräver att uppkoppling och betalservrarna fungerar. En robust lösning bör vara oberoende av nätet. Det är här Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash kommer in.

Digital Cash har kontanternas styrka i digital form och fungerar alltid. Oavsett var man befinner sig eller om nätverk tillfälligt saknas så erbjuds en driftsäker lösning där man kan betala offline. Digital Cash skapar trygghet för företag och konsumenter genom en digital betallösning som de alltid kan lita på. 

– I ett hållbart samhälle måste man planera för scenarios där inte allt fungerar. Digital Cash ger en försäkran om att digitala betalningar alltid kan genomföras, säger Joachim Samuelsson, VD Crunchfish.

Fungerar med alla digitala betallösningar

Systemet bakom en digital betallösning är komplext och innehåller många olika komponenter. Det är en utmaning att skapa betaltjänster som har hög tillgänglighet och robusthet. Finansinspektionen har nyligen kallat bankerna till möte för att diskutera hur avbrott i Swish ska hanteras för att försäkra att tjänsten har hög tillgänglighet. Digital Cash är en naturlig lösning för att skapa driftsäker digital betalning.

Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash konkurrerar inte med digitala betallösningar utan är en viktig pusselbit för att bidra till en ökad robusthet och tillgänglighet för de lösningar som redan finns.

– Digital Cash kompletterar alla andra betallösningar. Vår lösning ger robusthet som implementeras i själva betaltjänsten. Vi finns för att man alltid ska kunna betala tryggt med den betalösning som man föredrar, oavsett vem och var man är, säger Joachim Samuelsson.

Säker arkitektur i två steg

Crunchfish Digital Cash är ett komplement till alla olika betaltjänster, antingen i mobilen eller på ett kort. Lösningen bygger på ett system som delar upp betalningsförfarandet i två steg som gör betalningen möjlig att genomföra offline på ett säkert sätt. Betalaren har ett Digital Cash-konto som senare debiteras. Kontot kan inte övertrasseras och registrerar all betalningshistorik. 

Tävlar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling

Crunchfish deltar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling – Betaltjänster för alla. Tjänsten möjliggör att Swish fungerar i hela landet även där mobiltäckning saknas och gör att alla människor, företag och föreningar som föredrar just Swish kan lita på att den fungerar eftersom risken för driftstörningar elimineras. PTS fattar beslut om vilka sökande som får finansiering att genomföra sitt projekt i juni 2021.

Om Crunchfish 

Crunchfish är ett fintech-bolag och teknisk pionjär med patentsökt Digital Cash-lösning som använder en betalprocess i två steg, först clearing offline följd av online settlement. Crunchfish Digital Cash plånbok gör digital betalning robust och oberoende av nätet. Den är exceptionell flexibel och kan användas med alla typer av betalningslösningar. Crunchfish är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North Growth Market med huvudkontor i Malmö och med representation i Indien.

Crunchfish.com/digital-cash 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?