Annons

Nyamko Sabuni om AF-bråket: ”Vi kommer komma överens”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni går med på kraven från Moderaterna och Kristdemokraterna i spelet om Arbetsförmedlingens framtid. Däremot stänger hon dörren för Vänsterpartiet, som startade upproret.

Foto:Joey Abrait

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är villig att blidka Moderaternas och Kristdemokraternas krav på partierna inom Januariavtalet, för att undvika en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

”Det är fritt att i riksdagen vidta de åtgärder som man vill vidta, det finns ingen majoritet av vissa delar av den här reformen i riksdagen och då är det viktigt att vi Januaripartier hörsammar det”, säger Nyamko Sabuni.

M och KD kräver en tydlig tidsplan och att kravet på att LOV, lagen om valfrihet, ska vara en bärande del i reformen av Arbetsförmedlingen slopas.

LOV kan, om Januariavtalets planer följs, bli allenarådande för upphandlingen av de tjänster som Arbetsförmedlingen, när myndigheten reformerats, ska köpa av bolag som ska förmedla jobben i Sverige i framtiden.

Centerpartiet har varit det parti inom Januariöverenskommelsen som tryckt på just för att LOV ska få en så central roll. Nu utmanas alltså den linjen.

”Det står i Januariavtalet att det ska vara LOV men för oss är det inte viktigt att det ska fastställas att det ska vara LOV. Vi vill också att vi ska ta oss tid att resonera kring hur vi säkrar kvalitén för de arbetssökande när reformen sedan sjösätts”, säger Nyamko Sabuni.

Hur ser du framför dig att skrivningen om LOV ska ändras i Januariavtalet, ska den tas bort?
”Jag har inget svar på det och jag tror inte att någon har svar på det. Vi fyra Januaripartier måste träffas och resonera kring de här frågorna och även resonera med M och KD för att se vad det är de efterfrågar.”

Det var under torsdagseftermiddagen som Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt gjorde klart att han kommer gå vidare med partiets två veckor gamla hot om att avsätta Eva Nordmark. 

V-ledaren lade över bollen till Moderaterna, som i sin tur tillsammans med Kristdemokraterna plockade upp den och meddelade att man går vidare mot en misstroendeomröstning. Även Sverigedemokraterna kommer att rösta för att avsätta S-ministern.

M och KD gav regeringen till på tisdag nästa vecka att meddela om man hörsammar de två kraven på tidsramar för reformen och slopandet av LOV.

Men Nyamko Sabuni ser framför sig ett odramatiskt slut på den här historien.

”Vi kommer komma överens och jag hoppas att M och KD också ska tycka att våra slutsatser bär för att de inte ska fullfölja misstroendeförklaringen mot ett statsråd som försöker genomföra en reform som de också vill se och står för”, säger hon.

Ett av Vänsterpartiets krav för att man ska avbryta färden mot misstroende av arbetsmarknadsministern är att regeringen förhandlar om reformen av Arbetsförmedlingen med partiet.

I det 73-punktsprogram som upprättats mellan partierna inom Januariavtalet står det dock uttryckligen att Vänsterpartiet inte får ha något inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under mandatperioden. Den skrivningen står Nyamko Sabuni fast vid.

”Vi kommer inte förhandla med Vänsterpartiet, de vill inte se reformen och de vill inte se privata aktörer inkluderas i reformen och därmed finns ju inget att förhandla om. Vänsterpartiet kommer inte att förhandla med Januaripartier”, säger hon.

Är det här med andra ord en dödsdom för arbetsmarknadsministern?
”Det är ingen dödsdom därför att det inte är Vänsterpartiet som avgör arbetsmarknadsministerns framtid, det är i sådana fall M och KD som gör det.”

Att Vänsterpartiet skulle ha haft något inflytande i och med den situation riksdagen nu hamnat i, där tre partier följer V:s exempel och därmed trycker på Januaripartierna för förändring av reformen av Arbetsförmedlingen, är inget partiledaren ser.

”Nej, det anser jag inte. Vi har sett de här problemen komma, M och KD påpekar dem, och jag tycker inte alls att det är fel att vi tittar på tidsaspekten och hur vi ska kunna få kvalitet i upphandlingssystem”, säger Nyamko Sabuni.

 


Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?