ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Nya världsrekord ger guldregn för Duplantis: ”Kommer bli bäst betald i världen”

  • Armand Duplantis anländer till Skavsta flygplats efter att ha hoppat 6,17 meter och därmed satt världsrekord i stavhopp. Efter det har han slagit sitt eget rekord med ytterligare en centimeter. Foto: Pontus Stenberg/TT
  • Armand Duplantis Foto: Puma

Armand Duplantis är en av få friidrottare som lyckats få stora sponsorkontrakt. 

Två nya världsrekord redan i år har dessutom gjort kontrakten mer värda. 

”Han kommer bli världens bäst betalda inom friidrotten”, säger Daniel Wessfeldt som är Duplantis agent.

Redan i år har Armand Duplantis hunnit slå två nya världsrekord i stavhopp, vilket både gett honom en ny stjärnstatus och större inkomst. Världen har inte sett en sådan talang sedan den jamaicanske friidrottaren Usain Bolt, säger Daniel Wessfeldt. 

”Han hoppar så att folk tappar hakan och då går man genom taket och blir känd även i kretsar utanför idrotten”, säger Daniel Wessfeldt som tillsammans med Stina Funke är Armand Duplantis agenter. 

Armand Duplantis är uppväxt i USA, men har en svensk mamma. Under 2019 började han tävla för Sverige och sedan dess har han fått in sponsorerna Puma, Omega och Redbull. 

”Det klart tyngsta kontraktet är med Puma. Det är ett långsiktigt kontrakt som växlas upp med framgångar som världsrekord, OS-guld eller andra mästerskapsmedaljer”, säger Daniel Wessfeldt. 

Hur mycket Armand Duplantis tjänar på kontraktet med Puma vill han inte uttala sig om mer än att det gör honom ekonomiskt oberoende. Få inom friidrotten som kan leva på sin idrott och bara ett fåtal får stora sponsorkontrakt. 

”Det räcker inte att vara bra. Man måste vara överlägsen sina motståndare och till det måste man också vara karismatisk som person”, säger Daniel Wessfeldt. 

Vissa inom världseliten får enligt Daniel Wessfeldt kontrakt på 50.000 dollar per år, motsvarande omkring 490.000 kr. Han antyder att Armand Duplantis kontrakt är större än så. Framgångarna gör också att han får mer betalt för att delta på olika arrangemang och galor. 

”Han är bara 20 år nu och har minst tio år kvar inom friidrottseliten. Jag vågar tro på att någonstans mellan 200 till 250 miljoner inte är en orealistisk summa som han kan dra in”, säger Daniel Wessfeldt. 

De tidigare friidrottarna som Daniel Wessfeldt har arbetat med har främst haft svenska företag som sponsorer. Med Armand Duplantis har en större marknad av globala sponsorer öppnats upp. 

”Vår dröm är att även få med ett stort svenskt internationellt företag på den här resan eftersom han representerar Sverige”, säger Daniel Wessfeldt. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer