1515

Nya vapnet ska lyfta börsjättens mångmiljardsuccé

Hållbarhet och cirkulär ekonomi är nästa grepp när börsjätten Essity försöker hitta nya sätt att lyfta en av sina viktigaste kassakor. I skymundan har hygienkoncernen fått en stark start och lanserar nu världens första tjänst för återvinning av pappershanddukar även i Sverige.

AstraZenecas forskningsanläggning i Mölndal utanför Göteborg blir första storkunden i Sverige som börjar med återvinning av pappershanddukar.
AstraZenecas forskningsanläggning i Mölndal utanför Göteborg blir första storkunden i Sverige som börjar med återvinning av pappershanddukar.Foto:Per Pixel Petersson
Essitys pappersfabrik i Lilla Edet är ett av bruken där använda pappershanddukar ska återvinnas och bli till nya pappersprodukter.
Essitys pappersfabrik i Lilla Edet är ett av bruken där använda pappershanddukar ska återvinnas och bli till nya pappersprodukter.
Ser stor affärspotential i cirkulär ekonomi. Åsa Degerman, innovationschef för hygienverksamheten på Essity
Ser stor affärspotential i cirkulär ekonomi. Åsa Degerman, innovationschef för hygienverksamheten på Essity

”Det har varit en lång resa och det är otroligt roligt att vår strategi att bidra till ett hållbart och cirkulärt samhälle fått ett så positivt mottagande i flera länder och nu också får ett genombrott i Sverige. Det som är så fantastiskt med cirkulär ekonomi är att det är bra både för miljön och samtidigt en lönsam affär om det görs på rätt sätt”, säger Åsa Degerman, innovationschef inom hygienverksamheten på Essity ESSITY B -0,18% Dagens utveckling .

Börskoncernen, som bildades genom en avknoppning från SCA, har under de senaste åren i det tysta drivit ett stort internationellt pilotprojekt för att göra en av sina allra viktigaste storsäljare mer attraktiv. Det handlar om mjukpapper och varumärket Tork, som årligen säljer för cirka 28 miljarder kronor i cirka 110 länder runt om i världen. Och det nya vapnet i konkurrensen om kunderna är hållbarhet och cirkularitet. Efter flera års utveckling och tester så uppger Essity att bolaget tagit fram världens första tjänst för återvinning av pappershanddukar.

”Hållbarhet har blivit allt viktigare för många bolag. Och här har vi nu en konkret tjänst som hjälper dem att bland annat minska avfallet och inte minst att nå sina klimatmål”, säger Åsa Degerman. 

Hur då?

”Genom att de använda pappershanddukarna samlas in och transporteras tillbaka till våra lokala pappersbruk kan cirkeln slutas genom att återanvänds till nya mjukvaruprodukter. Samtidigt kan kunderna minska koldioxidavtrycket med minst 40 procent jämfört med traditionell avfallshantering”

Vad är då uppsidan för Essity?

”Genom att tjänsten skapar ett värde för kunderna, som ju kan uppnå sina miljömål till en oförändrad kostnad, så stärks vår konkurrenskraft mot konkurrenterna. Och vi ser redan ett mycket stort intresse och att detta bidrar till att vi vinner stora upphandlingar”, säger Åsa Degerman. 

Första kunden var ”en stor internationell flygplats i Holland” som för 5–6 år hörde av sig med en förfrågan för att den ville bli mer grön och reducera avfallet. 

”Det krävdes mycket jobb och utveckling, men erfarenheten är att det fungerar. Sedan dess har mycket hänt och tjänsten finns nu på cirka 40 ställen i Tyskland, Holland och Belgien”, säger Åsa Degerman. 

Tyska banken Commerzbank och den internationella flygplatsen i Düsseldorf är några av storkunderna som har nappat. 

”Vi har precis lanserat brett och vi har kunder som står på kö och målet är att detta ska bli stort”, säger Åsa Degerman.

Och nu har Essity också fått sin första stora kund även i Sverige. Det handlar om läkemedelsgiganten Astra Zeneca AZN +0,57% Dagens utveckling som nu ska börja använda Essitys återvinning av pappershanddukar i sitt jättelika forskningscentrum i Mölndal utanför Göteborg. 

”Det är väldigt roligt och Mölndals stad är första svenska kommun och Astra Zeneca första företaget i Sverige. Målet är att starta på flera platser i främst Göteborg, Stockholm och Malmö”, säger Åsa Degerman.

Men regelverket där kommunerna har avfallsansvaret är ”en jätteutmaning”, uppger hon. Och för att återvinning av pappershanddukar ska kunna bli praktiskt och ekonomiskt genomförbart måste kommunerna antingen ge dispens från det kommunala avfallsansvaret eller hitta andra samarbeten över kommungränserna.  

Som Di rapporterade nyligen så testar även världens största heminredningskoncern Ikea att ställa om sin hittills så framgångsrika affärsmodell till cirkulär ekonomi och för att nå målet att bli klimatpositivt till 2030. Och även Essity uppger alltså nu att det ska storsatsa på bland annat att designa lösningar för hållbar konsumtion. 

”Visionen är bland annat att ändra på standarden för vad som är möjligt att återvinna. Bara i Europa slängs en miljon ton pappershanddukar och läggs på deponi eller bränns så potentialen är stor och då inte bara för jättestora kunder som flygplatser, universitet och stora kontor”, säger Åsa Degerman.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?