1515

Nya vindar lyfter Brasilien

Sao Paolo-börsen tar fart igen. En politisk nystart på höstkanten har ytterligare skruvat upp investerarnas humör.
Carnegies Fonders förvaltare ser en ljusning för den brasilianska ekonomin, men varnar för att börsrallyt snart är över.

Michel Termer Brasiliens president.
Michel Termer Brasiliens president.

Efter rejält nedtryckta förväntningar i januari har Brasiliens börs rusat med närmare 70 procent från botten, räknat i lokal valuta. Bara sedan mitten på september har börsen stigit med närmare 10 procent.

Brasilienfonder på den svenska marknaden har i snitt rusat med hela 86 procent sedan årsskiftet och även Latinamerikafonder, där Brasilien väger tungt, har stigit med 50 procent. Det visar statistik från Morningstar.

Revanschen ger viss tröst till luttrade sparare, även om Brasilienfonder på fem års sikt fortfarande är ned med i snitt 8 procent.

Det är främst förhoppningar om mer marknadsorienterad politik som i år har gett Sao Paolo-börsen fart, mitt i landets historiskt djupa kris. Budgetunderskottet har trefaldigats sedan 2013 till dryga 10 procent av BNP, under mer än två år av recession.

Vårens börslyft drevs av förväntningar att arbetarpartiet PT:s president Dilma Rouseff skulle avgå, vilket också infriades i augusti. Efter anklagelser om budgetfusk ersattes hon av sin egen vice president, Michel Temer från mitten-högerpartiet PMDB.

Michel Temer har anklagats för opportunism och ett kuppartat maktövertagande. Men marknaden sätter stort hopp till att han kommer att lyckas långt bättre med smärtsamma reformer som kan få ekonomin på rätt köl.

Mona Stenmark, tillväxtmarknadsförvaltare på Carnegie Fonder, tar fasta på Michel Temers snabba besked att han inte ställer upp i nästa presidentval i oktober 2018.

”Det ger honom större rörelsefrihet att genomföra reformer som kanske inte faller väljarna i smaken. Ekonomin är körd i botten och budgetunderskottet är enormt”, säger hon.

Under hösten har börsen tagit ny fart, samtidigt som Michel Temer rivstartat med två stora och impopulära förslag: ett utgiftstak för Brasiliens offentliga utgifter och en nedbantning av landets kostsamma pensionssystem.

Att presidenten redan lyckats baxa utgiftstaket genom flera omröstningar i kongressen är ett viktigt styrkebesked, understryker Mona Stenmark.

”Investerare har tidigare känt att politikerna inte tagit de ekonomiska problemen på allvar. Men de här omröstningarna visar att man nu gör det. Det har verkligen varit en omvälvande händelse som får många investerare att se mer positivt på Brasilien”, säger hon.

Vid sidan av reformpolitiken kan marknaden glädjas åt att Brasiliens centralbank BCB den 20 oktober presenterade sin första räntesänkning sedan 2012.

Beskedet var väntat och styrräntan ligger fortfarande på skyhöga 14 procent. Men BCB:s beslut pekar mot en ände på den giftiga kombinationen krympande ekonomi och hög inflation som plågat landet.

En tredje faktor bakom Brasiliens börsrally är den återhämtning för råvarupriser som allmänt gynnat råvaruexporterande tillväxtländer i år. Det speglar även Sao Paolo-börsens vinnarlista, som toppas av stål- och oljebolag.

Framöver är det mer tveksamt om Brasilienbörsen fortsätter att rusa, bedömer Mona Stenmark.

”Det krävs enormt mycket för att börsen ska fortsätta gå som det har gjort hittills i år. Den är i dagsläget inte attraktivt värderad. Men om vi kan se fler reformer gå igenom, ekonomin stabiliseras, räntorna sänkas och budgetunderskottet gå ned, så tror jag det finns ett stöd”, säger hon.


Innehåll från VerizonAnnons

Nya tider, nya krav: Att byta till nätverk som tjänst

Företag som migrerar till en tjänstebaserad modell lägger grunden till ett dynamiskt och flexibelt nätverk som bäddar för en lyckad digitalisering. 

Läs mer om framtidens företagsnätverk  

Digitaliseringen medför ständigt tuffare krav på nätverken och gör det viktigt att de är redo för den snabba utvecklingen. 

Kraven på att automatisera processer, oavsett om det gäller robotar, IoT-applikationer eller distansarbete, förutsätter bättre flexibilitet och högre kapacitet. Det medför i sin tur att det blir allt vanligare för företag att hantera sina nätverk som en molnbaserad tjänst. 

Med en modell baserad på manuella och hårdvarubaserade processer går det inte längre att hantera förändringar tillräckligt snabbt för att matcha de ökande kraven på låg latens som konkurrensutsatta verksamheter har. Istället behövs en tjänstebaserad modell i form av Network-as-a-Service (NaaS). I likhet med andra molnbaserade tjänster gör NaaS det möjligt för leverantörer att hantera nätverksfunktioner med hjälp av mjukvara, vilket medför att kunderna inte längre behöver skapa egna nätverk. 

– Virtualisering av nätverk har fått ett stort genomslag, där styrningen separeras alltmer från den fysiska utrustningen, säger Fredrik Hallenborg på Verizon Business i Sverige. Molnet ger bättre kundupplevelser, och tack vare den virtuella miljön kan verksamheter flytta applikationer till det yttersta nätverkslagret. 

En virtuell nätverksinfrastruktur ger en helhetslösning för hantering, överblick och styrning i varje lager. Regler för trafikdirigering och nätverksoptimering kan hanteras i molnet, vilket ger en snabbrörlig, robust och sömlös tjänst oavsett trafikvolym och antalet ändpunkter.  

Virtuell infrastruktur

Verizon NaaS är ett naturligt steg efter Verizons Virtual Network Services (VNS), som lanserades för fyra år sedan, och som gjorde det möjligt för verksamheter att flytta till en virtuell infrastruktur.   

– Verizon investerade i den globala arkitekturen VNS, och sedan dess har vi virtualiserat olika tjänster i den arkitekturen, exempelvis brandväggar, Kubernetes och sessionsgränser, säger Fredrik Hallenborg. Vi lägger löpande till fler mikrotjänster som kan användas inom nya områden i takt med att de utvecklas. 

Att flytta till en modell med nätverk som tjänst medför flera kundfördelar, inklusive att de slipper stora kapitalinvesteringar. Därigenom kan det bli mer ekonomiskt att stödja nya affärsmodeller eller att göra det möjligt att lägga till eller ta bort platser på ett smidigt sätt. Kapaciteten kan snabbt skalas upp med funktioner som bandwidth-on-demand och IT-miljön kan hanteras och optimeras via molnet. 

Slipper inlåsningseffekt

Verizons tjänst är utformad för att vara oberoende av vilken typ av enhet som används. Tjänsten kan integreras med alla större molnleverantörer och ITSM-plattformar, vilket förenklar förändringsarbetet och gör att företag kan välja bland flera olika möjligheter. Med virtualisering ser företag även till att positionera sig väl för att kunna hänga med i teknikutvecklingen även fortsättningsvis och de slipper inlåsningseffekter.

– Alla utrustningsleverantörer jobbar hårt med att utveckla de bästa tjänsterna, oavsett om det handlar om routing, säkerhet eller IoT, säger David Bailey, Global Solutions Executive, Verizon Business. Olika delar av företaget har olika behov och därför fungerar det inte att arbeta med en enda leverantör längre. Den här plattformen är särskilt bra på att koppla samman olika tekniker. Jag har arbetat i branschen i många år och förändringsbehovet av hur nätverkstjänster levereras har aldrig varit större än nu.  

När det blivit allt vanligare att anställda arbetar från olika platser, och en mängd olika typer av enheter ska kunna komma åt nätverket via molnet, är det också avgörande med en heltäckande säkerhetslösning.  

– Säkerhet kommer alltmer att sammanflätas med nätverket, säger Antony Tompkins, Associate Director, Verizon Business, Global Integrated Solutions. Vi kan erbjuda mjukvarudefinierad edge med edge-säkerhet. Allt kopplas samman till en helhet så att kunder kan komma direkt från sin webbplats, direkt till internet och direkt till molnet med bibehållen säkerhet. 

Hjälper till med hela processen

– För verksamheter med äldre system kan bristande kännedom kring den egna applikationsmiljön och befintliga kontrakt göra det komplicerat att byta till en NaaS-modell. Det fungerar inte att sälja en ny produkt till en kund och tvinga kunden att själv byta ut den gamla. Du måste hjälpa dem med hela bytesprocessen, säger Anthony Tompkins.

Verizon har hjälpt flera stora företag att byta till Verizons managed services, inklusive Bayer och Walgreens, vilka äger läkemedels- och detaljhandelsföretaget Boots i Storbritannien.

Förra året hjälpte Verizon också den globala livsmedeltillverkaren Tate & Lyles att byta ut en äldre nätverksinfrastruktur. Då infördes ett SD-WAN som tjänst i 28 olika länder, inklusive fjärrstyrda kretsar på 100 platser, där några platser var så avlägset belägna som den brasilianska djungeln. Resultatet blev förbättrad prestanda och betydande besparingar tack vare att trafiken dirigerades optimalt utifrån nätverkets kvalitet och applikationernas förutsättningar. Ett centralt dashboard ger en överblick av hela nätverket. 

I en teknikmiljö som utvecklas snabbt är Network-as-a-Service det logiska valet för verksamheter som vill vara så snabbrörliga som möjligt. 

Så kan ditt företag utvecklas digitalt. 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?