ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nya vindar lyfter Brasilien

Sao Paolo-börsen tar fart igen. En politisk nystart på höstkanten har ytterligare skruvat upp investerarnas humör.
Carnegies Fonders förvaltare ser en ljusning för den brasilianska ekonomin, men varnar för att börsrallyt snart är över.

Efter rejält nedtryckta förväntningar i januari har Brasiliens börs rusat med närmare 70 procent från botten, räknat i lokal valuta. Bara sedan mitten på september har börsen stigit med närmare 10 procent.

Brasilienfonder på den svenska marknaden har i snitt rusat med hela 86 procent sedan årsskiftet och även Latinamerikafonder, där Brasilien väger tungt, har stigit med 50 procent. Det visar statistik från Morningstar.

Revanschen ger viss tröst till luttrade sparare, även om Brasilienfonder på fem års sikt fortfarande är ned med i snitt 8 procent.

Det är främst förhoppningar om mer marknadsorienterad politik som i år har gett Sao Paolo-börsen fart, mitt i landets historiskt djupa kris. Budgetunderskottet har trefaldigats sedan 2013 till dryga 10 procent av BNP, under mer än två år av recession.

Vårens börslyft drevs av förväntningar att arbetarpartiet PT:s president Dilma Rouseff skulle avgå, vilket också infriades i augusti. Efter anklagelser om budgetfusk ersattes hon av sin egen vice president, Michel Temer från mitten-högerpartiet PMDB.

Michel Temer har anklagats för opportunism och ett kuppartat maktövertagande. Men marknaden sätter stort hopp till att han kommer att lyckas långt bättre med smärtsamma reformer som kan få ekonomin på rätt köl.

Mona Stenmark, tillväxtmarknadsförvaltare på Carnegie Fonder, tar fasta på Michel Temers snabba besked att han inte ställer upp i nästa presidentval i oktober 2018.

”Det ger honom större rörelsefrihet att genomföra reformer som kanske inte faller väljarna i smaken. Ekonomin är körd i botten och budgetunderskottet är enormt”, säger hon.

Under hösten har börsen tagit ny fart, samtidigt som Michel Temer rivstartat med två stora och impopulära förslag: ett utgiftstak för Brasiliens offentliga utgifter och en nedbantning av landets kostsamma pensionssystem.

Att presidenten redan lyckats baxa utgiftstaket genom flera omröstningar i kongressen är ett viktigt styrkebesked, understryker Mona Stenmark.

”Investerare har tidigare känt att politikerna inte tagit de ekonomiska problemen på allvar. Men de här omröstningarna visar att man nu gör det. Det har verkligen varit en omvälvande händelse som får många investerare att se mer positivt på Brasilien”, säger hon.

Vid sidan av reformpolitiken kan marknaden glädjas åt att Brasiliens centralbank BCB den 20 oktober presenterade sin första räntesänkning sedan 2012.

Beskedet var väntat och styrräntan ligger fortfarande på skyhöga 14 procent. Men BCB:s beslut pekar mot en ände på den giftiga kombinationen krympande ekonomi och hög inflation som plågat landet.

En tredje faktor bakom Brasiliens börsrally är den återhämtning för råvarupriser som allmänt gynnat råvaruexporterande tillväxtländer i år. Det speglar även Sao Paolo-börsens vinnarlista, som toppas av stål- och oljebolag.

Framöver är det mer tveksamt om Brasilienbörsen fortsätter att rusa, bedömer Mona Stenmark.

”Det krävs enormt mycket för att börsen ska fortsätta gå som det har gjort hittills i år. Den är i dagsläget inte attraktivt värderad. Men om vi kan se fler reformer gå igenom, ekonomin stabiliseras, räntorna sänkas och budgetunderskottet gå ned, så tror jag det finns ett stöd”, säger hon.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies