Annons

Nya Zeeland lämnar räntan oförändrad

Nya Zeelands centralbank, Reserve Bank of New Zeeland (RBNZ), lämnade styrräntan, Official Cash Rate (OCR), oförändrad, på 1,75 procent, på onsdagskvällen svensk tid.

Enligt Bloomberg News enkät bland 16 tillfrågade analytiker väntade sig samtliga att RBNZ skulle lämna styrräntan oförändrad.

RBNZ ändrade styrräntan senast den 9 november 2016, då den sänktes med 25 punkter till 1,75 procent.

Centralbankschefen Grant Spencer sade att de ekonomiska utsikterna är mycket positiva och att en övergång till ett dubbelt mandat inte kommer att påverka penningpolitiken eftersom de redan tittar på sysselsättningen. Den expansiva hållningen väntas fortsätta.

Han sade att landets valuta är närmare en uthållig nivå.

Vidare sade han att regeringens åtgärder väntas öka BNP med omkring 0,5 procentenheter per år och dessutom kommer att bidra till att dämpa bostadsmarknaden. Bostadsinflationen väntas förbli rätt låg, medan löneavtalen kan komma att addera till lönetrycket.

Grant Spencer sade att målet är att hitta en nu centralbankschef före mars.

Senare sade biträdande centralbankschef John McDermott att Nya Zeeland inte har bråttom att höja sina styrräntor och inte kommer att ändra sin penningpolitiska hållning från "neutral" förrän den ser en uppgång i kärn-inflationen.

"Hittills har inte kärn-inflationen rört sig. Vi vill verkligen se att den rör sig innan vi ändrar policyhållningen på ett betydande sätt", sade han och tillade att de vill ha fler bevis.

John McDermott sade att centralbanken inte utesluter en ytterligare räntesänkning, men det är inte huvudscenariot.

Han noterade att bostadsinvesteringar hålls tillbaka och att hushållssektorn mycket väl skulle kunna dra ned på sin konsumtion och att förtroendet hos företag och hushåll har sjunkit. Samtidigt ser den internationella scenen mycket bättre ut, tillade han.

För tillfället är centralbanken "nästan i en perfekt position", enligt biträdande centralbankschefen.

"Tillväxten växer, arbetslösheten faller, inflationen är precis på målet. Om du hade frågat om denna uppsättning av makroekonomiska förhållanden för ett par år sedan, så hade vi absolut tagit det", sade han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?