1515
Annons

Nyamko Sabuni: Pausa trängselskatten i Stockholm

Trängselskatten har hamnat under lupp under coronakrisen. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är den senaste i raden som tillfälligt vill pausa skatten i Stockholm.

”Politiken måste göra allt i sin makt för att underlätta för medborgare med samhällskritiska funktioner”, säger hon.

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) har alla krävt det. Nu sållar sig Nyamko Sabuni till skaran som vill se en tillfälligt slopad trängselskatt.

På måndagen framförde Nyamko Sabuni därför ett förslag till statsminister Stefan Löfven (S). Hon vill att regeringen bjuder in kommuner och relevanta aktörer för att tillfälligt pausa trängselskatten.

Sabuni menar att ett snabbt agerande är nödvändigt för att underlätta för personer med samhällskritiska funktioner, som arbetar med exempelvis vård, skola och omsorg.

I synnerhet eftersom SL (Storstockholms lokaltrafik) sedan tidigare uppmanar pendlare att undvika kollektivtrafiken i den mån det är möjligt efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

”Många tar bilen till jobbet i stället för kollektivtrafik och då är det viktigt att vi tillfälligtvis pausar trängselskatten så att det inte blir för dyrt att utföra sitt jobb”, säger hon.

Samtidigt innebär skatten årligen stora summor till kommuner och regioner som bland annat går till infrastrukturprojekt.

Där vill Nyamko Sabuni att regeringen i stället hjälper till.

”Det är viktigt att de projekten inte stoppas utan att regeringen går in och täcker upp”, säger Sabuni.

Hon öppnar dessutom för möjligheten att pausa trängselskatten i Göteborg i framtiden.

”Det kan bli en aktuell fråga där också om några veckor.”

Tandborstmiljardärerna tankar aktier efter nedgångarna

Med vinsterna från munhygienbolaget Tepe har familjen Eklund seglat upp som en tung investerare på börsen. Efter årets kursfall har de börjat köpa aktier de senaste månaderna.

”Nu går det att räkna på kvalitetsbolag igen, utan att bli yr i huvudet”, säger Joel Eklund som ansvarar för investeringarna.

Joel Eklund är styrelseordförande i Tepe och ansvarig för ägarfamiljens investeringar.
Joel Eklund är styrelseordförande i Tepe och ansvarig för ägarfamiljens investeringar.Foto:Emil Malmborg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera