Annons

Nya våldsamma protester i Beirut: ”Krossa regeringen”

Två ministrar har avgått – men i Libanon kokar vreden fortfarande. Utanför parlamentet i Beirut har demonstranter drabbat samman med säkerhetsstyrkor.

Lördagens våldsamheter i Beirut fortsatte på söndagen när demonstranter konfronterade säkerhetsstyrkor vid parlamentsbyggnaden.

Foto:AP

”Vi vill krossa och döda regeringen. De gav oss varken jobb eller rättigheter”, säger en 19-årig arbetslös demonstrant.

Tv-bilder visar hur tusentals har samlats i den libanesiska huvudstaden.

Landet var redan tidigare hårt drabbat av politisk och ekonomisk kris, vilken förvärrats under coronapandemin. För många var tisdagens katastrofala explosion i Beiruts hamn droppen som fick bägaren att rinna över.

I lördags gick tiotusentals ut på Beiruts gator för att visa sitt missnöje med landets politiker. Hundratals personer skadades när demonstranter drabbade samman med säkerhetsstyrkor, och en polis omkom i samband med kravallerna.

Tidigare under söndagen ledde Frankrikes president Emmanuel Macron en digital konferens för att organisera nödhjälp till landet. Bland deltagarna återfanns tungviktare som USA:s president Donald Trump, Brasiliens president Jair Bolsonaro och IMF-chefen Kristalina Georgieva. Från svensk sida deltog statsminister Stefan Löfven.

”Sverige har redan under de första dagarna efter explosionerna ordnat stöd till det libanesiska folket i form av hjälpsändning, insatspersonal från MSB och akut bistånd via Svenska Röda Korset”, säger statsministern i en skriftlig kommentar till TT.

Ett digert arbete stundar, enligt Löfven.

”Behoven i Libanon är fortsatt mycket stora och återhämtningen kommer att ta tid. Internationellt stöd kommer att behövas för att stödja en långsiktig demokratisk och fredlig utveckling i Libanon. Inte minst visar de senaste dagarnas protester behovet av omfattande strukturella reformer i Libanon.”

Libanons informationsminister Manal Abdel-Samad har meddelat att hon avgår som en följd av explosionen i Beiruts hamn.

”Efter den enorma Beirutkatastrofen meddelar jag min avgång från regeringen”, säger hon i ett uttalande, enligt lokala medier.

Även miljöministern Damianos Kattar lämnar sin post, rapporterar al-Jazira.

Patriarken och ledaren för Libanons kristna maronitiska kyrka Beshara al-Rai stämmer in i kören av upprörda röster.

”Det är nödvändigt, av aktsamhet för libanesernas känslor och det enorma ansvaret som krävs, att hela regeringen avgår eftersom den är oförmögen att få det här landet att gå framåt”, säger han.

Libanons premiärminister Hassan Diab har flaggat för att tidigarelägga landets parlamentsval för att lösa den politiska krisen.

Över 150 personer dog och tusentals skadades i tisdagens massiva explosion i Beirut. Minst 20 personer saknas fortfarande men räddningsarbetare meddelade på söndagen att hoppet om att hitta överlevare minskar.

Explosionen orsakades av en stor mängd ammoniumnitrat som förvarats i hamnen i över sex år utan tillräckliga säkerhetsåtgärder.

Chefer för hamnen och tullen hävdar att de och andra tjänstemän flera gånger har varnat rättsväsendet för faran med att förvara ammoniumnitratet i lagerlokalen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?